Zdravo i fino

Medenjaci

Božićne kolačiće za vas je priredila Maja Matus

Medenjaci

Slasni medenjaci naći će se na mnogim blagdanskim stolovima. Umjesto kristal šećera i bijelog brašna, oni koji vole dodatno pripaziti na zdravlje i tijekom blagdana - mogu ih zamijeniti nerafiniranim šećerom ili integralnim brašnom. 

 
Ovi medenjaci će vas osvojiti na okus ukoliko vam već izgledom ne budu privlačni. Nije potrebno nikakvo valjanje tijesta stoga možete pospremiti svoje kalupiće za izrezivanje :) Dovoljno ih je oblikovati u kuglice.
Nekada ih preferiramo bez ikakvih glazura, s ½ žličice domaćeg pekmeza u njima, a nekada ih prelijemo čokoladnom glazurom.
 
Dugo sam bila u potrazi za pravim okusom medenjaka, a spoj svježeg đumbira, cimeta, klinčića i mljevenih koštica od marelica (koje preferiram u medenjacima više od badema), odlična je kombinacija. Ove medenjake radim već dugo godina, recept sam podijelila svima koje znam i kažem vam, bolji su od kupovnih. 
 
Vodite računa da prilikom pravljenja kuglica imate mokre ruke jer je tijesto ljepljivo. Slažite ih u tepsiju udaljene jedne od drugih najmanje 5 cm, jer će se tijesto udvostručiti prilikom pečenja. Ja sam radila kuglice veličine 2 cm, koje su se u pečenju malkice spljoštile i raširile na kolačiće od 5 cm. Ako želite manje medenjake, napravite manje kuglice, no onda pripremite dvije tepsije za pečenje.
 
I ne zaboravite, darivanje još uvijek traje do 29.prosinca ove godine :)
 
 
MedenjaciMedenjaci
(za 20 komada)
 
      Potrebni sastojci:
 
•         150 g kristal šećera
 
•         3 žlice tekućeg meda
 
•         2 cijela jaja
 
•         350 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
 
•         1 žličica sitno ribanog đumbira, svježeg
 
•         1 žličica sode bikarbone
 
•         1 žličica cimeta u prahu
 
•         1/2 žličice zdrobljenog klinčića
 
•         1 žlica mljevenih koštica od marelica (ili 2 žlice amaretta)
 
•         prstohvat soli
 
 
 
       Priprema:
 
•         U lončiću srednje veličine pomiješajte med i šećer pa sve zagrijavajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre i potpuno ohladite.
 
•         U ohlađenu smjesu meda dodajte jedno po jedno jaje, stalno miksajući.
 
•         U međuvremenu, pomiješajte brašno s sodom bikarbonom, soli, đumbirom, cimetom, klinčićem i mljevenim košticama marelica. Ostavite sa strane.
 
•         U smjesu meda i jaja malo po malo dodajte smjesu brašna, stalno miejšajući dok se smjesa ne ujednači. Smjesu pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat.
 
•         Tepsiju za pečenje 41x36 cm obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
 
•         Prije nego krenete od tijesta raditi kuglice, namočite ruke jer je tijesto jako ljepljivo. Naravno, smjesa vam ne smije biti rijetka, pa ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Od tijesta zamijesite oko 20-ak kuglica veličine 2 cm (naravno, možete raditi i veće ili manje kuglice), pa ih poslažite u pripremljenu tepsiju na udaljenosti najmanje 5 cm jednu od druge. Tako poslagane kuglice pokrijte suhom krpom i ostavite stajati 2 sata na sobnoj temperaturi prije pečenja. Prije pečenja kuglice premažite s malo vode.
 
•         Zagrijte pećnicu na 180°C.
 
•         Medenjake pecite 15 minuta.
 
•         Pustite da se medenjaci ohlade, a potom ih ili dekorirajte ili spremite u kutijice. Mogu trajati do 5 dana
 
 
 
Napisala: Maja Matus
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.