Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju i otputujte u London

Mast za sinuse

Napravite sami svoju mast za sinuse od shea maslaca i kemotipiziranih ulja

Ovo je opis
Objavljeno: 21.10.2011.


Osobe koje imaju problem s kroničnim upalama sinusa dobro znaju da upravo kišno i hladno, predzimsko vrijeme može problem dodatno zakomplicirati.

Na početku, moram napomenuti da se kronične upale sinusa doista vrlo efikasno i relativno brzo rješavaju fito i aromaterapijski, međutim, o jačini i trajanju vaše upale ovisi hoće li vam trebati samo jedan pripravak ili njih nekoliko, što će najbolje procijeniti kvalificirani fitoterapeut.
 
Kod upala sinusa, bile one akutne ili kronične, preporučljivo je vlaženje sluznice nosa fiziološkom otopinom, ukapavanje macerata korijena bijelog sljeza koji djeluje protuupalno i oblaže sluznicu (5-7 g suhog korijena bijelog sljeza priprema se kao macerat sa 200 ml hladne vode) i irigacija nosa fiziološkom otopinom  (takva vrsta irigacije se može provoditi i nekim od kvalitetnih hidrolata).
 
Mogu se raditi i inhalacije čajevima (timijan, majčina dušica, crni sljez, primorski vrisak…) sa i bez eteričnih ulja ( čajevac, ravensara, saro, ružmarin kemotip cineol, ružmarin kemotip verbenon, timijan linalol, bijeli bor, paprena metvica, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata i još neka druga ulja primjerena za tretiranje sinusa).
 
O pravilnom će načinu inhalacije biti govora u nekom od idućih tekstova, sada ćemo samo spomenuti da se inhalira maksimalno 6-10 kapi eteričnog ulja po inhalacijskoj seansi i to tako da se dodaje kap po kap eteričnog ulja. Tek kad jedna kap ishlapi – prelazi se na inhalaciju drugom kapi.
 
Iznutra je dobro uzimati kapsule origana ili propolisnu tinkturu te podići imunitet nekim od prirodnih pripravaka (ehinaceja, matična mliječ, beta glukan). Rezervirano za školovane fitoterapeute, mogu se raditi i fitoterapijske kapi za sinuse od hidrolata, a pomaže i mast od propolisa.
 
Ako se sinusi cijede niz ždrijelo dobro je napraviti sprej za grlo da ne bi došlo do daljnje infekcije.
 
Kao što vidite, na raspolaganju je cijeli arsenal prirodnih pripravaka koji mogu pomoći, samo ih treba dobro odabrati i iskombinirati. Za početak, ako imate volje pomoći si sami i napraviti svoj pripravak – napravite ovu mast. Ono što vam mogu potvrditi da će do olakšanja nakon njene promjene sigurno doći, a ovisno o ozbiljnosti samog problema – ovisit će i koliko će vam pripravaka trebati uz nju pa je najbolje da se posavjetujete sa stručnom osobom.
 

MAST ZA SINUSE
Izrada ove 15%- tne masti za sinuse ne zahtijeva nikakvo veliko iskustvo u izradi pripravaka zelene ljekarne. Iako će francuski aromaterapeuti ići sa koncentracijama nešto višim od ovih mojih 15%- za sada ćemo se zadržati u ovoj sigurnoj zoni od 15% koja će djelovati na sinuse, a neće iritirati kožu lica.
 
Za razliku od nekvalitetnih eteričnih ulja i sintetskih spojeva te anestetika koji se obično stavljaju u takve masti koristimo samo kvalitetna kemotipizirana eterična ulja, a umjesto vazelinske podloge ili svinjske masti koje se mogu naći u preparatima tog tipa, koristimo nerafinirani shea maslac u koji će se ulja fino moći inkorporirati.
 
Moguće je napraviti, osim sa shea maslacem i mješavinu sa nekim brzoupijajućim uljem (lješnjak, makadamija) koja se primjenjuje na isti način, međutim, moram priznati da mi je draže nositi sa sobom kutijicu masti umjesto bočice ulja. Čisto praktičnosti radi.
 
Kombiniraju se eterična ulja koja olakšavaju disanje, djeluju protuupalno i antibakterijski, razrjeđuju sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje te tako pospješuju drenažu sinusa.
 
 
Receptura masti za sinuse
 
eterično ulje bijelog bora ( Pinus sylvestris) 40 kapi
eterično ulje čajevca ( Melaleuca alternifolia) 40 kapi
eterično ulje eukaliptusa dives ( Eucalyptus dives) 20 kapi
eterično ulje ružmarina kemotip verbenon (Rosmarinus officinalis kemotip verbenon) 20 kapi
eterično ulje paprene metvice ( Mentha piperita) 30 kapi
 
Na 45 shea maslaca ukapavati jedno po jedno ulje - sve skupa dobro izmiješati i mast po završetku staviti u lončić. Mast se koristi do pet puta dnevno tijekom tjedan dana premazivanjem područja čeonih i ličnih sinusa te područja uz korijen nosa. Mala količina masti može se staviti i na papirnatu maramicu te se tako inhalira.
 
 
Za izradu koristiti isključivo kemotipizirana eterična ulja!
 
 
Receptura nije prilagođena za korištenje kod djece, trudnica i dojilja te osoba osjetljivije kože i alergičnih na eterična ulja koja se koriste u recepturi.
 
 
Andrea Šitum
Centar Priroda zna
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Foto: Andrea Šitum
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Ljetujte s Naturalom

Iskoristite godišnji maksimalno -
Prebacite se trenutačno u mod godišnjeg odmora i ostavite stres za sobom... više
 
10 minuta vježbanja u
Prije 583 dana Isperite sa sebe suvišne kilograme setom zabavnih vježbi u vodi...... više
Kako kupaćim kostimom istaknuti
Prije 599 dana Mislite da je to nemoguće? Imamo samo dvije riječi za vas: optička... više

Naturalino zdravo proljeće

Anti-kandida protokol: 5
Gljivica Candida albicans može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema... više
 
Zaustavite proljetno ispadanje kose
Prije 375 dana Vratite kosi čvrstoću i sjaj, zaustavite ispadanje potpuno novom linijom za njegu... više
Zdravi i lijepi –
Prije 689 dana Budite zdravi i lijepi - po povoljnim cijenama. Donosimo naš tjedni izbor... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?