Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Lijekovi povećavaju rizik od erektilne disfunkcije

Muškarci koji troše velik broj lijekova imaju povećan rizik od razvoja erektilne disfunkcije

 Lijekovi povećavaju rizik od erektilne disfunkcije

Što više lijekova muškarac troši – veća je i mogućnost razvoja erektilne disfunkcije, pokazala je posljednja studija objavljena u British Journal of Urology International.

Erektilna disfunkcija pogađa sve veći broj muškaraca, a smatra se da samo u SAD-u od nje pati približno 30 milijuna Amerikanaca. Urolozi koji su provodili istraživanje preporučuju isključivanje nepotrebnih lijekova koje muškarac uzima ili snižavanje doza, uz liječničko odobrenje, kao prvi korak u tretiranju erektilne disfunkcije.
 
Znanstvenici su, kroz dulje vrijeme, promatrali utjecaj liječenja sintetskim lijekovima na erektilnu disfunkciju kod 37 712 muškaraca, dobi između 45 i 69 godina. Čak 30% muškaraca je osjećalo simptome erektilne disfunkcije, posebice oni koji su uzimali veći broj lijekova za liječenje prethodno dijagnosticiranih bolesti. 
 
Osim lijekova, ostali rizični faktori uključuju : dob, povišen BMI (Body Mass Index), dijabetes. Povišeni kolesterol, povišeni krvni tlak, depresiju te pušenje. 
Joseph P. Alukal, znanstvenik koji je vodio studiju, smatra da studija prije svega potvrđuje da muškarci koji, uz rizične faktore, troše i veliki broj medikamenata, imaju i veću šansu od razvoja erektilne disfunkcije.
 
Međutim, ne treba očajavati, efektni tretmani se kriju i u medicinskim tretmanima koji muškarcima nisu bili na raspolaganju prije 10-15 godina.
Za one koji je traže, pomoć se može naći i u prirodnim preparatima – prvenstveno u ekstraktima biljaka Epimedium grandiflorum, Tribulus terrestris, Maca - Lepidium meyenii i Ginko biloba.
 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se