Advertisement
Pripravci zelene ljekarne

Proljetna detoksikacija korijenom maslačka

Jeftina i učinkovita detoksikacija – umjesto da izdvojite stotine i stotine kuna na detoksikacijske tretmane, prije zime napravite MASLAČAK DETOX kroz tri tjedna i osjećat ćete se preporođeno. Garantiram.

Proljetna detoksikacija korijenom maslačka

Kada pomislim na maslačak, prisjetim se davno pročitane priče o jednoj engleskoj lady i njenom sirotom lordu koji je sa zakonitom uređivao ladanjski vrt. Neuređenu poljanu malo pomalo su zamijenjivale razne vrste ukrasnog bilja, a korova je bivalo sve manje i manje. I tako je vrt postajao baš onakav kakvoga si ga je lady zamislila. Sve je bilo na svom mjestu osim jedne žute sitnice - naime, jedan maslačak nije imao niti najmanju namjeru otići. Lord se trudio da ga makne, a lady se nervirala, puhala od ljutnje, vikala na sirotog lorda da ga više sredi, iščupa, utre mu sjeme i rješi se potomaka i da ga više nikada njene oči ne vide.

Kako bi ga siroti čovjek iščupao, tako bi ovaj malko dalje niknuo. Lady je tad izvukla tešku artiljeriju- krenula kemijom na maslačka. Sredila si ubrzo Lady sve svoje prekrasno ukrasno bilje, ali maslačka ne. Na kraju joj je u vrtu ostao samo on i poslužio sirotom lordu da je educira o nekim jednostavnim životnim istinama.

Maslačak u ritmu 
 
Nekome nepoželjan korijen, a nekome cijenjena ljekovita biljka. Tako to i obično ide i u životu, a ne samo u pričama. Maslačak, Taraxacum officinale, Asteraceae jedna je od prvih biljaka koje svojim pojavljivanjem naslućuju dolazak toplijih dana i jedna od posljednjih biljčica koja svojim žutim glavicama te iste toplije dane ispraća.
Literatura nam kazuje da u proljeće maslačak ima više fruktoze, a u jesen inulina. Inulin je polisaharid čija je osnovna gradivna jedinica fruktoza koji se u većim količinama nalazi i u poznatoj cikoriji (Cychorium intybus).
 
U uporabi su list maslačka, nadzemni dio maslačka i korijen koji u proljeće sadrži tek nekih 2% inulina dok u jesen sadrži i do 45% inulina. Maslačak sadrži i kalijeve soli (5%), gorke tvari (sekviterpenske kiseline sa esterima), flavonoide i fitosterole.  
 
Što to sve to skupa znači?
 
Znači da mu je sastav idealan i za proljetne drenažne kure, ali i za jesenske. I upravo prema sastavu koji poštuje ritam godišnjih doba možemo i mi poštovati ritam maslačka i na taj način pomoći sebi u procesu detoksikacije.
 
Drenažu organa i tkiva dobro je raditi dvaput godišnje- u rano proljeće i u jesen. Dva su ciljna organa na koje djelujemo detoksikacijom- jetra i bubrezi. Svojim sastavom maslačak djeluje na oba. I ne samo na njih.
Gorke tvari koje maslačak sadrži potiču probavu- izlučivanje sline i želučanog soka. Podraživanjem receptora za gorčinu na jeziku- mozgu se prenose signali da je organizmu potrebna veća količina sline i želučanog soka od one uobičajene pa je počinje i lučiti. Osim toga, maslačak potiče stvaranje i izlučivanje žuči, zbog sadržaja kalija djeluje kao diuretik, pospješuje rad želuca, crijeva i gušterače. Inulin djeluje povoljno na probavu, on je prebiotik koji svojom razgradnjom stimulira aktivnost i broj korisnih bakterija u debelom crijevu- na taj način pospješuje se detoksikacija i zdravlje crijevne flore.
 
U toj maloj, jednostavnoj i nenametljivoj biljčici- „korovu“ doista je sadržano sve što vam treba da napravite njime jednu opsežniju detoksikacijsku kuru i stavite po strani sve skupe bočice koje vas mame na policama ljekarni i biljnih ljekarni svojim natpisom DETOX kada vi možete imati svoj MASLAČAK DETOX.
 
Usput, posljedica detoksikacije može biti i koja kilica manje tako da niti to nije na odmet. 

Drenažne kure 
 
Drenažne kure provode se kroz tri tjedna, uzimanjem nekog pripravka do tri puta dnevno u ispravnoj dozi. Nakon pauze od desetak dana, drenažna kura se prema potrebi može ponoviti. Kao i kod svih drugih čajeva koji se piju za pospješivanje jetrenih funkcija te za izlučivanje probavnih sokova i žuči- obavezno se pije pola sata prije jela u malim gutljajima.
 
U proljeće se, osim na salatu, mlado lišće može upotrijebiti i na drugi način- može se osušiti pa se pije u obliku čaja ( infuza) ili se iz svježeg lišća u blenderu može iscijediti sok ili se pripremi kao tinktura 1:5 sa 50 vol% etanolom. Dnevna doza svježeg soka je 5-10 ml, čaj se priprema od 2-4 g usitnjene zeleni ili lišća maslačka i 200ml vrele vode i pije svježe pripremljen do tri puta dnevno, a tinktura se pije u dozi 2ml tri puta dnevno (50 kapi razmućenih u pola čaše vode, tri puta dnevno). 
 
Dekokt od korijena maslačka
5g ( velika žlica) korijena maslačka kuha se u 400 ml vode kroz 15-20 minuta i ostavi se odstajati 10 min. Dekokt se procijedi se i pije pola sata prije jela u malim gutljajima. Čaj se priprema svjež dva puta dnevno i pije pola sata prije jela u malim gutljajima.
 
Tinktura korijena maslačka
100 g korijena maslačka preliti sa 500 ml 50 vol% etanola. Nakon tri tjedna, tinktura se procijedi, profiltrira i čuva u tamnoj boci. Pije se 50 kapi tri puta dnevno prije jela.
 
Upozorenje
Moguće alergijske reakcije. Izbjegavati kod tegoba vezanih uz neprohodne žučne puteve i žučne kamence.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se