Krem juha od medvjeđeg luka

Nikolina Dianežević donosi jednostavan recept za neodoljivo kremastu juhu od ove sezonske namirnice

Ovo je opis
Objavljeno: 21.04.2012.


Mlada kuharica, Nikolina Dianežević, želi nas upoznati s pripremom  ukusne i nadasve zdrave sezonske juhe od  biljke koja u ovo doba niče u prirodi, a zove se medvjeđi luk. Zanimljivi naziv medvjeđeg luka potječe od predaje da medvjedi nakon dugog zimskog sna svoje izgladnjele trbuhe pune upravo ovom biljkom. Nadamo se da se i u vama javila ta proljetna ˝medvjeđa˝ glad za ovom kremastom juhom, a detaljne upute kako ju pripremiti možete pronaći na stranici Kuhari.com.

 

Medvjeđi luk  ima karakterističan miris po češnjaku, ali ne ostavlja neugodan miris u ustima. Možete ga jednostavno nabaviti:  šume su ga pune u ovo doba godine, a kupiti ga možete i na najbližoj tržnici. Malo upozorenje: ako se date u potragu za njim, treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s listovima đurđice koji su otrovni. Najlakše ih je razlikovati po mirisu; listovi đurđice nemaju miris dok listovi medvjeđeg luka karakteristično mirišu po češnjaku.

Od ove divlje biljke možete iskoristiti baš sve: lukovicu, listove, cvijeće i plodove. Mlade, još mekane bobice koje u lipnju izrastu od cvijeća nazivaju se “kapare medvjeđeg luka” i okusom su vrlo slične pravim kaparima. Od listova možete napraviti salatu, juhu, aromatizirati ulje, napraviti pesto, prilog mesu ili što god vam padne na pamet.

 

Priprema

  • Luk sitno nasjeckajte i dinstajte na ugrijanom ulju u dubljem loncu 10-ak minuta dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju. Slobodno ga i malo posolite da se brže raspadne.
  • Za to vrijeme ogulite i nasjeckajte krumpir na veće kockice, a opranom medvjeđem luku maknite peteljke i nasjeckajte ga na trakice.
  • Na dinstani luk dodajte krumpir, malo promiješajte, a zatim dodajte i medvjeđi luk pa sve zajedno malo propirjajte.
  • Zalijte temeljcem (može i iz kocke ako nemate domaći) tako da prekrije povrće, pa kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Izmiksajte sve štapnim mixerom. Vratite na vatru i začinite okus solju, paprom, mješavinom začina po potrebi i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte i ostavite još par minuta da provrije.

 

Uživajte i dobar tek žele vam

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Nikolina Dianežević; Kuhari.com
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Nutricionizam

ABC gljivarenja: 7 najopasnijih
Iako se radi o privlačnoj socijalnoj i gastronomskoj aktivnosti, branje i... više
 
Mali vodič za branje
Prije 27 dana Vrganj, sunčanica, trubice … pune su ih šume ovih dana. Kako ćete... više
Možemo li sami prepoznati
Prije 34 dana Odgovor na pitanje gdje i kako kupiti kvalitetan med uvijek je isti... više

Prevencija prekomjerne težine

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 129 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 167 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?