Kopriva u biovrtlarstvu: tekuće gnojivo od koprive

Kopriva kao vrtlarsko gnojivo, sredstvo protiv nametnika i sredstvo koje jača otpornost biljaka

Ovo je opis
Objavljeno: 25.09.2011.


Kopriva (Urtica dioica) je ljekovita i jestiva biljka. U biovrtlarstavu kopriva jest jedna od najvažnijih biljaka jer ima jako široku primjenu, a najviše se koristi u obliku pripravaka kojima se jača otpornost biljaka, sredstvo je za prskanje protiv nametnika i tekuće gnojivo za biljke.

Kopriva kao tekuće gnojivo za biljke djeluje uravnotežujuće i ljekovito, potiče rast i stvaranje klorofila, te privlači gliste u vrt. Koprivino gnojivo je bogato dušikom, a ne vole ga jedino grah, grašak, luk i češnjak.

 
 
LJUTA JUHA OD KOPRIVE
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.
Sastojci:
- 1 kg svježe  koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.
 
Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.
Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci)  i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.
 
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE I
 
Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.
Sastojci:
- 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
- 10 litara kišnice ili odstajale vode
Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana
 
Preporučuje se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.
Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.
 
 
TEKUĆE GNOJIVO OD KOPRIVE II
 
Postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Razrijeđuje se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20.  Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.
 
VAŽNO: za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.
 
Napisala: Silvija Kolar-Fodor
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Foto: S. Kolar-Fodor, A. Šitum
Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Nutricionizam

ABC gljivarenja: 7 najopasnijih
Iako se radi o privlačnoj socijalnoj i gastronomskoj aktivnosti, branje i... više
 
Mali vodič za branje
Prije 50 dana Vrganj, sunčanica, trubice … pune su ih šume ovih dana. Kako ćete... više
Možemo li sami prepoznati
Prije 57 dana Odgovor na pitanje gdje i kako kupiti kvalitetan med uvijek je isti... više

Prevencija prekomjerne težine

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 152 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 190 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više

Zdravo & fino

Titulu Chtefa zagorskog chefa
U srijedu, 29. listopada 2014. godine u hotelu Well, u Termama Tuhelj... više
 
Lička pogača sa sirom
Prije 23 dana Ukusno tradicionalno ličko jelo ... više
Slasne Ferrero kuglice
Prije 31 dana Odličan i vrlo praktičan recept za različite prigode... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?