Medicina i farmacija

Mobilni aparati - potencijalno kancerogeni

Svjetska zdravstvena organizacija, smatra da postoji opasnost od mobitela, ali da je potrebno provesti dugoročnija istraživanja

Mobilni aparati - potencijalno kancerogeni

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO, objavila je da su mobilni telefoni „potencijalno kancerogeni“ te da se ne može isključiti mogućnost da ipak mogu izazvati karcinom mozga.

 
Mobilni aparati - potencijalno kancerogeniInternational Agency for Research on Cancer (IARC), pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, okupila je 31 stručnjaka u Lyonu, Francuska, kako bi pregledali sve relevantne studije o povezanosti karcinoma mozga i izloženosti elektromagnetskom polju mobitela.
 
Nekoliko je različitih klasifikacija kojima WHO označava opasnost od kancerogenog djelovanja – kancerogeno, vjerojatno kancerogeno, potencijalno kancerogeno, neklasificirano ili nekancerogeno
 
Zaključak da se mobiteli trebaju označiti kao „potencijalno kancerogeni“ ne umanjuje zabrinutost svih njihovih korisnika, kao ni izjava Ed Younga iz Cancer Research UK koji je izjavio da zaključak WHO o povezanosti elektromagnetskog zračenja mobitela i karcinoma mozga znači da „postoje određeni dokazi koji povezuju mobilne telefone i karcinom mozga, međutim da su ti dokazi preslabi kako bi se to sa sigurnošću utvrdilo“. 
 
Ed Young u svom obrazloženju nastavlja sa  - Rizik od karcinoma mozga jednak je kod ljudi koji koriste mobilne telefone u odnosu na one koji ih nisu koristili, a broj novonastalih karcinoma nije značajnije povećan u posljednjim godinama usprkos velikom povećanju broja korisnika mobilnih aparata posljednjih desetljeća. Međutim, u ovom trenutku ne znamo dovoljno kako bismo u potpunosti isključili rizik jer je ipak provedeno premalo istraživanja o dugoročnim efektima upotrebe mobitela, zaključuje Young.
 
Christopher Wild, ravnatelj International Agency for Research on Cancer (IARC) izjavio je da je ova klasifikacija o „potencijalnoj kancerogenosti“ važna u smislu da se pokrenu nova istraživanja koja će istražiti dugoročnu i učestalu upotrebu mobilnih telefona. 
 
  
Izvor: WHO
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.