Zeleni Uskrs

Mislite zeleno i kad slavite Uskrs

Donosimo 8 zelenih savjeta kako ovogodišnji Uskrs možete proslaviti na ekološki održiv način

Mislite zeleno i kad slavite Uskrs

Uskrs kao i većina blagdana pruža priliku za ugađanje – bogati blagdanski stol, mnoštvo ukrasa, poklona i sličnih simbola slavlja. Međutim, i u takvim situacijama treba misliti zeleno jer to što smo mi na praznicima ne znači da trebamo zanemariti osnovne principe održivog razvoja.


Ovog Uskrsa donosimo 8 zelenih savjeta kako ga proslaviti na ekološki prihvatljiv način:

1. Jaja iz domaćeg uzgoja

Ukoliko koristite prava jaja, svakako se pobrinite da ih nabavljate od malih domaćih proizvođača. Osim što su zdravija i bogatija vitaminima A i E te omega-3 masnim kiselinama, na taj način potičete razvoj lokalnih farmera.

Mislite zeleno i kad slavite Uskrs

2. Alternativne zamjene za pisanice

Iako tradicija nalaže ukrašavanje pravih jaja za Uskrs, u današnje vrijeme postoji veliki broj alternative tom tradicionalnom običaju. U mnogim krajevima svijeta ukrašavaju se drvena jaja, jaja od recikliranih materijala ili keramike. Prednost je to što se mogu koristiti veći broj godina.

3. Ispuhana jaja

˝Ispuhana˝ jaja kojima je uklonjena unutrašnjost mogu se koristiti dulji niz godina, dok se bjelanjci i žutanjci mogu iskoristiti za izradu uskršnjih kolača ili pak tjestenine.

4. Prirodne boje za jaja

Postoje brojne metode za prirodno bojenje uskršnjih jaja korištenjem octa i začina, raznog bilja, voća te povrća.

5. Izbjegnite bacanje hrane

Prilikom ukrašavanja pisanica svakako koristite prirodne boje i izbjegnite njihovo višestruko prokuhavanje kako bi se iste nakon Uskrsa mogle poslužiti kao ukusan obrok.

6. Izbjegavajte plastičnu dekoraciju

Plastična zelena trava te figurice zečeva, jaja i kokošaka često se koriste kao uskršnja dekoracija u domovima diljem svijeta koja nažalost stvara prekomjerne količine plastike kao i dodatan financijski
Trošak. Umjesto kupnje plastičnih ukrasa pokušajte ih sami izraditi od recikliranih materijala: kaširanjem starog papira, oblikovanjem viškova tkanine ili originalno oblikovanim jestivim kolačićima.

7. Nabavite namirnice od lokalnih proizvođača hrane

Ukoliko ste jedan od onih koji Uskrs slave i bogatim blagdanskim stolom, pokušajte svoje namirnice kupiti na tržnici ili od malih lokalnih proizvođača umjesto u velikim supermarketima. Takve namirnice su ekološki prihvatljivije, jeftinije te mnogo zdravije.

8. Proizvodi sa što manje ambalaže

Slastice, čokoladni zečevi i jaja učestalo se dijele prijateljima i obitelji kao uskršnji znaci pažnje. Prilikom kupovine takvih proizvoda svakako odaberite one sa što manje ambalaže te proizvode s ambalažom od recikliranih materijala.
 

Sretan Uskrs!

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.