Advertisement
Medicina i farmacija

Matične stanice iz pupkovine - za novi život

Tako se mogu spasiti osobe koje boluju od leukemije i nekih drugih zloćudnih bolesti krvi, te od nasljednih metaboličkih bolesti

Matične stanice iz pupkovine - za novi život

Pod sloganom "Novi život za novi život" Zaklada Ana Rukavina poziva da se daruje krv iz pupkovine jer može nekome spasiti život. "U svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja.

Krv iz pupkovine pohranjena u Banci krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima" ističu u Zakladi, utemeljenoj u spomen na novinarku Vjesnika Anu Rukavinu Erceg koja je bolovala od leukemije i čije je pismo Želim život prije nekoliko godina pokrenulo Hrvatsku.
 
Otkako je osnovana privatna banka matičnih stanica koja djeluje pri KBC-u Rebro u Zagrebu, rodilje pokazuju sve veće zanimanje i raspituju se o mogućnostima da u Hrvatskoj pohrane matične stanice iz pupkovine, što je prije bilo moguće samo u klinikama Austrije, Švicarske i drugih europskih zemalja. 
 
Zahvaljujući Zakladi Ane Rukavine osnovana je prije nekoliko godina i dobrovoljna banka, u koju roditelji također mogu donirati krv iz pupčane vrpce nakon rođenja djeteta. Iz te tzv. javne banke matične stanice mogu dobiti bolesnici koji nemaju podudarnu osobu za donaciju koštane srži. Tako se mogu spasiti osobe koje boluju od leukemije i nekih  drugih zloćudnih bolesti krvi, te od nasljednih metaboličkih bolesti jer matične stanice koje se nalaze u krvi iz pupkovine imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava.
 
Postupak prikupljanja krvi
 
Postupak prikupljanja krvi iz pupkovine je bezbolan i traje nekoliko minuta. Radi prikupljanja krvi iz pupkovine, uobičajeni tijek poroda se ne smije mijenjati. Sigurnost majke i djeteta je na prvom mjestu, a postupak nije opasan ni za majku ni za dijete. Umbilikalna krv ili krv iz pupkovine uzima se samo kod poroda kod kojeg nema komplikacija, a ako se donira u dobrovoljnu banku postupak je besplatan.
 
O tome kada se treba obavijestiti rodilište da želite donirati krv iz pupkovine, te koje pri tom dokumente i protokole trebate potpisati, možete doznati na web stranici Zaklade Ana Rukavina, te kontaktirati Banku krvi iz pupkovine koja djeluje pri Kliničkom bolničkom centru Zagreb, KBC Rebro, Zavod za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju. Zavod trebate kontaktirati bilo da se odlučite za pohranu krvi iz pupkovine za javnu ili za privatnu banku. Na internetskoj stranici Zaklade možete naći i popis svih rodilišta u Hrvatskoj u kojima se može donirati krv iz pupkovine.
 
Je li prikupljanje krvi uvijek uspješno?
 
To je jedno od čestih pitanja rodilja, na koje iz Zaklade odgovaraju: "Prikupljanje krvi iz pupkovine nije uvijek uspješno. Ponekad je volumen krvi iz pupkovine nedostatan ili se krv može zgrušati tijekom postupka prikupljanja. To ne znači da postoji neki problem s Vašim zdravljem ili zdravljem Vašeg djeteta. Općenito se drži da tek svaka treća darovana krv zadovoljava postavljene kriterije za pohranu u javnu banku. Krv iz pupkovine koja ne zadovoljava zahtjeve kvalitete za javnu banku može se iskoristiti za unaprjeđenje procesa obrade i pohrane krvi, te istraživanja za razvoj transplantacije."
 
Inače krvi se čuva u tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva celzijusa. Iz rezultata suvremenih znanstvenih istraživanja za pretpostaviti je da će se matične stanice, uz kontrolirane uvjete, moći čuvati neograničeno. Prema sadašnjoj praksi u Hrvatskoj, krv iz pupkovine čuva se u privatnoj banci do 18. godine djetetova života. Cijena, koju snose roditelji, kreće se oko 15 tisuća kuna, a uključuje set za pohranu krvi iz pupkovine, obradu krvi te čuvanje u banci. Ako se krv iz pupkovine daruje u dobrovoljnu banku, za obitelj koja se na to odluči, nema nikakve financijske obveze.
 

 

 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se