Advertisement
Ispunjen život

Mora li novac donijeti sreću?

Znamo da je novac važan za život, ali moramo li nužno biti sretni ako ga imamo mnogo

Mora li novac donijeti sreću?

Koliko često maštate – Ah, da imam novaca, novi auto, novi stan…bila bih sretnija i zadovoljnija sobom. I vjerojatno biste bili, ali samo - djelomično. U cijelom svijetu zadovoljstvo raste s prihodima, ali ne mora biti nužno povezano s pozitivnim osjećajima i uživanjem u životu, govori nam novije istraživanje.

Istraživanje provedeno na 136 000 ljudi u 132 zemlje otkrilo je da ne postoji jednostavan recept za sreću, jer osjećaj sreće ovisi o mnogim faktorima.
Analize ovog istraživanja objavljene su u Journal of Personality and Social Psychology , a zaključak studije je da vaš osjećaj sreće ovisi o tome kako definirate sreću i što za vas sreća znači. Ako znači cijeli paket – obitelj, zdravlje i bogatstvo, tada nećete biti zadovoljni ako ćete imati novaca, a niste udati i imate astmu. 
Ako je novac za vas sreća – tada ćete biti sretni i kada ga pospremite pod madrac ili kada ga čuvate u banci, ne morate ga nužno niti trošiti.
 
Zanimljivosti iz studije:
 
- SAD imaju najveći bruto prihod, ali su po zadovoljstvu stanovnika svojim životima rangirani kao 16. zemlja i 26. po pozitivnim osjećajima ispitanika
- Danska je dobila vrlo visoko mjesto – 1. mjesto po osobnom zadovoljstvu svojih stanovnika i 5. po prihodima
- Prema prihodima su najlošije ocjene dobile afričke zemlje, ali ne i po osobnom osjećaju zadovoljstva svojih stanovnika
- Južna Koreja je od 132 zemlje rangirana kao 24. po prihodima, ali 58. po osobnom zadovoljstvu stanovnika
- Stanovnici nekih siromašnijih zemalja (Costa Rica) pokazali su poprilično zadovoljstvo svojim životima što njihovi prihodi nikako ne mogu sugerirati 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Mora li novac donijeti sreću?- komentira Jasna5 Jasna5

    Ma, nije sve u novcu , važno je stanje duha.  Wink

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se