Advertisement
Medicina i farmacija

Kondomi – teški smrtni grijeh?!

Prof. dr. sc. Franjo Plavšić - jesu li opravdane tvrdnje ideoloških toksikologa da bi kondomi mogli izazvati karcinom kod žena

Kondomi – teški smrtni grijeh?!

Namjeravam pisati o kondomima, koji su naravno trn u oku većine crkvenih zajednica, barem onih podrijetlom s Bliskog Istoka. Za njih su kondomi sotonski izum, jer omogućuju bezbrižno kršenje 6. Božje zapovijedi. Užitak u seksu ima vrlo jasnu svrhu produžetka vrste i sve izvan toga je barem nemoralno. Kondom uglavnom sprječava trudnoću i na taj način pretvara sveti čin u grijeh, jer čovjek više ne radi one stvari zato što mu je to dužnost nego da bi besramno uživao u «protuprirodnoj» djelatnosti. Svašta su pokušavali učiniti dušobrižnici da bi omrznuli ljudima korištenje kondoma, ali čak ni prijetnje teškim kaznama na onom svijetu nisu mogle ljude odbiti od seksa pod zaštitom.

Da se razumijemo, nije kondom jedino kontracepcijsko sredstvo, ali one anti-bebi pilule su davno osumnjičene zbog izazivanja svakakvih štetnih učinaka kod naivnih žena, koje su ih učestalo koristile. Kod kondoma su neki muškarci protestirali zbog izostanka punog dodira, ali većina je morala priznati kako taj predmet opće uporabe ima puno širu ulogu od sprječavanja neželjene trudnoće, a prvenstveno je štitio od svakakvih spolno prenosivih zaraznih bolesti. Ako je ljudska osoba bila i malo ziheraš, koristila je kondom da bi izbjegla sve one veće ili manje probleme zaraze virusima ili bakterijama. To je posebno postalo važno od kada se pojavio AIDS. 

Ništa nije išlo na ruku zaštitnicima naše duše, iako ginekolozi tvrde da Hrvati baš ne koriste rado kondome i onda se javljaju još teži problemi abortusa (to je religijski već ubojstvo čovjeka) ili pojave neželjene djece. Sigurno je jedno, da su stvorene dvije suprotstavljene strane još prije nekoliko desetljeća. Jedna je zagovarala uporabu kondoma, a druga joj se oštro protivila. Međutim, to je sve skupa bila ipak bitka na ideološkoj razini, a takvih se bitaka građani klone.
 
Znanost u službi ideologije
 
Ne može se očekivati da će i jedna od sukobljenih strana odustati od svoje borbe za velike ideale ili barem stavove. Prije nekih 15 godina netko od ideoloških toksikologa je posvetio veću pozornost proučavanju lateksa kao čestog materijala za izradu kondoma, kirurških rukavica i svakakvih drugih predmeta opće uporabe. Znalo se da dugotrajno korištenje kirurških rukavica može kod rijetkih pojedinaca izazvati alergije, što znači da moraju prestati s uporabom takvog materijala. Počelo je proučavanje sastava te često korištene plastike i onda je netko uporan shvatio da ona sadrži nitrozamine. 
 
Istina, u malim količinama, ali je bilo definitivno sigurno dokazano da se oni nalaze inkorporirani u plastični materijal. Svakom tko je išta čuo o karcinogenima zna da su nitrozamini pripadnici upravo te skupine tvari. Iskustava je bilo s unosom preteča nitrozamina hranom. Danas sve moguće povrće sadrži nitrate, a nitrite se pak dodaje kao konzervans u različite salame i kobasice. Nitrate mogu bakterije probavnog sustava reducirati u nitrite, a nitrit svakog mogućeg podrijetla će rado reagirati s različitim aminima dajući definitivno sigurno karcinogene nitrozamine. Tih nitrozamina ima jako puno (uglavnom s metilnim, etilnim, propilnim i drugim skupinama). Nisu svi jednako opasni, ali općenito gledano se može te alkil-nitrozamine proglasiti barem karcinogenima kategorije II. (sasvim sigurno dokazano da mogu izazvati rak u laboratorijskih životinja). Jeste li shvatili u čemu je problem.
 
Ako se nitrozamine može naći u kondomima, onda je posve logično da će prilikom spolnog čina biti u nekoj mjeri izlučivani na jednu i drugu stranu plastike. Ona ženska strana je u principu vlažna i ti će se nitrozamini onda otapati u vaginalnom sekretu. Ako su se nitrozamini otopili onda će se i apsorbirati kroz sluznicu vagine i na taj način ući u krvotok. Nakon toga je sve jasno. Dospjet će u sve moguće dijelove ženinog organizma i tamo mogu djelovati. Mogu oni izazvati rak i na mjestu gdje su se izlučili iz lateksa, a moglo se očekivati i pojavu raka na organima poput jetara ili npr. debelog crijeva. Poruka je bila kristalno jasna. Ne mora vas Bog kazniti zbog vaših grijeha, jer priroda se pobrinula da vas zaustavi u zlu grješnog seksa.
 
Koliko su nitrozamini iz lateksa kondoma opasni za „grešne“ Njemice, a koliko za „grešne“ Hrvatice?
 
Samo izrazito naivan čovjek bi pomislio da će  druga grješna strana prihvatiti bespogovorno riječi moralnih autoritete iz redova ideoloških toksikologa. Pojavio se ginekolog Proksch i ismijao ideje ideoloških toksikologa. Njegova prednost je bila prvenstveno u tome što je jako dobro poznavao to cijelo područje vezano uz seks i reprodukciju.
 
Ozbiljno je proučio podatke o sadržaju nitrozamina u kondomima s njemačkog državnog područja i u suradnji s kemičarima saznao koliko se nitrozamina iz kondoma može osloboditi tijekom tipičnog čina penetracije. Ovo što dalje pišem su njegove riječi i možda je u Hrvatskoj situacija glede spolnih odnosa drugačija nego u Njemačkoj.
 
Proksch je ustvrdio da prosječna penetracija u njemačkih parova traje oko 10 min i kroz to vrijeme se iz uobičajenog kondoma oslobodi na sluznicu vagine oko 0,6 ng nitrozamina. Uvaženi ginekolog je također utvrdio da prosječna njemačka žena ima oko 50 grješnih dijela «bluda i razvrata» bez ikakve namjere da tim djelima napravi dijete. Ispričavam se svakom hrvatskom građaninu što prihvaćam ove podatke, jer kod nas se nekako smatra da smo spolno puno aktivniji nego što kaže Nijemac. U svakom slučaju, Njemica primi na sluznicu nekih 30 ng strašnih nitrozamina, a možda je to kod Hrvatica čak 100 ng ili više. Samo se ograđujem!
 
Onda su se javili dosadni toksikolozi sa svojim pokusima. Oni su utvrdili da je minimalna količina primijenjenih nitrozamina oko 1 g kroz dvije godine na sluznicu pokusne životinje poput štakorice da bi se pojavio rak. Uspoređujući štakoricu i ženu mogli bi reći da bi to za ženu značilo barem 100 puta veću dozu, čak ako uzmemo da je štakorica teška pola kilograma. Znači nekih 50 g kroz godinu dana. Ako čovjek i malo zna o mjerama, onda će shvatiti kako raspojasana Njemica primi na sluznicu vagine milijardu puta manju dozu nego što je ona koja izaziva rak u štakorica. Milijarda je ipak veliki broj i teško je razumjeti što znači milijardu puta manje.
 
Međutim, stvari se moraju dodatno zakomplicirati. Današnji toksikolozi jako dobro znaju da za karcinogenost doza ne igra ključnu ulogu. Važno je jednako ili više vrijeme izlaganja. Što je duže izlaganje makar izrazito niskim dozama to je veća vjerojatnost pojave raka. Čovječanstvo se uvjerilo u mnogo navrata kako jedna visoka doza karcinogene tvari možda neće izazvati rak, ali hoće 1000 puta manja doza unošena kroz dugo vrijeme manje ili više kontinuirano. 
 
Najbolji primjer je strašna nesreća u Sevesu (kod Milana) 1976., kad su se goleme količine dioksina oslobodile u okoliš malog naselja od 1800 stanovnika. O nesreći i njezinim posljedicama ima izrazito puno članaka i ona je postala simbol ljudskog industrijskog nemara u Europi. Građani bivšeg Sevesa su pod prismotrom do današnjih dana, ali povećana učestalost obolijevanja od raka nije dokazana u odnosu na druge građane Italije. Ako u tom svijetlu pogledamo problem s nitrozaminima iz kondoma onda je stvar puno jasnija. Ako prosječna penetracija u Nijemaca traje oko 10 min, onda je njihova žena izložena nitrozaminima kroz približno 500 min (ma neka je 600 radi bolje računice ili 10 h). To znači da izloženost žene nitrozaminima traje maksimalno 1% godine. Žao mi je, ali tako kažu stručnjaci, pa kako vam bilo drago. 
 
Hrvati, možete odahnuti – nema karcinoma zbog upotrebe kondoma
 
Gledajući rizike, to je izrazito kratko vrijeme izlaganja, a uz to bi se moralo uzeti u obzir i druge činitelje. Nitrozamini se vrlo kratko zadržavaju u ljudskom ili životinjskom organizmu jer im je takva toksikokinetika. Ne skladište se u ni jednom organu da bi možda na taj način duže djelovali. Znači da kod seksualnih manijaka koji koriste kondome mogu vrlo kratko djelovati na njihov organizam. Sigurno je da su više izloženi nitrozaminima zato što vole žderati svakakve namirnice pune nitrata ili još gorih nitrita.
 
Sve što sam napisao čista je istina, barem što se tiče rizika zbog uporabe kondoma. Nisam imao namjere vrijeđati naše ideološke toksikologe i vjerske poglavare ili osporavati zapovijedi Božje. Samo sam htio reći da teške grješnike zbog uporabe kondoma ne čeka rak ovog ili onog organa, a o ostalim aspektima problema neopravdanih užitaka nisam pozvan raspravljati. 
 
Molim i drage čitatelje da mi oproste, ako sam povrijedio njihove vjerske osjećaje usudivši se reći samo to da seks uz kondom nije opasan sa zdravstvenog stanovišta. Ipak se usudim reći da kondom i dalje ostaje jako važno sredstvo protiv širenja teških zaraznih bolesti. Naravno, najsigurnija zaštita priznajem da je suzdržavanje od seksa, ali nikad nisam ni pomislio to preporučiti čitateljima ovih redaka. Ja nisam vjeroučitelj niti jedne crkvene zajednice i nisam dužan štititi građane od smrtnih grijeha. 
 
Nadam se da vas nisam ni naveo na grijeh. To bi mi moglo prouzročiti teške moralne tjeskobe.
 
 
 
Napisao: Prof.dr.sc. Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se