Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

Kopriva kao vrtlarsko gnojivo, sredstvo protiv nametnika i sredstvo koje jača otpornost biljaka

Ovo je opis
Objavljeno: 25.09.2011.


Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva jest jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika i tekuće gnojivo za biljke.

Kopriva kao tekuće gnojivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, potiče rast i stvaranje klorofila, te privlači gliste u vrt. Koprivino gnojivo je bogato dušikom, a ne vole ga jedino grah, grašak, luk i češnjak.

 
 
LJUTA JUHA OD KOPRIVE
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
- 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.
 
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci)  i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
 
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE I
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
 
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE II
 
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
 
VAŽNO: za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
 
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: S. Kolar-Fodor, A. Šitum
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Prevencija prekomjerne težine

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 98 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 136 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više

Nutricionizam

Možemo li sami prepoznati
Odgovor na pitanje gdje i kako kupiti kvalitetan med uvijek je isti... više
 
Tako je lako napraviti
Prije 11 dana Od danas više ne moraš pojesti dnevnu količinu zdravog voća i vitamina... više
Zašto je dobro jesti
Prije 38 dana Piše: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender. Riba je izvor esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih... više

Zdravo & fino

Zapečeni grah
Zapečeni grah s povrećem odličan je izbor uz nedjeljni ručak... više
 
Putovanje Toskanom s kuhačom
Prije 8 dana Piše: Sandra Rončević. Treba li više u životu od dobrog društva, čaše... više
Pita od limuna
Prije 13 dana Savršen desert za sve ljubitelje limuna i vitamina C... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?