Krem juha od medvjeđeg luka

Nikolina Dianežević donosi jednostavan recept za neodoljivo kremastu juhu od ove sezonske namirnice

Ovo je opis
Objavljeno: 21.04.2012.


Mlada kuharica, Nikolina Dianežević, želi nas upoznati s pripremom  ukusne i nadasve zdrave sezonske juhe od  biljke koja u ovo doba niče u prirodi, a zove se medvjeđi luk. Zanimljivi naziv medvjeđeg luka potječe od predaje da medvjedi nakon dugog zimskog sna svoje izgladnjele trbuhe pune upravo ovom biljkom. Nadamo se da se i u vama javila ta proljetna ˝medvjeđa˝ glad za ovom kremastom juhom, a detaljne upute kako ju pripremiti možete pronaći na stranici Kuhari.com.

 

Medvjeđi luk  ima karakterističan miris po češnjaku, ali ne ostavlja neugodan miris u ustima. Možete ga jednostavno nabaviti:  šume su ga pune u ovo doba godine, a kupiti ga možete i na najbližoj tržnici. Malo upozorenje: ako se date u potragu za njim, treba biti oprezan da ga se ne zamijeni s listovima đurđice koji su otrovni. Najlakše ih je razlikovati po mirisu; listovi đurđice nemaju miris dok listovi medvjeđeg luka karakteristično mirišu po češnjaku.

Od ove divlje biljke možete iskoristiti baš sve: lukovicu, listove, cvijeće i plodove. Mlade, još mekane bobice koje u lipnju izrastu od cvijeća nazivaju se “kapare medvjeđeg luka” i okusom su vrlo slične pravim kaparima. Od listova možete napraviti salatu, juhu, aromatizirati ulje, napraviti pesto, prilog mesu ili što god vam padne na pamet.

 

Priprema

  • Luk sitno nasjeckajte i dinstajte na ugrijanom ulju u dubljem loncu 10-ak minuta dok ne omekša, po potrebi podlijevajući vodom nakon što je poprimio žućkastu boju. Slobodno ga i malo posolite da se brže raspadne.
  • Za to vrijeme ogulite i nasjeckajte krumpir na veće kockice, a opranom medvjeđem luku maknite peteljke i nasjeckajte ga na trakice.
  • Na dinstani luk dodajte krumpir, malo promiješajte, a zatim dodajte i medvjeđi luk pa sve zajedno malo propirjajte.
  • Zalijte temeljcem (može i iz kocke ako nemate domaći) tako da prekrije povrće, pa kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Izmiksajte sve štapnim mixerom. Vratite na vatru i začinite okus solju, paprom, mješavinom začina po potrebi i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte i ostavite još par minuta da provrije.

 

Uživajte i dobar tek žele vam

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: Nikolina Dianežević; Kuhari.com
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Mršavljenje

Detoksikacijski program mršavljenja za
Ovaj detoksikacijski program mršavljenja pomoći će ti da vratiš narušenu kemijsku ravnotežu... više
 
Recenzija: Paprena dijeta
Prije 19 dana Prijavi se za recenziju jer ćeš možda baš ti postati jedna od... više
Paprenom dijetom zapaprite kilogramima
Prije 27 dana Paprena dijeta sadrži sinergiju visoko potentnih prirodnih i zdravih sastojaka koji učinkovito... više

Zdravo & fino

Završeni IX. Babičini kolači
Prvo mjesto na 9. Babičinim kolačima osvojilo je Gostovanjsko prase, kolač Nade... više
 
Posjetite Istru i Dane
Prije 14 dana Na predstavljanju manifestacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac... više
Iskušajte delicije makedonske kuhinje
Prije 20 dana Od 15. do 19. travnja u Restoranu Tiara održava... više

Nutricionizam

Doctor Nutrition Bar: Najzdravija
Razgovarali smo s istaknutom nutricionistkinjom dr. Lejlom Kažinić Kreho o najnovijim znanstvenim... više
 
Fit doručak by Bojan
Prije 28 dana Sve isprike o tome zašto ne stignete doručkovati – padaju u vodu.... više
Prehrambeni vodič za 2015.
Prije 46 dana Prihvatite se kuhače, budite svoj kulinarski guru! Kuhanje je opet IN -... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
20.04.2015. | 14:17 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?