Zdravo i fino

Liker od kupine, maline, borovnice ili drijenka - jedan recept, sto varijacija

Iskoristite bobičasto voće i uživajte u njemu i nakon ljetu, u obliku voćnog likera

Liker od kupine, maline, borovnice ili drijenka - jedan recept, sto varijacija

Jedan od razloga zbog kojeg volimo ljeto jest i izobilje šarenog ljetnog voća – volimo ga svježeg, u voćnim salatama, sokovima, smoothiejima, frapeima i kolačima, ili pospremljenog u staklenke u obliku džemova i marmelada. A za sve ljubitelje slatkog u kombinaciji s malo alkohola, tu je i savršen recept za pripremu domaćeg voćnog likera.

Za pripremu likera odličan su izbor različite vrste bobičastog voća. Bobičasto je voće nepresušna riznica vrijednih nutrijenata – te su bobice bogati izvor antioksidansa, pune su vitamina (pogotovo vitamina C i A) i minerala poput željeza, kalija, kalciaj, fosfora i magnezija i prehrambenih vlakana. Zbog sastojka flavonoida koji imaju funkciju antioksidansa, bobičasto je voće dobar saveznik u prevenciji kardiovaskularnih i zloćudnih oboljenja. Veći unos flavonoida povezan je s nižim rizikom od začepljenja krvnih žila, kao i u prevenciji karcinoma jajnika, jednjaka i bolesti želuca. Usto povoljno djeluju i na zdravlje cjelokupnog živčanog sustava, a pogotovo mozga.

Zato, koje god voće odabrali, nećete pogriješiti - jagode, borovnice, maline, kupine, nar, crveni ili crni ribizl, aronija, šumske jagode – sve su vrste bobičastog voća dobrodošle u različitim varijacijama ovog likera. Na isti način možete pripremati i trešnje i višnje. Jedino pripazite na kiselost pa prilagodite količinu dodanog šećera.

A recept je jednostavan:

- 1 l rakije lozovače ili votke 
- 2,5 dcl vode
- 500 g šećera
- 0,5 kg bobičastog voća
- 1 štapić vanilije

Malo zgnječite voće i dodajte ga rakiji i vodi u kojoj ste rastopili šećer. Dodajte štapić vanilije i pustite da stoji 40 dana na svijetlom, ne pretjerano sunčanom mjestu, a može stajati i na zatvorenom.

Sad vam samo preostaje da čekate i uživate u ljetnom domaćem likeru.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.