Advertisement
Medicina i farmacija

Lijek za akne može uzrokovati depresiju i abnormalnosti fetusa

Dermatolozi ovaj lijek koriste kao posljednje u nizu sredstava za borbu protiv akni, no – bilo bi dobro da znate koje sve nuspojave može izazvati

Lijek za akne može uzrokovati depresiju i abnormalnosti fetusa

Ako se već godinama, više ili manje uspješno, borite s problemom akni, bilo bi dobro znati da neki od lijekova koje dermatolog može propisati za njihovo liječenje, nosi sa sobom brojne nuspojave. Najviše opreza zahtijeva uzimanje izoretinoina (Roaccutane ili Accutane) koji uzet oralno smanjuje produkciju sebuma (produkta lojnih žlijezda) u koži i na taj način rješava problem akni. 13- cis retinoična kiselina je sintetski analog vitamina A koji djeluje na lučenje sebuma (tzv. sebosupresiv) i za mjesec dana smanjuje lučenje sebuma kože za 80-100%.

Ovaj lijek se propisuje samo za teške slučajeve cističnih akni koje nisu odgovarale na tretman drugim lijekovima (antibioticima i antisepticima) te liječnici moraju posegnuti za ovom “teškom artiljerijom”. Lijek se uzima isključivo pod strogim nadzorom dermatologa jer postoji velika mogućnost za abnormalni razvoj fetusa ako ga žena uzima u trudnoći. Izoretinoin često uzrokuje i druge nuspojave kao što su suhe oči, usta, usnice, nos i koža isto kao što uzrokuje i svrbež, krvarenje iz nosa, bolove u mišićima osjetljivost na sunce i otežan nnoćni vid. Lijek također može povećati razine kolesterola i triglicerida u krvi, kao i razine jetrenih enzima.
 
Jedna od vrlo ozbiljnih nuspojava je povezana s povećanim rizikom od razvoja depresije, a primijećen je i porast samoubojstava kao posljedice depresije. Iako ta povezanost nije do kraja potvrđena, liječnici su na oprezu i budno motre simptome razvoja depresije kod pacijenata kojima je propisan ovaj lijek. Ako ste na tretmanu Izoretinoinom i primijetite neke od ovih nuspojava, odmah kontaktirajte svog liječnika i prijavite mu nuspojavu! 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se