Konzerviranje prirodne kozmetike

Uz savjet stručnjakinje za prirodnu kozmetiku svi naši čitatelji koji izrađuju samostalno svoju prirodnu kozmetiku lako će doskočiti problemu kontaminacije

Ovo je opis
Objavljeno: 27.01.2012.


Svi čitatelji Naturala.hr, koji su se barem jednom okušali u izradi prirodne kozmetike, dobro znaju da je najveći problem, kod samostalne izrade prirodne kozmetike – konzerviranje preparata na dulji rok zbog brze kontaminacije.

Budući PRAVA prirodna kozmetika podrazumijeva i potpuno izbjegavanje sintetskih konzervansa koji se inače stavljaju u kozmetičke proizvode, našu je čitateljicu Anitu interesiralo koje prirodne konzervanse preporučuje naša stručnjakinja fitoaromaterapeutkinja Vlatka Mileusnić prilikom izrade prirodne kozmetike. 

Želite li i vi Vlatki postaviti pitanje vezano uz fitoaromaterapiju, prirodnu kozmetiku ili prirodnu kozmetiku za bebe i djecu, možete to učiniti ovdje.


Pitanje:
 
Štovana, nadam se da ćete mi odgovoriti. Jako me interesira prirodna kozmetika i počela sam se zadnjih godinu dana malo dublje zanimati za nju. Voljela bih jednog dana pohađati radionicu prirodne kozmetike i naučiti nešto više od onoga što sam prikupila preko interneta. Molim vas da mi odgovorite -budući da sam vidjela na nekoliko mjesta da fitoterapeuti preporučuju ekstrakt sjemenki grejpa kao konzervans, voljela bih čuti Vaše mišljenje jer su mi se neke kreme s ekstraktom sjemenki grejpa prije pokvarile od onih koje nisu imale ništa u sebi. Jel je to moguće ili sam ja nešto krivo napravila? 
 
Puno hvala. Anita  
 
 
Odgovor fitoaromaterapeutkinje Vlatke Mileusnić: 
 
Poštovana gospođo Anita,
 
Iz mojeg iskustva, ekstrakt sjemenki grejpa nije pretjerano potentan konzervans. Njegova prednost je jedino što je prirodan te siguran i neškodljiv za korištenje. 
 
Kao dodatak kremama ne produljuje značajno rok trajanja – prema specifikacijama krema s dodanim konzervansom može izdržati tri tjedna na sobnoj temperaturi. Iz mog iskustva, kreme napravljene  i bez konzervansa traju toliko dugo. 
 
Kada se još uzme u obzir da se sjemenke grejpa ne mogu koristiti u izradi gelova (nastane ružna, ljepljiva „bljuzga“), ovaj konzervans ne bih preporučila za korištenje.
 
Ali, da Vam konkretno odgovorim na pitanje: iako sjemenke grejpa nisu baš učinkovit konzervans, nije moguće da krema s dodanim konzervansom traje kraće od one bez dodanog konzervansa. Vrlo je vjerojatno da je došlo do neke greške kod izrade i baš se poklopilo s korištenjem konzervansa. 
Ima puno razloga zašto jedna krema traje kraće od druge: ako se krema prerano stavi na hladno mjesto (dok je još mlaka), ili zbog korištenja biljnih ulja koji su skloniji oksidaciji. 
 
Također, higijena materijala pomoću kojeg se izrađuju kreme mogu utjecati na njenu kontaminaciju (kemijske čašice, žlice, lončić u koji se stavlja krema itd.).
 
I za kraj rado bih Vam dala jednu preporuku. Ukoliko želite koristiti konzervans u kremama, preporučujem korištenje dehidrooctene kiseline i benzil-alkohola (Dehydroacetic acid (DHA) & benzyl alcohol). To je sintetski konzervans, ali je dozvoljen za uporabu u ekološkoj i organski certificiranoj kozmetici. Taj konzervans je izrazito učinkovit, ne mijenja konzistenciju ili miris krema, može se koristiti kod svih vrsta gelova. 
 
Zatim, još je jedna mogućnost produljivanja roka trajanja krema – cink-oksid. Dodan u kreme do 1% značajno produljuje trajnost krema, a još i pruža dodatne karakteristike: djeluje antiseptički, štiti kožu i sprečava iritacije, pa je čest sastojak kozmetike za iritiranu ili problematičnu kožu.
 
 
Želim Vam još puno lijepih i uspjelih krema,
Vlatka Mileusnić
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Domaći ekološki proizvodi

Domaći gusti sok od
Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji... više
 
Sirup od bazge
Prije 105 dana Receptura za sirup od bazge... više
Džem od hokaido tikvice
Prije 108 dana Hokaido tikvice bogate su vlaknima i vitaminima, mirison posjećaju na kesten, a... više

Mala škola samopomoći

Bakina medicina: trputac kod
Prva pomoć stiže iz bakine škrinjice... više
 
Na ubod pčele, komarca
Prije 828 dana Pobrinite se na vrijeme - pripremite unaprijed svoj aromaterapijski pripravak za liječenje... više
Morske neprilike - opasne
Prije 905 dana Brzim i pravovaljanim reagiranjem te tretiranjem ozlijeđenih mjesta ćete spriječiti brojne neugodnosti... više

Domaća kuhinja

Čokoladna torta
Prije 444 dana ... više
Domaći džem od
Prije 926 dana Čitateljica Manuela podijelila je s nama svoj recept za džem od jagoda... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: