Zdravo i fino

Mate Janković kuhao na prvom Festivalu soli

Na prvom hrvatskom Festivalu soli održanom 14. rujna na prostranim poljima ninske solane poznati hrvatski chef, Mate Janković, kuhao je vrhunske delicije začinjene ninskim Cvijetom soli

 Mate Janković kuhao na prvom Festivalu soli
Bogata polja ninske solane ugostila su mnogobrojne posjetitelje koji su pod okriljem jedinstvenog Festivala soli uživali u gurmanskim specijalitetima spravljenim tijekom atraktivnih kulinarskih radionica, a pod palicom poznatog chefa Mate Jankovića.
 

Iznimno ljekovita dimenzija ninskog Cvijeta soli
 
Da se Cvijet soli Solane Nin kao ekološka sol premium kvalitete može koristiti i u ljekovite kozmetičke svrhe prisutnima je u sklopu zanimljivih radionica pokazala Marijana Pontoni, savjetnica za zdrav stil života. Pontoni je pripremila nekoliko jednostavnih prirodnih receptura obogaćenih ovim ninskim slanim draguljem - vodicu za ispiranje ušne šupljine, regenerirajući piling za ruke i tijelo, pastu za izbjeljivanje zubi te osvježavajući dezodorans. 
 
Sadržajno raznolik festivalski program pod ravnanjem zadarskog glumca, Duška Modrinića, oduševio je posjetitelje i primamljivim notama notama klape „Sol“ te tamburaškog orkestra ninskog KUD-a „Branimir“. 
 
 
 Mate Janković kuhao na prvom Festivalu soli
Djelić atmosfere s prvog Festivala soli u Ninu
 
 
„Festivalom soli proširili smo ponudu kulturnih manifestacija kraljevskog grada Nina zahvaljujući čemu možemo još konkurentnije nastupati na stranim tržištima, posebice u postsezoni te smo sigurni da će ovo događanje dodatno potaknuti turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu“ izjavila je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dodavši kako je Festival jednako atraktivan i domicilnom stanovništvu jer obilježava kraj ovogodišnje berbe soli.
 
„Carpaccio, tartar, marinirana riba, salate, pečeno meso, ... pa čak i deserti uz nekoliko zrnaca ninskog Cvijeta soli poprimaju šarm i ugodnu teksturu zbog čega bi on trebao biti sastavan dio kuhinja kako u restoranima, tako i u kućanstvima“ poručio je Mate Janković. „Ovaj proizvod prati svjetske trendove u kulinarstvu i osobito mi je zadovoljstvo zgotoviti jela začinjena Cvijetom soli na kojem piše Made in Croatia“ zaključio je hrvatski chef.
 
 
Čoko mousse a'la Nin

Sastojci za mousse od čokolade:
 
90 g mlijeka
170g čokolada - 72% kakao
Jedan žumanjak
4 bjelanjka
90g kristalnog šećera
 
Čokoladu rastopiti s mlijekom i ostaviti sa strane, ali ne dopustiti da se ohladi do kraja. Dodati joj jedan žumanjak. U posebnoj posudi umutiti bjelanjke te kad su bjelanjci mekano tučeni dodati šećer. Nastaviti tući bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u čokoladu umiješati pola bjelanjaka i dobro promiješati i zatim umiješati drugu polovicu, ali lagano da se ne istisnu bjelanjci iz smjese. Ostaviti u hladnjak na 3-4 sata prije posluživanja. 
 
Sastojci za mliječnu karamelu:
 
200 g šećera
500 g vrhnja za kuhanje
Šećer na laganoj temperaturi karamelizirati do zlatnožute boje, dodati vrhnje za kuhanje i kuhati do optimalne gustoće. Ohlađeni umak od karamele (na sobnoj temperaturi) poslužiti s mousseom od čokolade i ninskim Cvijetom soli. 
 
Autor recepta: Mate Janković, chef
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.