Manualna limfna drenaža kod celulita i limfedema

Limfna drenaža djelotvoran je tretman ljepote za smanjivanje i uklanjanje celulita. Koristi se i u fizioterapiji kod tretiranja limfedema kao posljedice raka dojke

Ovo je opis
Objavljeno: 03.09.2011.


Limfni sustav sadrži limfne žile, žlijezde i limfu čija je funkcija izrazito bitna za zdravo funkcioniranje organizma budući da služi i kao sastavni dio imunonološkog sustava. Limfa je tekućina koja neprestano kruži tijelom, a sastavljena je od interstanične tekućine, krvne plazme, bijelih i malo crvenih krvnih stanica, a prenosi bjelančevine i otpadne tvari koje nastaju kao nusprodukti metabolizma ljudskih stanica. 

 
Dnevna količina limfe koja protječe iznosi oko 2,5 litre. Tijekom prolaska limfe kroz limfotok, pročišćava se kroz filtere, odnosno 500-600 limfnih čvorova raspoređenih po cijelom tijelu. Limfna tekućina završava u venskoj krvi u blizini srca. Sastavni dio ovog velikog sustava je i najveća limfna žlijezda –slezena. Njena uloga je stvaranje limfocita (bijelih krvnih stanica) kao i razgradnja starih i oštećenih crvenih krvnih stanica. 
 
Limfa u svom početku prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake stanice, usput preuzima produkte metabolizma, bakterije i druge štetne tvari te ih vraća u krvotok putem vena sve do bubrega koji će ih dalje izbaciti iz organizma putem mokraće. Limfni tok pomažu kontrakcija mišića, pokretljivost zglobova,  peristaltika crijeva, pulzacija arterija, promjene respiratornog tlaka, negativni tlak centralnih vena, vanjski pritisak(limfna drenaža).
 
Manuelna limfna drenaža (MLD) po dr. Vodderu je nježna, ali vrlo specifična vrsta masaže. Predstavlja periodično lagano potiskivanje tkiva kojim se potiče fluktuacija limfnog toka u cilju smanjivanja ili sprečavanja limfnog zastoja. Regenerira i pospješuje funkcionalnost limfnih žila, kapilara i zalistaka te dovodi do relaksacije uz osjećaj analgezije. Njeno blago djelovanje na vegetativni sustav opušta cijelo tijelo.
 
Limfnom drenažom postiže se ravnoteža tekućina u organizmu i potiče bolje opće stanje organizma.
 
Budući da je malo kontraindikacija, MLD se primjenjuje u estetskoj i fizikalnoj terapiji. Kako drenaža utječe na bolji izgled kože, koristimo je u tretmanu bora, strija i akni, ublažavanja ožiljaka i zadebljanja kože te kod mršavljenja. Izrazito je djelotvorna u procesu uklanjanja celulita jer redukcijom tekućine iz vezivnog tkiva djelujemo na bolju opskrbljenost stanica kisikom i hranjivim tvarima, a istovremeno eliminiramo otpadne tvari iz organizma.
 
U fizikalnoj terapiji se koristi kod patoloških procesa, nakon kirurških zahvata i terapije zračenjem, ozdravljenja rana i opekotina, liječenju glavobolja, predmenstrualnih tegoba, smanjivanja boli i podizanja imuniteta.
 
 
Limfedem  (Lymphoedem)
Limfedem predstavlja zastoj pri protjecanju limfe koje se može javiti na bilo kojem dijelu tijela. Tako može doći do oticanja ruku, nogu, prsišta, lica i dr., a uzroci su višestruki.Infekcije, alergije, mehanički zastoji (zračenje, uska odjeća, oštećenja i ozljede limfnih žila),operativni zahvati,  traume,  smanjeno kretanje, povišena ili snižena temperatura, bolesti bubrega i proširenih vena, ozljede živčanog sustava, slabosti limfnih žila. Kod karcinoma dojke se obično pojavljuje limfni zastoj ruke iste strane. Simptomi mogu biti napetost tkiva, osjećaj težine, bolovi, smanjena pokretljivost i osjet u ruci, osjećaj trnjenja, slabost mišića i nedostatak osjeta u ruci.
 
Veličina i prognoza limfedema ovisi o vrsti operativnog zahvata te provođenju  terapije raka dojke (zračenje), opsežnosti oštećenja limfe te sposobnosti limfnog sustava da kompenzira tijek limfe. Kirurgija i terapija zračenjem se koriste za liječenje raka dojke, no mogu ometati drenažu limfne tekućine. U nekih žena, limfni edem se počinje stvarati tijekom ili ubrzo nakon liječenja raka dojke, dok će se kod drugih on možda razviti tek za nekoliko godina.
 
Terapija kojom se uspješno tretiraju limfedemi se zove kombinirana dekongestivna terapija. Ona podrazumijeva manuelnu limfnu drenažu, kompresivno bandažiranje, medicinsku gimnastiku i edukaciju pacijenata.Postoji 3 stadija limfnog edema koji podrazumijevaju i različitost u tretmanu svakog od njih.
Manuelna limfna drenaža je usmjerena na smanjenje limfedema ruke na način da se prvo obradi centralni dio limfe, tzv. terminus, a potom dekolte i ruka. 
Po izvršenoj manuelnoj limfnoj drenaži se može provoditi kompresivno bandažiranjepovijanjem spužvastim podlogama sa specijalnim elastičnim zavojima koji održavaju pritisak limfe u smjeru srca. Time se sprečava povrat limfe i poboljšava terapija limfedema.
 
Potom se izvodi medicinska gimnastika koja potiče bolju funkciju limfotoka. Gimnastiku čine lagane vježbe bez opterećenja koje prate ritam disanja. U težim stadijima postoji potreba za miofascijalnim tehnikama koje djeluju na omekšavanje fibrozno promijenjenog tkiva. Provođenje ove vrste terapije u 2. i 3. stadiju može trajati i nekoliko godina.
 
 
Savjeti za pacijente koji boluju od limfedema
 
Njega kože kroz dobro ispiranje i sušenje kože uz svakodnevnu uporabu hidratantnih krema
 
Izbjegavanje oštećenja kože pogođenog dijela tijela nošenjem zaštitne odjeće
 
Korištenje antiseptika u prevenciji infekcija (ogrebotine, opekline, ugrizi kukaca)
 
Pažnja prilikom rezanja noktiju kako bi se izbjeglo oštećenje kože
 
Izbjegavanje primanja injekcija, uzimanja krvi i mjerenja krvnog tlaka na zahvaćenoj ruci
 
Izbjegavanje nošenja neudobne i uske odjeće koje pritišće i ograničava pokretljivost tijela
 
Po potrebi korištenje kompresivne odjeće i bandažiranje ruke
 
Paziti da ruka ne bude predugo u istovjetnoj poziciji
 
Redovito provođenje medicinske gimnastike u cilju poticanja limfnog toka 
 
Izbjegavanje topline koja može povećati edem
 
Kvalitetna prehrana i održavanje normalne tjelesne težine
 
Redovita kontrola kod fizioterapeuta i liječnika
 
 
 
Napisao: Bojan Nasteski, viši fizioterapeut
Zdravstvena ustanova Medeor
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Komplementarna medicina

Zmajeva krv za svaku
Iako joj ime sugerira, ova smola koja se od davnina koristi u... više
 
Ono ste što (ne)
Prije 63 dana Osluškujte svoje tijelo kako i sami ne biste postali pacijenti... više
Selovir – novi pristup
Prije 69 dana Osjećate da vam izbija herpes na usnama? Postoji novi pristup njegovom površinskom... više

Fitoterapija i aromaterapija

Keratosis pilaris - znate
Piše: Vlatka Mileusnić. Problemi s kožom mogu trajati godinama, a često nismo... više
 
Fitoterapija ima rješenje za
Prije 91 dana Piše: Vlatka Mileusnić. Pomažemo čitateljici da pronađe prirodno rješenje za problematičnu i... više
Ovih blagdana neka dom
Prije 220 dana Napravite božićni sprej i ugođaj blagdana je već tu... više

Relaksacija i duhovni rast

Umorni ste? Napeti? Vrijeme
Kronična mišićna napetost posljedica je lošeg držanja i višesatnog sjedenja, bez puno... više
 
Blaganska idila u Termama
Prije 99 dana Posjetite Terme Olimia i priuštite sebi i svojim bližnjima zasluženi odmor povodom... više
Slatko snivaj i napuni
Prije 106 dana Sedam sati sna može blagotvorno djelovati na imunitet, ali i riješiti vas... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Plastične vrećice