Nema zime s Naturalom

Krepka juha za prehladu

Začinjena kineska krepka juha olakšava disanje, pročišćava sinuse i povećava otpornost organizma

Krepka juha za prehladu
Juhica kao lijek - je li pileća juha doista lijek za prehladu ili je to samo mit? Vjerujem da ste se to bar jednom zapitali kad su vam baka ili mama pripremile juhicu nakon što je temperatura porasla, a nos procurio.
 
Dr. Andrew Weil donosi nam rezultate znanstvenih istraživanja koja govore u prilog tradiciji. 1978. u časopisu Chest objavljeno je istraživanje koje govori da konzumiranje vruće tekućine ili pileće juhe pomaže otvoriti začepljene sinuse, a novije istraživanje Sveučilišta u Nebraski provedeno 2008. godine, koje je predvodio dr. Stephan Rennard, pokazalo je da pileća juha usporava kretanje i nakupljanje neutrofila na sluznici i zbog toga se može očekivati i ublažavanje simptoma prehlade i drugih virusnih infekcija.
 
Ukoliko niste ljubitelj pileće juhe, i riblja može poslužiti jednako kao i pileća, a danas vam donosimo varijantu kineske začinjene juhe po receptu dr. Weila koja će imati čak jači učinak na začepljene sinuse i podizanje imuniteta od pileće juhice.
 
 
Okrepljujuća juha dr. Weila
 
8 šalica povrtnog temeljca
1 žličica maslinovog ulja
1 sjeckani luk
4-8 zdrobljena češnja češnjaka
komad đumbira (2 cm), oguljen i sitno nasjeckan
1 šalica narezane mrkve
1 komadić korijena kozlinca
1 šalica shiitake gljiva
1 šalica cvjetova brokule
 
 
1. Zakuhajte temeljac u velikoj posudi.
2. U manjoj posudi zagrijte ulje i dodajte luk, češnjak i đumbir. Pirjajte na laganoj vatri dok sve ne omekša.
3. Dodajte pirjano povrće u temeljac zajedno s mrkvama, gljivama i kozlincem.
4. Kuhajte pokriveno jedan sat.
5. Pet minuta prije kraja dodajte cvjetove brokule, a kozlinac izvadite prije serviranja.
6. Ozdravite što prije.
 
Kozlinac (Astragalus membranaceous)- Huang Qi tradicionalna je biljka kineske medicine koja se često koristi kao sredstvo za podizanje imuniteta. 
Količine su dovoljne za 6- 8 osoba.
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.