dr.med. Valter Ajman, fitoaromaterapeut

Maslačak povoljno djeluje na žuč

Piše: Dr.med. Valter Ajman. Maslačak se s opravdanjem u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv

Maslačak povoljno djeluje na žuč
 Maslačak povoljno djeluje na žuč
 
 
Maslačak ili divlji radič (Taraxacum officinale)je trajna samonikla biljka sa snažnim vretenastim korijenom, perastim listovima i zlatnožutim cvjetovima kojima krasi livade, polja i puteve. Vrlo je cijenjen u prehrani kao „divlji radič“ s ukusnim, gorkastim listovima koji se izvrsno uklapaju u svaku salatu, naravno, ukoliko su ubrani prije cvatnje.
 
 
Ljekovito djelovanje ima korijen maslačka koji je vrlo snažno i duboko ukopan u zemlju. Vadi se prije cvatnje kada ima najveću koncentraciju ljekovitih tvari. Korijen u proljeće sadrži više kalija, dok na jesen sadrži više inulina (oko 40%). Izvađeni korijen se opere, usitni i suši tako da se suha droga sastoji od tamno smeđih do gotovo crnih komadića korijena.
 
Svježi korijen i suha droga imaju gorak okus koji potječe od nekoliko aktivnih tvari koje se zajedničkim imenom naziva „taraxacin“. Tu ubrajamo seskviterpenske laktone i triterpene.
 
Ljekovito djelovanje imaju i listovi maslačka. Oni imaju uglavnom diuretičko djelovanje, dok korijen, uz blaže diuretičko, ima i mnogo snažnije djelovanje na pražnjenje žučnog mjehura. Uz to potiče i stvaranje žuči u jetri, popravlja apetit i olakšava želučane tegobe. Stoga se uz koprivu, maslačak s opravdanjem u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv.
 
Kontraindikacije za uzimanje pripravaka maslačka su prisustvo žučnih kamenaca, upala i karcinom žučnog mjehura kao i karcinom gušterače. Ne preporučuje se kod akutnih upala želučane sluznice i aktivnog čira na dvanaestopalačnom crijevu, kao ni kod osoba osjetljivim na ovu biljku. Treba izbjegavati konzumiranje pripravaka maslačka kod terapije litijem.
 
Maslačak se priprema kuhanjem dekokta čistog korijena. 5 do 7 grama suhog korijena maslačka kuha se u 400 ml vode petnaestak minuta. Dekokt se procijedi i pije dva puta na dan pola sata prije jela. Najkvalitetniji pripravak dolazi u obliku integralne otopine (SIPF) koja se dobiva od svježeg korijena stoga ima sačuvan cjelokupni arsenal aktivnih tvari.
 
 
Izvori:
1. Max Wichtl: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals
2. Simon Mills, Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety
3. Francis Brinker: Herbal Contraindications and Drug Interactions
4. Stribor Marković: Fitoaromaterapija
 
 
Napisao: Valter Ajman, dr.med.
fitoaromaterapeut
Studio Aromedica
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.