Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju i otputujte u London

Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

Kopriva kao vrtlarsko gnojivo, sredstvo protiv nametnika i sredstvo koje jača otpornost biljaka

Ovo je opis
Objavljeno: 25.09.2011.


Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva jest jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika i tekuće gnojivo za biljke.

Kopriva kao tekuće gnojivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, potiče rast i stvaranje klorofila, te privlači gliste u vrt. Koprivino gnojivo je bogato dušikom, a ne vole ga jedino grah, grašak, luk i češnjak.

 
 
LJUTA JUHA OD KOPRIVE
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
- 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.
 
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci)  i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
 
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE I
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
 
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE II
 
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
 
VAŽNO: za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
 
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: S. Kolar-Fodor, A. Šitum
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Hrana kao lijek

Domaći gusti sok od
Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji... više
 
Može li se živjeti
Prije 176 dana Znamo da se trebamo hraniti zdravo, no umjesto da otkrijemo kako, vrlo... više
Sirup od bazge
Prije 202 dana Receptura za sirup od bazge... više

Nutricionizam

Prehrambeni vodič za 2015.
Prihvatite se kuhače, budite svoj kulinarski guru! Kuhanje je opet IN -... više
 
5 razloga zašto treba
Prije 47 dana Voda nam je prijeko potrebna za život, ali je i vodeći uzrok... više
10 stvari koje niste
Prije 72 dana Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava... više

Zdravo & fino

Beograd i Zagreb za
U restoranu Tiara zagrebačkog hotela Aristos jučer je predstavljena Gastronomska scena grada... više
 
Sladoled od banane i
Prije 50 dana Iskušajte recept za sladoled koji možete jesti i za doručak, a o... više
Mjesec afrodizijaka u Villi
Prije 53 dana U mjesecu zaljubljenih vas i Villi Magdaleni očekuje i mjesec afrodizijaka ... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: