Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Liječenje prehlade kod djece

Treba li djetetu za olakšavanje simptoma prehlade davati lijekove ili potaknuti obrambenu snagu organizma?

Liječenje prehlade kod djece
Dijete vam je prehlađeno, ima temperaturu i vi ste se uputili u ljekarnu po antitusik (sredstvo za smirenje kašlja), antipiretike (sredstvo za skidanje povišene tjelesne temperature), dekongestante (sprečavaju upalu i oticanje sluznice nosa) i sve druge bezreceptne lijekove (OTC) koji se koriste kod prehlade?
 
Razmislite prije no što krenete. 
 
Naime, 18. siječnja 2008. FDA (U.S. Food and Drug Administration) je izdala smjernice za liječenje prehlade kod djece koje kažu da dojenčad i djeca mlađa od 2 godine ne bi trebala dobivati uobičajene lijekove za ublažavanje simptoma prehlade, a djeca u dobi od 2 do 11 godina trebaju biti pod liječničkim nadzorom ukoliko uzimaju te lijekove.
 
Zašto te smjernice, pitate se? Zbog toga što nema dokaza da sirupi protiv kašlja i slični bezreceptni lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade, zaista i ublažavaju simptome. 2004 godine u časopisu Pediatrics objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da je voda s okusom (placebo) više ublažila kašalj kod prehlađene djece nego dekstrometorfan i difenhidramin, ali i drugi antihistaminici, lijekovi koji se koriste za umirenje kašlja. S druge strane, od 2004. do 2005. godine 1519-tero djece doživjelo je nuspojave tih lijekova.
 
Što nam je, dakle, činiti kad su mališani prehlađeni? Pošto prehlada nema lijeka, bitno je učiniti da djetetu bude što ugodnije dok se njegovo/njeno tijelo bori protiv virusa koji ga napadaju.
 
Američko društvo pedijatara donosi nam sljedeće smjernice:
 
- Kod začepljenog nosa, kapajte kapljicama fiziološke otopine. Neka vam pedijatar savjetuje koje da koristite.
 
- Kod djece do 6 mjeseci pomoći će pumpica ili aspirator
 
- Koristite ovlaživač zraka (s destiliranom vodom) kako bi dišni putevi djeteta ostali vlažni i prohodni.
 
- Za sniženje temperature (preko 38°C) upotrijebite paracetamol ili ibuprofen umjesto aspirina. Neka vam pedijatar odredi točnu dozu ovisnu o masi djeteta.
 
- Dajte djetetu dovoljno vode da ne dehidrira uslijed pojačanog znojenja.
 
- Ukoliko se virus ne povlači ili se stanje pogoršava, savjetujte se s pedijatrom.
 
Ehinacea je dokazano učinkovita pomoć kod odraslih dok je kod djece manje istraživana. Dr. Sandy Newmark preporučuje pastile ehinacee i cinka ukoliko je dijete dovoljno veliko da posiše pastilu bez da je žvače ili proguta. Također, preporučuje i dodatni vitamin C, po mogućnosti u obliku šumeće tablete pošto njih djeca lakše popiju. S njom se slaže i dr. Tieraona Low Dog, stručnjakinja za fitoterapiju, koja kaže kako je, inače zdravo dijete, sposobno bez pomoći  ikakvih drugih lijekova preboljeti prehladu.
 
Preporučene doze vitamina C su 125 mg tri puta dnevno za djecu od 8 do 11.5 kg, 250 mg tri puta dnevno za djecu od 12 do 23.5 kg i 500 mg tri puta dnevno za djecu težu od 24 kg.
 
Imajte na umu i da nije svaki kašalj nije loš. Kašalj je način na koji tijelo izbacuje suvišnu sluz koja smeta dišnim putevima i trebalo bi se dopustiti da ide svojim tijekom dok god izbacuje sluz iz dišnih puteva.
 
Na kraju, ne zaboravite da se prehlada najbolje liječi prevencijom – osigurajte da vaše dijete redovito pere ruke i da nije u kontaktu s oboljelima od prehlade ili gripe.
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se