Krem juha od medvjeđeg luka

Nikolina Dianežević donosi jednostavan recept za neodoljivo kremastu juhu od ove sezonske namirnice

Ovo je opis
Objavljeno: 21.04.2012.


Mlada kuharica, Nikolina Dianežević, želi nas upoznati s pripremom  ukusne i nadasve zdrave sezonske juhe od  biljke koja u ovo doba niče u prirodi, a zove se medvjeđi luk. Zanimljivi naziv medvjeđeg luka potječe od predaje da medvjedi nakon dugog zimskog sna svoje izgladnjele trbuhe pune upravo ovom biljkom. Nadamo se da se i u vama javila ta proljetna ˝medvjeđa˝ glad za ovom kremastom juhom, a detaljne upute kako ju pripremiti možete pronaći na stranici Kuhari.com.

 

Medvjeđi luk  ima karakterističan miris po češnjaku, ali ne ostavlja neugodan miris u ustima. Možete ga jednostavno nabaviti:  šume su ga pune u ovo doba godine, a kupiti ga možete i na najbližoj tržnici. Malo upozorenje: ako se date u potragu za njim, treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s listovima đurđice koji su otrovni. Najlakše ih je razlikovati po mirisu; listovi đurđice nemaju miris dok listovi medvjeđeg luka karakteristično mirišu po češnjaku.

Od ove divlje biljke možete iskoristiti baš sve: lukovicu, listove, cvijeće i plodove. Mlade, još mekane bobice koje u lipnju izrastu od cvijeća nazivaju se “kapare medvjeđeg luka” i okusom su vrlo slične pravim kaparima. Od listova možete napraviti salatu, juhu, aromatizirati ulje, napraviti pesto, prilog mesu ili što god vam padne na pamet.

 

Priprema

  • Luk sitno nasjeckajte i dinstajte na ugrijanom ulju u dubljem loncu 10-ak minuta dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju. Slobodno ga i malo posolite da se brže raspadne.
  • Za to vrijeme ogulite i nasjeckajte krumpir na veće kockice, a opranom medvjeđem luku maknite peteljke i nasjeckajte ga na trakice.
  • Na dinstani luk dodajte krumpir, malo promiješajte, a zatim dodajte i medvjeđi luk pa sve zajedno malo propirjajte.
  • Zalijte temeljcem (može i iz kocke ako nemate domaći) tako da prekrije povrće, pa kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Izmiksajte sve štapnim mixerom. Vratite na vatru i začinite okus solju, paprom, mješavinom začina po potrebi i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte i ostavite još par minuta da provrije.

 

Uživajte i dobar tek žele vam

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Nikolina Dianežević; Kuhari.com
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Nutricionizam

Gorenje pećnice - savršenstvo
Iskusi inovativnost i praktičnost Gorenje pećnica uz koje će baš svako tvoje... više
 
Hrvati premalo doručkuju
Prije 17 dana Hendalovo istraživanje otkrilo prehrambene navike Hrvata... više
Uz Gorenje uživaj
Prije 17 dana Za kupce novih generacija Gorenje pećnica koje se čiste same, kao i... više

Mršavljenje

Do tijela iz snova
Paprena dijeta je novi proizvod na tržištu koji sadrži sinergiju visoko potentnih... više
 
10 dana do zdravlja
Prije 17 dana Zdravstveni program provode vrhunski liječnici za onkologiju, endokrinologiju, debljinu, ortopediju, dijabetes i... više
Zdrav metabolizam za zdravu
Prije 30 dana Pokušali ste sve, od zdrave prehrane i brojanja kalorija do pojačanih fizičkih... više

Zdravo & fino

Unesite zadovoljstvo u svoju
Iskusi inovativnost i praktičnost Gorenje pećnica uz koje će baš svako tvoje... više
 
Uz Gorenje kuhajte kao
Prije 12 dana Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju, pripremajte neoholjivo ukusna jela i otputujte s... više
Namazi i umaci -
Prije 12 dana Nova zbirka recepata u izdanju Planetopije... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?