Slobodanka Poštić

Mirisne tinkture u kućnoj parfimeristici

Piše: Slobodanka Poštić. Napravite tinkturu od svog omiljenog cvijeta ili začina

Mirisne tinkture u kućnoj parfimeristici
Bez obzira na to što kaže kalendar, proljeće je tu! A to je za osobu mog šnjoferskog profila sezona intenzivne aktivnosti. Ljubičice sam vidjela već pred 2-3 tjedna, a proljetna mirisna bujica samo što nije krenula. Treba se pripremiti za izradu tinktura...
 
U paleti mirisnih materijala potrebnih nekome sklonom izradi prirodnih parfema po osobnom ukusu tinkture su, u procesu dobivanja alkoholnih parfema, nenadomjestiva kategorija. One su poput mirisnih snimki, u njima je mirisni profil korištenog materijala uhvaćen do najsitnijih detalja. Vrlo mi je važno da tim procesom mogu upravljati sama i da čitava priča nije glavobolno skupa.
 
Za izradu tinkture je potrebno:
- staklenka s poklopcem
- odabrani mirisni materijal
- 96%-tni alkohol
- komad čiste gaze ili vrećice za filtriranje kave
- bočica za gotovu tinkturu
- naljepnica
- puno discipline, strpljenja i posvećenosti
 
Postupak je sljedeći: biljni materijal se stavi u staklenku, zalije alkoholom, staklenku se poklopi i ostavi da se materijal namače 24 sata. Sutradan treba provjeriti da li je alkohol poprimio miris koji ste očekivali. Ako ste zadovoljni postignutim, procijedite tinkturu, izlijte je u pripremljenu bočicu i označite odgovarajućom naljepnicom. Posao gotov!
 
Mirisne tinkture u kućnoj parfimeristici
 
No zaključite li da miris tinkture nije dovoljno snažan, trebat će procijeđenom tinkturom preliti novu količinu mirisnog materijala i postupak svakodnevno ponavljati sve dok se ne postigne željena snaga mirisa. Treba računati na to da će se količina alkohola smanjivati pri svakom cijeđenju i u startu naliti dovoljnu količinu, kako bi se do završetka procesa mogao koristiti samo alkohol u kome se prethodno namakao mirisni materijal. Svako dolijevanje nove količine čistog alkohola bi razrijedilo tinkturu i oslabilo njezin miris.
 
Tinkturiranje, ovisno o materijalu koji se koristi i o osobnoj procjeni kada je tinktura gotova, može biti dugotrajan proces. U svojoj praksi pripreme mirisnih komponenti za prirodne parfeme neke tinkture radim po nekoliko godina, zato što je sezona dostupnosti potrebnih materijala vrlo kratka, a nekim materijalima je i intenzitet mirisa slab, pa je potrebno obaviti mnogo prelijevanja. Stoga, ako ste naumili raditi mirisnu tinkturu od nekih cvjetova, tinkturiranje započnite na samom početku cvatnje, kako biste do trenutka kad biljka ocvate što više puta uspjeli preliti odabrani materijal.
 
Mirisne tinkture u kućnoj parfimeristici
 
Materijali za dobivanje tinktura se jako razlikuju i bit će im potrebna različita priprema. Koru, sjemenke, suhe začine i korijenje će prije tinkturiranja trebati usitniti da se olakša ekstrakcija mirisa. Svježe cvjetove, listove i stabljike zeljastog bilja će prije prelijevanja alkoholom trebati malo prosušiti, jer voda koju sadrže može pokvariti tinkturu.
 
Zainteresira li vas izrada tinktura, njima ćete stvoriti dragocjenu i originalnu dopunu materijalima u svojoj mirisnoj paleti. Možda ćete, kad napravite tinkturu omiljenog cvijeta ili začina, zaključiti da je to miris koji ste željeli i bez ikakvih daljnjih dorađivanja je prihvatiti kao svoj parfem. Vjerojatnije je, međutim, da ćete pri izradi parfema poželjeti kombinirati nekoliko tinktura. 
 
Kapnite kap mješavine na kožu, pustite da prođe nekoliko minuta kako bi ishlapio oštri miris alkohola, pa provjerite kako vam se miris sviđa. Pratite koliko dugo će se on zadržati na koži, da biste zaključili želite li ga fiksirati (produžiti mu trajanje) ili ne. Dodana kap nekog eteričnog ulja (npr. pačulija, tamjana, sandala...) će obogatiti miris, zadržati ga dulje na koži, a čitava kombinacija će dobiti dubinu. Odlučite li se za takve kombinacije imajte na umu da su eterična ulja mnogo koncentriranija od tinktura, pa provjeravajte mirisni dojam nakon dodavanja svake kapi, jer bi eterična ulja mirisom lako mogla prevladati ostale sastojke.
 
Uspješno vam tinkturiranje!
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.