Hrana kao lijek

Kurkuma i đumbir zajedno u protuupalnom toniku

Kurkuma i đumbir u ovom napitku cijene se zbog antioksidativnih i protuupalnih svojstava, uz dodatak limuna kao korisnog izvora vitamina C

Kurkuma i đumbir zajedno u protuupalnom toniku
 





Ako se osjećate pod utjecajem vremena ili na pragu bolesti, trebate smiriti nemiran želudac ili jednostavno želite nešto zdravo, a umirujuće, tada je tonik  s kurkumom i đumbirom prava stvar – napitak koji pridonosi smanjenju upale u tijelu i pruža potrebnu potporu radu vašeg imunološkog sustava.

Kurkuma se često koristi u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini zbog brojnih blagotvornih svojstava. Poznato je da stimulira rad metabolizma i djeluje pozitivno na probavni sustav, a cijeni se i njezina uloga zaštitnice imuniteta. Sadrži spoj pod nazivom kurkumin, koji je odgovoran za nevjerojatne antioksidacijske i protuupalne učinke kurkume.

Đumbir je prije svega poznat kao aromatičan začin koji zauzima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji. Pored uporabe u kuhinji, cijenjen je i kao ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su njegova protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i druga ljekovita svojstva.

Limun je bogat izvor vitamina C koji je važan za očuvanje i jačanje imuniteta organizma. Prirodno detoksicira i alkalizira organizam, pomaže probavi i potiče proizvodnju žuči.

Papar ne samo da pruža ugodnu dozu oštrine, nego također pomaže povećati bioraspoloživost kurkume u organizmu, tako omogućujući vašem tijelu da požanje veće koristi od ovog superzačina. Kajenski papar ujedno potiče cirkulaciju, pojačava metabolizam i može imati alkalizacijski učinak u tijelu.


Sastojci

- 8 cm svježeg korijena kurkume (ili 2 žličice kurkume u prahu)
- 6 cm svježeg korijena đumbira
- sok od 1 (organskog) limuna
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog ili kajenskog papra
- 4 šalice kokosove vode ili filtrirane vode
- sladilo po vašem izboru, kao med ili stevia (po želji)

Priprema

Očistite kurkumu i đumbir i narežite na manje komadiće.

Stavite kurkumu, đumbir, sok od limuna, papar i vodu u blender i sve dobro izmiksajte dok se sastojci ne sjedine. Procijedite kako biste dobili sok. (Ako imate sokovnik, možete upotrijebiti i njega). Okusite i dodajte zaslađivač ako želite. Čuvajte u hladnjaku.

 

Pročitaj i ovo:

Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače
Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!


 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se