Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Lavanda – prva pomoć kod opekotina

Voda? Led? Maslac? Koja eterična ulja staviti na opekotinu?

Lavanda – prva pomoć kod opekotina

Koža je najveći ljudski organ čija prosječna veličina iznosi i do dva kvadratna metra. U slučaju opekotine, koži trebamo trenutačno dati potrebnu njegu jer je kod opekotina vrijeme  presudno u tom trenutku pa ako ne reagiramo pravodobno, možemo samo pogoršati situaciju.  

Koja eterična ulja staviti na opekotinu i u kojim koncentracijama? Smije li se led stavljati direktno na opekotinu? Što je s maslalem s kojim me mazala bala kada sam bila mala i opekla prstić? Sve su to pitanja na koje je prekasno tražiti odgovore onda kada dođe do opekotine. Prvo što trebamo učiniti je procijeniti težinu opekotine jer je za teže slučajeve jedino ispravno rješenje što hitnije potražiti liječnika.    
 
Podjela opeklina prema opsegu oštećenog tkiva:
 
Opekotine prvog stupnja su najblaži oblik opekotina i ujedno i najčešći. Karakterizira ih spaljeni vanjski sloj kože kao i prisutno crvenilo. Ostali simptomi  uključuju bol i osjetljivost. Kod opeklina drugog stupnja prisutna je bol, crvenilo, površne rane i stvaranje mjehura ispunjenih tekućinom (limfom).
 
Ako je mjesto ozlijede manje od 7.5 cm u promjeru, tretirajte ga kao manju opekotinu. No, ako se opekotina nalazi na području lica, prepona, ekstremiteta, zglobova ili stražnjice - potražite liječničku pomoć.
 
Kod opekotina trećeg stupnja potpuno su oštećeni svi slojevi kože i opekotina može izazvati trajno oštećenje tkiva. Opekotine su u tom slučaju suhe, a mogu biti mliječno blijede ili pougljene. U slučaju opekotina trećeg stupnja, odmah zatražite medicinsku pomoć, nikako nemojte skidati odjeću koja je zalijepljena za oštećeno tkivo, a ako je moguće opečeni dio tijela držite podignutim iznad razine srca te zaštitite ranu vlažnom sterilnom gazom (krpom, ručnikom).  
 
American Academy of Family Physicians savjetuje kako liječiti manje opekotine: 
 
1. Opečeni dio tijela namačite hladnom vodom u trajanju od najmanje pet minuta
 
2. Premažite mašću za opekotine ili gelom aloe vere
 
3. Zaštitite mjesto ozlijede pomoću sterilne gaze– pažljivo zamotajte zavoj oko opekline kako biste zaštitili ranu od infekcije
 
4. Ako je potrebno uzmite analgetik poput aspirina ili ibuprofena  
 
Izbjegavajte:
 
- Stavljanje leda direktno na ranu može izazvati daljnja oštećenja. 
- Probijanje mjehura i plikova jer mogu biti podložni infekcijama.
- Stare priče o tome kako se opekotina najbolje rješava maslacem. 
 
Naturala.hr savjetuje
 
Znate li kako je razvoj moderne aromaterapije započeo upravo zahvaljujuće jednom ovakvom incidentu koji je izazvao opekotinu? Naime, dvadesetih godina prošloga stoljeća, Rene-Maurice Gattefosse (1881-1950), francuski kemičar je doživio nesreću u svom laboratoriju u kojoj je jako opekao ruke. Budući je radio upravo na istraživanju eteričnih ulja, najlogičnija stvar koju je mogao učiniti u tom trenutku je bila da opečeno mjesto prelije eteričnim uljem lavande koja mu se našla pri ruci. Rane od opekotina su mu zarasle brzo i nisu ostavile značajne posljedice, a lavanda je još uvijek eterično ulje numero uno kada je o opekotinama riječ te ćemo vam savjetovati da je obavezno nabavite i uvijek imate u svojoj kućnoj ljekarni.
 
Naturala.hr vam savjetuje da koristite kod opekotina dvije vrste lavande. Pravu lavandu (Lavandula angustifolia ssp. angustifolia) i širokolisnu lavandu (Lavandula latifolia) koje će se međusobno upotpunjavati zbog različitog kemijskog sastava, ali će vam tako pružiti najbolju zaštitu, analgetsko djelovanje i najbrže dezinficirati i regenerirati kožu. Koristite isključivo visokokvalitetna i kemotipizirana eterična ulja. 
 
- Neposredno nakon nastanka opekotine:
 
Odmah nakon što ste opekli kožu stavite na opečeno mjesto nekoliko kapi prave lavande (ovisno o veličini opekotine od 2-10 kapi lavande). Opekotinu možete prethodno malo rashladiti vodom ili hidrolatom lavande ako vam je pri ruci, ali nije nužno. 
 
Nakon što se lavanda upije u kožu, možete čak osjetiti i pojačano peckanje, ali ne brinite – bol će vrlo brzo proći.
 
Minutu-dvije nakon što ste aplicirali lavandu – nakapajte na opečeno mjesto 2-10 kapi širokolisne lavande (ponovno ovisno o površini opečene kože) te pričekajte desetak minuta.
 
Ako još osjećate pečenje, a bol bi nakon ovakvog tretmana nakon 10-15 minuta trebala popustiti, ponovite cijeli postupak još jednom i nadalje ga ponavljajte u periodima od 15 minuta sve dok bol i osjećaj jakog pečenja ne prođu. 
 
- Za sprečavanje nastanka ožiljaka:
 
Nakon ovako pružene prve pomoći, treba poraditi na tome da ne dođe do stvaranja ožiljka, a u tu će nam svrhu poslužiti:
 
a) gel Aloa vere
 
b) uljna mješavina s maceratom gospine trave
1 ml prave lavande
1 ml širokolisne lavande
0.5 ml sjemena mrkve
macerata gospine trave nadopuniti do 20 ml
 
Nanesite gel aloje i pričekajte da se upije u kožu te premažite opečeno mjesto tankim slojem uljne mješavine. U prvim danima nastanka opekotine preparati se nanose češće (5-7 puta dnevno), a kasnije rjeđe sve dok se koža ne regenerira. Želimo vam što manje ozljeda, ali ako se već dogode da ih dočekate spremni!
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se