Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

Kopriva kao vrtlarsko gnojivo, sredstvo protiv nametnika i sredstvo koje jača otpornost biljaka

Ovo je opis
Objavljeno: 25.09.2011.


Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva jest jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika i tekuće gnojivo za biljke.

Kopriva kao tekuće gnojivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, potiče rast i stvaranje klorofila, te privlači gliste u vrt. Koprivino gnojivo je bogato dušikom, a ne vole ga jedino grah, grašak, luk i češnjak.

 
 
LJUTA JUHA OD KOPRIVE
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
- 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.
 
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci)  i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
 
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE I
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
 
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE II
 
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
 
VAŽNO: za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
 
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: S. Kolar-Fodor, A. Šitum
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Zdravo & fino

Unesite zadovoljstvo u svoju
Iskusi inovativnost i praktičnost Gorenje pećnica uz koje će baš svako tvoje... više
 
Uz Gorenje kuhajte kao
Prije 10 dana Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju, pripremajte neoholjivo ukusna jela i otputujte s... više
Namazi i umaci -
Prije 10 dana Nova zbirka recepata u izdanju Planetopije... više

Mršavljenje

Do tijela iz snova
Paprena dijeta je novi proizvod na tržištu koji sadrži sinergiju visoko potentnih... više
 
10 dana do zdravlja
Prije 15 dana Zdravstveni program provode vrhunski liječnici za onkologiju, endokrinologiju, debljinu, ortopediju, dijabetes i... više
Zdrav metabolizam za zdravu
Prije 28 dana Pokušali ste sve, od zdrave prehrane i brojanja kalorija do pojačanih fizičkih... više

Nutricionizam

Gorenje pećnice - savršenstvo
Iskusi inovativnost i praktičnost Gorenje pećnica uz koje će baš svako tvoje... više
 
Hrvati premalo doručkuju
Prije 15 dana Hendalovo istraživanje otkrilo prehrambene navike Hrvata... više
Uz Gorenje uživaj
Prije 16 dana Za kupce novih generacija Gorenje pećnica koje se čiste same, kao i... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?