Mršavljenje

Mršavljenje otežano zbog disbalansa hormona

Studija sugerira da bi hormoni ipak mogli biti odgovorni za neuspjeh u mršavljenju i održavanju idealne težine

 Mršavljenje otežano zbog disbalansa hormona
Nova studija, objavljena u New England Journal of Medicine sugerira da bi se za neuspjeh u mršavljenju i održavanju idealne težine ipak mogli okriviti hormoni i to prvenstveno oni koji sudjeluju u regulaciji apetita - grelin i leptin. 
 
Ako ste ikada bili na dijeti i pokušali skinuti suvišne kilograme, ovo će vam zvučati poznato: koliko je god teško skinuti suvišne kilograme, isto toliko, ako ne i teže, je zadržati idealnu težinu jednom kada ste je postigli. Žene su pogotovo sklone za svoj neuspjeh na polju mršavljenja okriviti nedostatak motivacije, nepridržavanje pravila, premalu tjelesnu aktivnost itd. Međutim, nova studija pokazuje da “krivac” za ponovno debljanje mogu biti i – hormoni.
 
U novoj je studiji, 50 prekomjerno teških i pretilih žena bilo na dijeti s malim unosom kalorija kroz deset tjedana. Znanstvenici su im mjerili hormone koji sudjeluju u kontroli apetita prije no što su krenule na dijetu, za vrijeme držanja dijete, nakon provedene dijete te 62 tjedna nakon zadnjeg dana dijete. 
 
Rezultati su pokazali da su kod nekih žena promjene u razinama hormona dovele, do ponovnog debljanja. Kod skupine žena koja se značajnije udebljala primjetno je povećanje razine “hormona gladi” – grelina i smanjene razine “hormona sitosti” – leptina.
 
“Istraživanje objašnjava zašto veliki broj osoba teško održava idealnu kilažu kroz duži vremenski period te da se ne radi samo o nedostatku volje da se idealna težina zadrži već o mnogo složenijem metaboličkom procesu” – smatraju znanstvenici s University of Melbourne, Australia koji su provodili istraživanje.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.