Advertisement
Zdravo i fino

Maline i čokolada su idealna kombinacija za neodoljive bezglutenske brownieje

Super mekani brownie s komadićima maline svidjet će se svim čokoljupcima, pa i onima koji izbjegavaju gluten u prehrani

Maline i čokolada su idealna kombinacija za neodoljive bezglutenske brownieje



Što može biti bolje od spoja voća i čokolade? Osim što je mnogima omiljeni desert, čokolada ujedno ima i neke korisne zdravstvene prednosti. Kakao je prirodno bogat polifenolima kojih ima dva do pet puta više u tamnoj nego u mliječnoj čokoladi, a koji imaju protuupalno i antioksidativno svojstvo.

Maline su niskokalorična poslastica bogata vlaknima korisnima za zdravlje srca i probave, vitaminom C, vitaminima B skupine te kalijem, magnezijem i manganom. Posebno obiluju vrijednim antioksidantima, među kojima su antocijanin, odgovoran za intenzivnu boju malina, resveratrol koji se dovodi u vezu s usporavanjem starenja te elagitanin, prisutan gotovo isključivo u malinama, a koji istraživanja povezuju sa smanjenim rizikom od pojave raka.

Upravo se ova dva sastojka sljubljuju u super sočnom kolaču – čokoladnim browniejima s malinama. Maline daju malu količinu svježine ovom dekadentnom čokoladnom desertu, koji je povrh svega super lako za napraviti (traži otprilike 45 minuta vašeg vremena) i još dolazi u verziji bez glutena.

Sastojci

- 1/3 šalice kokosovog ulja, rastopljenog
- 3 velika jaja
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice nezaslađenog kakao praha
- 1/2 šalice bademovog brašna
- prstohvat morske soli
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/3 šalice komadića tamne čokolade
- 1 i pol šalica malina, grubo narezanih
- 1/2 šalice malina (za dekoraciju)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.

U zdjeli srednje veličine razmutite jaja, zatim dodajte ohlađeno kokosovo ulje, kokosov šećer i ekstrakt vanilije te pomiješajte zajedno.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – bademovo brašno, kakao prah, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima i promiješajte dok se ne sjedine. Dodajte komadiće tamne čokolade i pola šalice malina u smjesu i promiješajte.

Ulijte tijesto u pripremljeni lim za pečenje. Dodajte preostalu šalicu malina na vrh smjese.

Pecite 20-25 minuta. Trebao bi biti čvrst oko rubova i na vrhu, ali mekan i kremast u sredini.

Pustite da se hladi 10 minuta, a zatim stavite i posljednjih pola šalice malina na vrh. Pričekajte da se ohladi prije rezanja i serviranja.

Isprobaj i ovo:

Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
La dolce vita - tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti

Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se