Advertisement
Vesna Haluga

Milinoviću, usliši nas!

Na čemu su parovi koji se bore s neplodnošću nakon dopuna Zakona o medicinskoj oplodnji? - Vesna Haluga u svojoj kolumni Priroda bezuvjetne ljubavi

Milinoviću, usliši nas!

Temeljem Zakona o medicinskoj oplodnji („Narodne novine“, 88/2009. i 137/2009.) temeljem kojeg je u 2010. godini iz postupaka medicinske oplodnje rođeno 24% više djece, izvršeno 35,6% više poroda i ostvareno 23,4% više trudnoća nakon postupaka medicinske oplodnje. Izdvajanjem plaćanja postupaka medicinske oplodnje iz bolničkih limita, HZZO je u 2010. godini za iste izdvojio 44 milijuna kuna što je 100% više u odnosu na 2009. godinu. U raspravi koja je uslijedila, članovi Odbora su podržali predloženu dopunu koja će po njihovom mišljenju poboljšati postojeći Zakon. Naime, praćenjem provedbe važećeg Zakona, liječnici koji se bave humanom reprodukcijom, ukazali su na potrebu poboljšanja Zakona u korist osoba koje zbog zdravstvenih razloga do sada nisu bile u mogućnosti ostvariti medicinsku oplodnju.

Predloženom dopunom Zakona uređuju se slučajevi kada se kod muškarca i/ ili žene tijekom postupka, a prema iskustvima medicinske znanosti, utvrdi nedostatak spolnih stanica. U navedenim slučajevima na prijedlog liječnika specijalista ginekologije koji provodi postupak uz odobrenje Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju dopušta se u jednom postupku unijeti i više od tri zametka.
 
Majka sam dječaka rođenog 1. lipnja ove godine, začetog medicinski potpomognutom oplodnjom i to iz smrznute jajne stanice. Mnogi će reći da ja moram biti sretna jer sam do djeteta došla za vrijeme novog zakona i da se nemam što žaliti. Ne mislim tako. Ako sam ja i „riješila problem“ ne znači da on više ne postoji.
 
O čudotvornoj statistici sam pisala u ožujku kada je ministar ginekolog Milinović po prvi puta izišao s podacima o uspješnosti zakona kojim će zasigurno ući u, na njegovu žalost, negativnu povijest medicinske znanosti u Europi, a i šire.
 
Nadala sam se reakcijama nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, saborskih zastupnika/ca, ministara koji su djecu dobili postupkom medicinski potpomognute oplodnje jer oni najbolje znaju kakav je pakao potrebno proći da biste došli do djeteta. Jedino se nisam nadala reakciji liječnika i biologa jer je poznato kako se ministar ginekolog obračunava otkazima i umirovljenjima svih koji su dovoljno hrabri da kažu istinu i da se suprotstave nebulozama vrlog ministra ginekologa. Ne samo da saborski zastupnici koji su došli do djeteta medicinskom oplodnjom šute već se nisu udostojili biti u Saboru - svom radnom mjestu na kojemu primaju plaću od 16.000,00 kuna. 
 
Vjerojatno se negdje u predizborne svrhe otvarala kakva bandera ili polagao kamen temeljac za nešto što nikada neće biti sagrađeno. Nažalost, novinarima je važnije bilo pisati o tome „tko je na čemu“ nego o biti izmjena koje su potpuno kozmetičke naravi što se tiče samih parova koji se bore s problemima neplodnosti. Izmjene imaju velikog značaja, ali samo u smislu odnosa vladajućih prema crkvenim stajalištima pa ne mogu da ne zahvalim Bogu na slučaju Dajla koji je zasigurno pomogao da dođe i do ovih dopuna zakona tj. da se HDZ malo osamostali i shvati da ne živimo u 16. već u 21. stoljeću, ali kada svećenstvo mora na transplantaciju organa onda bi bilo dobro da je i 22. stoljeće i tada više nije u pitanju božja volja. 
 
Vrla oporba se vjerojatno bavi podjelama budućih ministarskih mjesta kada očito nisu stigli pročitati dopune ovog zakona, već su gotovo bez komentara (ono malo njih što je bilo u sabornici) diglo ruku ZA. 
 
Milinoviću, usliši nas!
 
 
Upravo zbog tih i takvih već dva dana nemam mira i umjesto da oni koje plaćamo da zastupaju naše interese istupaju i bore se za naša prava nešto kažu, suprotstave se nebulozama ministra ginekologa, upravo zato što sam imala sreće i postala majka, osjećam se dužnom istupiti i dati potporu svima onima koji se još bore da dođu do svoga djeteta i koji zbog i dopunjenog zakona prolaze kalvariju u emocionalnom, fizičkom , ali i materijalnom smislu.
 
Naravno da podržavam svaku izmjenu i/ili dopunu nebuloznog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koja će pridonijeti da se rodi i jedno dijete više, ali činjenice su sljedeće:
Mišljenja sam da je ovom dopunom čak prekršen Ustav RH koji kaže da smo svi pred zakonom jednaki. Očito je da nismo. Formulacija "prema saznanjima ili iskustvu medicinske znanosti ili tijekom postupka medicinske oplodnje utvrđen nedostatak spolnih stanica“, apsolutno je nejasna i nepravedna. Što je s parovima koji imaju veliki broj nekvalitetnih spolnih stanica? Što je s parovima koji imaju puno neuspjelih pokušaja? Također se samo nameće pitanje koja je granica "nedostatka spolnih stanica " i da li je slučajno i/ili namjerno tako formulirana odredba da je ostavljen prostor za slobodnu interpretaciju, a time i manipulaciju. 
 
Ovom dopunom obuhvaćen je jako mali broj parova koji se bore s neplodnošću. Direktno su diskriminirani svi mlađi, svi koji imaju veći broj spolnih stanica bez obzira kakve kvalitete, koji imaju veliki broj neuspjelih postupaka.
 
Ne znam s kojom se to strukom konzultirao ministar ginekolog, ali mislim da je obavio konzultacije sam sa sobom jer cijeli medicinski svijet jasno govori da jedino zamrzavanje oplođene jajne stanice povećava šanse da svi neplodni parovi dođu do toliko željenog djeteta. Da je to jedini način da se što manje ponavljaju hormonske terapije za čije posljedice nažalost nitko ne može sa sigurnošću garantirati da su bezopasne ili da ih neće kroz neko vrijeme biti.
 
Trebali bismo biti zahvalni svima koji su pridonijeli da se i dalje nepotrebnim hormonskim stimulacijama ugrožava zdravlje velike većine žena i što im se i dalje ne omogućava najjednostavniji i najefikasniji način da se liječe i postanu roditelji.
 
Znam što govorim jer sam zbog tog i takvog zakona od kada je na snazi bila izložena nepotrebnim hormonskim stimulacijama, a sada je predamnom bitka s nakupljenim kilogramima, problemima sa srcem, zglobovima, dlakavošću i tko zna čime još. Iako želimo još djece, zbog svega što sam zbog ovog zakona prošla, pitanje je da li će to biti moguće, stoga ministre – bolje da ste i dalje u predizborne svrhe otvarali davno izgrađene trafostanice, pjevali o sokolima i uživali na seoskim zabavama gdje je glavna zvijezda bila Vaša kćerka, za koju se uzgred budi rečeno pitam, da ne daj Bože, ima problem ove vrste, gdje i kako bi je liječili.
 
Ne znam tko je na čemu, ali poznato je da u Lici, pripadnici HDZ-a uživaju u čaju od bunike, također jasno je na čemu su s ovim dopunama velika većina parova koji se suočavaju s problemima neplodnosti.
 
Što se pronatalitene politike HDZ-a, ali i vrle oporbe ću tek pisati.
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Milinoviću, usliši nas!- komentira iris31 iris31
    I ja sam ovaj pakao prošla, ali sve se zaboravi kada postaneš mama:)

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se