Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Multivitamini čuvaju mamu i bebu

Multivitamini značajno smanjuju rizik od komplikacija u trudnoći

Multivitamini čuvaju mamu i bebu

Studija pokazuje da dnevna doza multivitamina i minerala smanjuje rizik od preranog poroda, male porođajne težine i defekta neuralne cijevi.

Žene koje su koristile multivitaminske formule prilagođene za trudnice, imaju veću šansu da rode dijete normalne težine, pokazuje studija. Dnevna doza multivitamina povezana je i sa smanjenim rizikom od preranog poroda i defektom neuralne cijevi.
 
Voditeljica studije, dr. Janet M. Catov s University of Pittsburgh naglašava da i folna kiselina i dnevna doza multivitamina, neposredno prije i poslije začeća, smanjuju rizik i za mamu i za bebu.
 
U prethodnom istraživanju, dr. Catov je s kolegama otkrila da uzimanje multivitamina mjesecima prije začeća smanjuje rizik od razvoja preeklampsije, stanja izrazito opasnog za trudnice, koje može dovesti do moždanog udara pa čak i smrti.
 
Studija je uključila čak 36 000 Dankinja, od kojih je 60% uzimalo multivitamine prije i tijekom trudnoće, a one žene, normalne tjelesne težine, koje su ih uzimale imale su 16% smanjen rizik od prijevremenog poroda.  Nije jasno zašto ne postoji poveznica između korištenja multivitamina i smanjenih rizika od prijevremenog poroda i kod trudnica s prekomjernom težinom.
 
Uz to, uzimanje multivitamina tjednima prije začeća povezano je i s 10-20% manjim rizikom i od male porođajne težine, bez obzira na težinu majke. Studija je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, izdanju iz rujna ove godine.
 
Inače, već je dugo poznata je važnost uzimanja folne kiseline i njenoj dobrobiti po sprečavanje defekta neuralne cijevi pa mnoge prenatalne multivitaminske formule sadrže folnu kiselinu. Međutim, i ostali vitamin ii minerali, ne samo folna kiselina, smanjuju rizike u trudnoći – uključujući cink, vitamin C i E. Ne postoje nikakvi dokazi o štetnosti tih vitamina i minerala, ako se uzimaju u preporučenim dozama – smatra dr. Catov.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se