Mršavljenje

Kvinoja je žitarica idealna za mršavljenje

Pri gubitku kilograma, zbog visokog udjela vlakana i proteina i niskog ugljikohidrata - pomaže žitarica kvinoja

Kvinoja je žitarica idealna za mršavljenje
Novi dodatak svim vrstama dijeta je drevna južnoamerička biljka kvinoja  koju je stara civilizacija Inka uzgajala i koristila stoljećima. Kvinoja  je hranjivi dodatak svakoj vrsti prehrane, a posebno je učinkovita ako želite smanjiti unos hrane kako bi smršavili. Proteini i vlakna koji se nalaze u kvinoji čine ovu namirnicu prilagodljivu bilo kojem planu mršavljenja. 
 
Kvinoja je, ustvari, sjemenka biljke srodne repi, blitvi i špinatu, a njene sjemenke izgledaju kao male kuglice, promjera 1-3mm. Kako se kuha, ljuska postaje prozirna i bijela. Najčešće su crvene, crne, bijele ili boje bjelokosti. Listovi su također prikladni za jelo i imaju okus sličan blitvi ili špinatu. 
 
Visoka koncentracija proteina u malenoj kvinoji 
 
Jedna šalica kuhane kvinoje ima 222 kalorije i 4g masti, 39g ugljikohidrata i 5g vlakana. Kvinoja  se za razliku od drugih žitarica smatra proteinskom namirnicom jer kao meso, riba i soja sadrži sve aminokiseline koje tijelo ne može samo proizvesti u pravim omjerima. Među mnogim vitaminima i mineralima koje pruža, ova šalica sadrži i 15 % dnevno potrebne vrijednosti željeza, 19% folne kiseline, 58% mangana , 28% fosfora i 30% dnevne potrebe za magnezijem.  
 
Kvinoja je žitarica idealna za mršavljenje
Idealna za mršavljenje
 
Visoki udio vlakana koje kvinoja  sadrži pomaže osjećaju sitosti, što vam olakšava da se držite dijete s malo kalorija. Također, zbog proteina koje sadrži, može povećati osjećaj zasićenja, ubrzati metabolizam, normalizirati razinu šećera u krvi te smanjiti osjećaj gladi. Konzumiranje cjelovitih žitarica kao što je kvinoja, umjesto rafiniranih poput pšenice i riže može pomoći pri smanjivanju masnih naslaga na trbuhu. Kvinoja  je bez glutena pa je mogu konzumirati i osobe oboljele od celijakije.  

Ispirati prije kuhanja!
 
Sjemenke kvinoje su prirodno presvučene saponinom koji ima blago gorak okus, pa je potrebno nekoliko puta isprati sjemenke hladnom vodom prije kuhanja kako prisutnost saponina ne bi pokvarila okus jelu. Iako je kvinoja  vrlo zdrava, dijetetska namirnica, ako je konzumirate previše, mogli biste unijeti i više kalorija nego što je tijelu potrebno. Zapamtite, mršavljenje je proces trošenja više kalorija nego što ih unesete. Unos prevelikih količina hrane  bilo koje vrste, čak i zdravih namirnica kao što je kvinoja , može zaustaviti mršavljenje.
 
Kako pripremiti kvinoju?
 
Kvinoju pripremajte kao i rižu, kuhajući u vodi ili temeljcu 15-tak minuta. Pilaf od kvinoje se može pripremiti tako što ćete na malo maslinovog ulja prepržiti sjeckani luk i češnjak, te dodati šalicu oprane kvonoje. Popržite minutu – dvije, te dodajte jednu i pol šalicu temeljca. Kada zakuha, smanjite vatru, te povremeno miješajući kuhajte dok sva tekućina ne ishlapi. Maknite s vatre te dodajte pola šalice smrznutog graška. Ostavite poklopljeno nekoliko minuta kako bi se grašak otopio prije posluživanja. Od kvinoje se mogu napraviti i razne salate, te se može koristiti umjesto zobene kaše kako biste dobili topli niskokalorični doručak od žitarica u koji umiješate sušeno voće i malo orašastih plodova.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.