Krem juha od medvjeđeg luka

Nikolina Dianežević donosi jednostavan recept za neodoljivo kremastu juhu od ove sezonske namirnice

Ovo je opis
Objavljeno: 21.04.2012.


Mlada kuharica, Nikolina Dianežević, želi nas upoznati s pripremom  ukusne i nadasve zdrave sezonske juhe od  biljke koja u ovo doba niče u prirodi, a zove se medvjeđi luk. Zanimljivi naziv medvjeđeg luka potječe od predaje da medvjedi nakon dugog zimskog sna svoje izgladnjele trbuhe pune upravo ovom biljkom. Nadamo se da se i u vama javila ta proljetna ˝medvjeđa˝ glad za ovom kremastom juhom, a detaljne upute kako ju pripremiti možete pronaći na stranici Kuhari.com.

 

Medvjeđi luk  ima karakterističan miris po češnjaku, ali ne ostavlja neugodan miris u ustima. Možete ga jednostavno nabaviti:  šume su ga pune u ovo doba godine, a kupiti ga možete i na najbližoj tržnici. Malo upozorenje: ako se date u potragu za njim, treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s listovima đurđice koji su otrovni. Najlakše ih je razlikovati po mirisu; listovi đurđice nemaju miris dok listovi medvjeđeg luka karakteristično mirišu po češnjaku.

Od ove divlje biljke možete iskoristiti baš sve: lukovicu, listove, cvijeće i plodove. Mlade, još mekane bobice koje u lipnju izrastu od cvijeća nazivaju se “kapare medvjeđeg luka” i okusom su vrlo slične pravim kaparima. Od listova možete napraviti salatu, juhu, aromatizirati ulje, napraviti pesto, prilog mesu ili što god vam padne na pamet.

 

Priprema

  • Luk sitno nasjeckajte i dinstajte na ugrijanom ulju u dubljem loncu 10-ak minuta dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju. Slobodno ga i malo posolite da se brže raspadne.
  • Za to vrijeme ogulite i nasjeckajte krumpir na veće kockice, a opranom medvjeđem luku maknite peteljke i nasjeckajte ga na trakice.
  • Na dinstani luk dodajte krumpir, malo promiješajte, a zatim dodajte i medvjeđi luk pa sve zajedno malo propirjajte.
  • Zalijte temeljcem (može i iz kocke ako nemate domaći) tako da prekrije povrće, pa kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Izmiksajte sve štapnim mixerom. Vratite na vatru i začinite okus solju, paprom, mješavinom začina po potrebi i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte i ostavite još par minuta da provrije.

 

Uživajte i dobar tek žele vam

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Nikolina Dianežević; Kuhari.com
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Prevencija prekomjerne težine

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 84 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 122 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više

Nutricionizam

Zašto je dobro jesti
Piše: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender. Riba je izvor esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih... više
 
Svi putevi vodili su
Prije 36 dana Ove godine festival je bio oda slanim rimskim vremenima i načinima korištenja... više
Serotonin - imate li
Prije 37 dana Otkrijte kako povećati razinu serotonina, vašeg hormona sreće... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: