Zdravo i fino

Krem juha od cikle i đumbira koja će nahraniti vaš imunitet

Bogata folnom kiselinom, željezom i vitaminom C, cikla je namirnica dobrodošla u mnogim jelima

Krem juha od cikle i đumbira koja će nahraniti vaš imunitet
 





Cikla je namirnica koja svakom jelu daje dozu slatkoće, a da ne spominjemo raskošnu ljubičastu boju. Svoju boju duguje skupini crvenih pigmenata pod nazivom betacijanini, moćnim antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i prevenciji degenerativnih bolesti. Cikla je ujedno bogata folnom kiselinom, sadrži vitamin C i vitamine B skupine, a dobar je izvor minerala kao što su željezo, kalcij, kalij, fosfor ili magnezij. To je namirnica na kojoj će vaš imunitet biti zahvalan, a dobrodošla je i prevenciji bolesti srca, pa čak i raka.

U kombinaciji sa svježim đumbirom, još jednom protuupalnom i antioksidativnom namirnicom, nahranit ćete imunitet i pripremiti ga na izazove hladnijih dana – zato se dobro zagrijte uz gustu kremastu juhu od cikle, đumbira i krumpira, prema receptu Marthe Stewart. 

Sastojci

- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i više za posluživanje
- 1/2 žutog luka, nasjeckanog
- 2 žlice nasjeckanog i oguljenog  đumbira
- 3 češnja češnjaka
- sol i svježe mljeveni papar
- 3 srednje cikle, narezane
- 1 veći krumpir, narezan
- 1/2 šalice običnog jogurta
- svježi timijan, za posluživanje (po želji)
- naribani đumbir, za posluživanje (po želji)

 

Objavu dijeli BLOGI (@blogicocina)


Priprema

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, nasjeckani đumbir, češnjak i prstohvat soli, kuhajte dok ne omekšaju, oko 4 do 5 minuta. Dodajte ciklu, krumpir i 4 šalice vode. Začinite soli i paprom.

Pustite da zakipi, pokrijte i kuhajte dok povrće ne postane mekano, 25 do 30 minuta. Kad malo ohladi, prebacite u blender i izmiksajte ili usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, po potrebi dodajte malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju.

Ulijte u zdjelice, lagano na vrh umiješajte jogurt i naribani đumbir. Na vrh dodajte timijan (po želji), par kapi maslinovog ulja i još malo papra.

Pročitaj i ovo:

Griju dušu, donose zdravlje: Recepti za snažan imunitet
Zašto je dobro jesti juhu?
Juha od bundeve

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se