Advertisement
Zdravo i fino

Lagana proljetna salata s cvjetačom i lećom

Topla i hrskava cvjetača s rikolom i sjemenkama nara čine dobitnu kombinaciju za lagani proljetni obrok

Lagana proljetna salata s cvjetačom i lećom
 





Neka vas ova salata nadahne da kuhate kod kuće i isprobavate nove okusa - salata od cvjetače i leće savršen je način da zakoračite u proljeće jer sadrži tople sastojke poput pečene cvjetače i leće, kao i „laganije“ sastojke poput rikole, sjemenki nara i tahinija.

Cvjetača je dobar izvor vitamina C, kao i vitamina B skupine, A i E. Usto sadrži minerale poput kalija, fosfora, bakra, cinka i magnezija, a obiluje i drugim vrijednim sastojcima, prije svega antioksidantima i fitokemikalijama. Bogata je vlaknima, a usto je i niskokalorična namirnica - 100 g cvjetače broji svega 25 kalorija. Jedna je od kupusnjača koja čuva i zdravlje srca, a zahvaljujući sumpornim tvarima sulforafanima, smatra se jednom od najsnažnijih namirnica za sprječavanje nastanka karcinoma.

Osim cvjetače, salata također sadrži i druge korisne namirnice, kao što je kurkuma, snažan protuupalni sastojak za poboljšanje raspoloženja i zdravlja srca.

Sastojci

Za salatu

- 1 velika cvjetača
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice mljevenog korijandera
- 1/2 čajne žličice kumina
- 150 g zelene leće
- 100 g rikole
- 100 g sjemenki nara
- 50 g prženih pistacija
- 1 žlica maslinova ulja

Za dressing

- 4 žlice tahinija
- 4 žlice maslinova ulja
- sok od 2 limuna
- 6 žlica vode
- 1 čajna žličica kurkume
- 1/2 čajne žličice paprike
- morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Uklonite listove s cvjetače i narežite je na florete. Napravite pastu od ulja i začina, premažite florete. Ravnomjerno rasporedite florete cvjetače na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici 25 – 30 minuta, dok ne postane mekana i poprimi zlaćanu boju po rubovima.

Dok se cvjetača peče, skuhajte leću. Pomiješajte sve sastojke za preljev u maloj tavi, začinite po ukusu i zagrijte na niskoj temperaturi.
Kuhanu leću stavite u veliku zdjelu za posluživanje. Dodajte rikolu, sjemenke nara, pistacije i maslinovo ulje pa promiješajte kako bi se svi sastojci proželi. Dodajte pečene florete cvjetače i poslužite uz topli tahini preljev.

 Pročitaj i ovo:

Kad se u tortu 'prošverca' cvjetača...
Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
Može i bez pečenja: Sve što ti treba za pripremu sirovih slastica

 



 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se