Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Liječenje biljkama nekad i danas

Koliko se promijenilo liječenje biljkama i prirodnim proizvodima i ima li tradicija utjecaj na modernu znanost?

Liječenje biljkama nekad i danas

Fitoterapija je liječenje biljkama, dijelovima biljaka i njihovim iscrpinama. Takva vrsta terapije koja se zadnjih desetljeća na Zapadu temelji na istraživanjima, kemijskim analizama te strogo određenim standardima i normama, postaje sve popularnija među liječnicima i farmaceutima kako u Europi tako i u Hrvatskoj. Kontrola, podrijetlo biljne sirovine i dobra beračka praksa postaju znatni elementi, a sve se više naglašava značaj organskog i ekološki prihvatljivog uzgoja.

Europska unija, preko djelovanja krovne organizacije na području fitoterapije ESCOP-a (European Scientific Cooperative On Phytoteraphy ) donosi standarde i objavljuje monografije ljekovitih biljaka koje su u skladu s najnovijim istraživanjima. WHO, Svjetska zdravstvena organizacija neprestano naglašava važnost fitoterapije i isto tako objavljuje monografije ljekovitih biljaka i eteričnih ulja. 
 
Razlika moderne i tradicionalne fitoterapije

Ono što nam je moderna fitoterapija pružila, za razliku od tradicionalne upotrebe biljaka, su točno definirane i određene djelatne tvari i doze, točno navedene nuspojave i kontraindikacije, a djelovanje ljekovitog bilja se temelji na analitičkoj potvrdi o sastavu koje slijede razna farmakološka i klinička istraživanja. Indikacije za upotrebu biljaka u tradicionalnoj, narodnoj, medicini su iznimno opširne i mnogo puta uključuju baš sve od glavobolje do liječenja hemoroida, a čajne mješavine su sastavljene od cijelog niza biljnih droga (ponekad i dvadesetak). Međutim, u modernoj fitoterapiji to nije tako. 
Suvremena fitoterapija će uzeti u obzir tradicionalnu upotrebu ljekovitog bilja, ali će za nju tražiti znanstvenu potvrdu što naravno nikako ne umanjuje utjecaj i vrijednost tradicionalne, narodne medicine stoljećima utemeljene, kako u svijetu, tako i u našim krajevima.

Ciljevi suvremene fitoterapije su odrediti:    
 
dio biljke koji se koristi u liječenju
sastav i djelatnu tvar/tvari
mehanizme djelovanja i indikacije za upotrebu
djelatnu dozu
način i dužinu uzimanja 
nuspojave
kontraindikacije, rizici i interakcije s lijekovima
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se