Hrana kao lijek

Može li se živjeti brzo i jesti zdravo?

Znamo da se trebamo hraniti zdravo, no umjesto da otkrijemo kako, vrlo često bježimo u izgovore od kojih je među najčešćima onaj kako nemamo dovoljno vremena

Može li se živjeti brzo i jesti zdravo?

Nedavno osnovani Klub crvenih cipela i njihovi gosti na tematskom druženju „Može li i zdravo i brzo?“, održanom prošlog tjedna u restoranu Les Ponts, uspješno je razbio uvriježeni tabu da je zdrava prehrana komplicirana i da traži puno vremena. Goste druženja u temu je uvela domaćica večeri, vlasnica restorana, Ružica Čerkez, podsjetivši prisutne što je to što ljudskom organizmu svakodnevno treba te naglasivši značaj izbalansiranog i zdravog doručka.

Koliko je za dobru prehranu važno poznavati sebe i svoje potrebe, ne povoditi se za trendovima ili slijepo slijediti tuđe savjete, već pronaći ono što baš nama najviše odgovara, u pravo vrijeme i u pravoj mjeri, naglasila je Meri Bura, doktorica medicine i osnivačica holističkog centra Mulier te kreatorica Mulier metode koja se bazira upravo na individualnom pristupu.

Može li se živjeti brzo i jesti zdravo?


Sudionici okruglog stola, Dunja Gulin, profesionalni chef i autorica nekoliko knjiga, Manuela Šola, vlasnica agencije Abrakadabra i počasna predsjednica kluba, Mihaela Devescovi, vlasnica i autorica tekstova stranice www.SirovaHrana.hr i Mario Valentić podijelili su sa prisutnima svoje prehrambene navike. Namirnicama poput bijelog brašna i šećera, rafiniranog suncokretovog ulja, kave i nefermentiranih mliječnih proizvoda jednoglasno su dali neprolazne ocjene, iako su naglasili da ponekad nije lako odoljeti izazovima. Tako je, primjerice, Manuela Šola izjavila kako, iako bijelo brašno ne konzumira, palačinkama upravo od njega teško odolijeva. Raspravu je vodila suosnivačica kluba i blogerica Ana Pavičić, koja je odavno uvela promjene u prehrani svoje obitelji. Svoje recepte temeljene na makrobiotici i ayurvedi dijeli na www.zrnosoli.com, a u ime svih panelista zaključila je da se uz odabir kvalitetnih namirnica može i zdravo i brzo.

Ovo nadasve zanimljivo tematsko druženje, nastavljeno uz glazbenu pratnju Small change-a, završilo je malom kulinarskom demonstracijom Dunje Gulin, Mihaele Devescovi i Ružice Čerkez, koje su za članice Kluba crvenih cipela i njihove goste na licu mjesta pripremile zdrave napitke koji sadrže namirnice koje garantiraju dobar početak dana te pokazale da je za njihovu pripremu potrebno svega desetak minuta.

Želite li se i sami uvjeriti da vam za zdrav početak dana ne treba puno vremena, Meri, Dunja, Mihaela i Ružica poklanjaju vam svoje isprobane recepte.

1. Jutarnji smoothie Ružice Čerkez

Sastojci:

- 10 badema (prethodnu večer staviti bademe u čašu vode, ujutro im oguliti smeđu koricu)
- 1 jušna žlica chia sjemenki (sjemenke otopiti u vodi 10 minuta prije blendanja)
- 2 žlice sjemenki lana
- prah zelene pšenice
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa
- 2 banane
- 1 jabuka
- oko 0,5 l vode (količina vode ovisi o željenoj gustoći napitka)

Namirnice blendati 30 sekundi, napitak razdijeliti u čaše i popiti (količina dovoljna za 4 osobe).

2. Zeleno za dobro jutro Mihaele Devescovi


Sastojci:

- 3 banane
- 2 jabuke
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žličica chlorelle
- vode po želji (ovisi koliko gust ili rijedak napitak želite)

Jabuke i banane narežite na veće komade te stavite u blender, dodajte ostale sastojke i miksajte do kremaste i glatke teksture.

3. Hranjivi frape sa kozjim kefirom Dunje Gulin


Ovaj brz i hranjiv frape nema puno sastojaka, zasitit će vas do ručka te ojačati vaš imunitet! Domaći kefir izvrstan je izvor proteina i bogat je dobrim bakterijama, a budući da se kefirna zrnca hrane laktozom, kefir je mnogo lakši za probavljanje od običnog, nefermentiranog mlijeka!

Sastojci:

- 2 šalice domaćeg kozjeg kefira
- 1 šalica malina
- 1 zrela banana
- 1 žlica chia ili lanenih sjemenki, samljevenih u prah

Priprema je jednostavna – sve sastoje izmiksajte u glatki frape i servirajte! Ljeti možete koristiti smrznuto voće (za 1 – 2 osobe).

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.