Zdravo i fino

Krafne bake Barice

Imaju li i vaše krafne okus djetinjstva?

Krafne bake Barice
Ima li boljih recepata za kolače od onih koje možete pronaći u bakinoj kuharici? Ne, zaista, razmislite malo. Provedemo vrijeme i vrijeme pretražujući nove recepte na internetu, isprobamo ih (ponekad uspješnije ponekad manje uspješno), ali znam da se kod svih tradicionalnih kolača uvijek vratim na kuharicu svoje bake Barice. Makovnjača, orehnjača, međimurska gibanica, mađarica, vanilin kiflice i, naravno – krafne, uvijek su bile i bit će uvijek najbolje samo ako su - bakine.
 
Moja je baka sada u 90-toj godini i nažalost ih više ne može raditi, ali uvijek kada zamiješam to tijesto, stavim u njega svježu germu i rumena domaća jaja, sjetim se i one ogromne limene plave posude za miješanje tijesta koja bi se prekrivala čistim stolnjakom i stavljala u blizinu radijatora. Krafne su kod nas uvijek bile pothvat za cijelu familiju – baka bi k'o kapetanica broda krafni određivala količine i viskoznost tijesta, procjenjivala je li tijesto dovoljno dignuto prije iduće faze, tata je bio zadužen za lupanje kuhačom, mama bi ih pekla, a nas smo ih dvije sestre posipavale šećerom, punile pekmezom i klopale ih još onako vruće.
 
I u mojoj je obitelji „projekt krafna“ rezerviran za sve nas, nikad ih ne radim sama - male se ruke slože i točno se zna tko obavlja koji dio posla, a rezultat naše jučerašnje izvedbe je gore na sličici.  Doista su ispale odlično, planule su u roku keks i ostala je tek jedna ili dvije kćeri jutros za doručak pa mi se nekako učinilo da se i svijet i internet upoznaju s krafnima moje bake Barice. Uglavnom, za krafne treba imati vremena - ovo je sport za strpljive, a za nestrpljive može biti izuzetna vježba strpljivosti. Osim toga, za sve nas prezaposlene koji jurimo kroz život, ovo je prilika da predahnemo malo, koncentrirano se i s pažnjom prihvatimo posla. Jer, zaboravili smo već, neke se stvari u životu ipak ne mogu požurivati, a jedna od njih su svakako - krafne. Pa krenimo redom. 

Za krafne će vam biti potrebno:
 
500 ml mlijeka
1 svježi kvasac, 1 žlica šećera i 1 žlica oštrog brašna za dizanje kvasca
70 dag prosijanog brašna (obično stavim 80% mekog brašna, 20% oštrog i obavezno koristim ekološko brašno) 
1 mala čajna žličica soli
4 žumanjka 
10 dag maslaca
5 dag šećera u prahu
50 ml ruma
Iscijeđeni sok od ½ naranče
Naribana korica 1 naranče
Naribana korica 1 limuna 
Vanilin šećer
 
Priprema:
 
- Prvo prirediti svježi kvasac za dizanje – od ukupne količine mlijeka (500 ml), odvojite 100 ml i lagano ih zagrijte na vatri dok mlijeko ne bude mlako. Sada pažljivo umiješajte kvasac sve dok se ne rastopi, dodajte veliku žlicu šećera i žlicu brašna. Poklopite i pustite 10-15 minuta da se kvasac digne.
- Za to vrijeme, u velikoj posudi lagano zamiješati brašno, žličicu soli, dodati im žumanjke, šećer u prahu, rum, iscijeđen sok naranče, koricu od limuna i naranče i vanilin šećer.
- U posebni lonac stavite rastopiti maslac i kad je lagano rastopljen dodajte mu preostalih 400 ml mlijeka i zagrijavajte dok mlijeko ne bude mlako.
- Sad bi se već kvasac trebao dignuti pa dodajte u posudu s brašnom i ostalim sastojcima kvasac i mlijeko s maslacem te navalite na posao.
- Za miješanje tijesta najbolja će vam biti široka drvena žlica i dosta energije, ali kalorije koje ćete potrošiti lako će se „obnoviti“ krafnima koje će od ovog trenutka biti na stolu za neka dva sata.
- Znat ćete da je tijesto dobro izrađeno ako je glatko, a u njemu se već lagano stvaraju „mjehurići“ za što će vam biti potrebno dobrih desetak minuta izrađivanja tijesta.
 
Dizanje tijesta:
 
- Kada je tijesto dobro izrađeno, prekrijte posudu u kojoj se diže čistim stolnjakom (preklopite ga nekoliko puta da tijestu bude toplo) i ostavite posudu u dobro zagrijanoj prostoriji. 
- Prvi put pustite da se diže kroz 45 minuta, potom premijesite tijesto minutu-dvije i ostavite ponovno dizati.
- Drugi put ostavite da se diže 30 minuta i sad više nemojte mijesiti tijesto već kad je dignuto istresite ga na dobro pobrašnjen stolnjak.
- Pobrašnite tijesto dobro i s gornje strane da se ne lijepi za valjak.
- Razvaljajte ga na 1,5 cm debljine.
- Sada ga režemo – rezati se može širokom čašom ili kalupom za krafne koji prije svakog rezanja krafne umočite u rum koji ćete uliti u neku zdjelicu ili tanjurić
- Izrezane krafne sada ostavite na pobrašnjenoj površini, prekrijte ih stolnjakom ili krpom i pustite da se dižu još 10-tak minuta.
Pečenje krafni:
- U široki lonac stavite 1 l ulja i lagano zagrijte ulje. Ulje ne smije biti niti prejako niti preslabo zagrijano (ja obično okrenem plin na minimum i kod mene je ta temperatura idealna baš za pečenje krafni), inače vam krafne neće valjati jer će ili ostati sirove ili upiti previše ulja. 
- Krafne stavljajte u ulje s onom stranom koja je bila gornja strana kod zadnjeg dizanja.
- Pecite ih s donje strane poklopljene, a kada ih okrenete nek se dalje peku otklopljene.
- Izvadite krafne, ocijedite ulje i pustite da višak ulja upije papirnati ručnik.
- Nek se malo ohlade, potom ih napunite prema želji i pospite šećerom u prahu.
 
U slast!
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.