Zdravo i fino

Krepka iscjeljujuća juha - idealan recept za zimske dane

Nema do domaće juhice - ova hranjiva i ljekovita juha ili temeljac donose brojne zdravstvene prednosti

Krepka iscjeljujuća juha - idealan recept za zimske dane

 

 

 

 Iz riznice autora Anthonyja Williama, „medicinskog medija“, stiže recept za okrepljujuću juhu ili ljekoviti temeljac koji bi brzo mogao postati vaš favorit u kuhinji. Ova je juha bogata mineralima zahvaljujući esenciji hranjivog povrća, začinskog bilja i začina, u obliku koji tijelo može lako probaviti, asimilirati i iskoristiti. Hranjiva je koliko i ljekovita jer sastojci ovog jednostavnog recepta donose brojne zdravstvene prednosti i duši i tijelu.

Mrkva pomaže u snižavanju krvnog tlaka, opuštanju mišića i uravnoteženju kognitivne funkcije. Luk i češnjak imaju snažna antivirusna i antibiotska svojstva te mogu pomoći u uklanjanju teških metala i parazita iz tijela.

Peršin i shiitake gljive bogati su željezom, koje je ključno za sprečavanje anemije, a sadrže i cink koji je vrlo koristan za liječenje virusnih infekcija i jačanje imunološkog sustava. Korijen đumbira i kurkume pomažu smanjiti upalu i poboljšati funkciju jetre, a ujedno su korisni i kod održavanja sjajne kose i zdrave kože. 

Koristite ju kao juhu ili temeljac, a može se napraviti unaprijed i spremiti u hladnjak - jednostavno zagrijte koliko vam je potrebno za obrok, kuhanje jela ili pijuckanje tijekom dana, jer ima sposobnost da u isto vrijeme hrani, njeguje i pročišćava organizam, što je čini odličnim dodatkom bilo kojem zdravstvenom režimu prehrane.

Sastojci
- 4 mrkve ili 1 slatki krumpir, narezan na kocke
- 2 stabljike celera, grubo narezane
- 2 luka, nasjeckan
- 1 šalica peršina, sitno sjeckan
- 1 šalica shiitake gljiva, svježih ili sušenih (po želji)
- 2 rajčice, narezane (po želji)
- 1 glavica češnjaka (oko 6-8 češnja), sitno sjeckan
- 1 komadić svježeg korijena đumbira
- 1 komadić svježeg korijena kurkume
- 8 šalica vode
- po želji: čili paprika

Priprema
Stavite sve sastojke u posudu i pustite da zakuha. Smanjite vatru i pustite da krčka oko sat vremena. Procijedite i pijte kao bogat iscjeljujuć temeljac ili ostavite povrće za laganu ljekovitu juhu.

Pročitaj i ovo:

Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače
Zašto je dobro jesti juhu?
Krepka juha za prehladu



 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se