Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Komplementarna medicina korisna za IVF

Program bolnice Beth Israel koji uključuje meditaciju, vizualizaciju i duboku relaksaciju rezultirao je velikim brojem uspješnih zatrudnjivanja

Komplementarna medicina korisna za IVF

Nema sumnje da je postupak umjetne oplodnje (IVF) izuzetno stresan za žene te da se kod mnogih žena pojavljuju osjećaji anksioznosti i depresije. Komplementarna i alternativna medicina (CAM), posebice tehnike kojima se djeluje na um i na tijelo (tzv. Mind-body medicine) koje su osmišljene za smanjenje stresa prije samog procesa umjetne oplodnje pokazale su se korisnima i rezultirale većim brojem trudnoća u odnosu na kontrolnu skupinu, kaže studija.

Te tehnike uključuju meditaciju, tehnike duboke relaksacije, vizualizaciju, vježbe dubokog disanja, hipnoterapiju itd.
 
Studija objavljena u lipnju u časopisu Fertility and Sterility, publikaciji American Society of Reproductive Medicine, pokazala je da žene koje sudjeluju u ovim programima imaju mnogo veći postotak trudnoća od žena koje ne sudjeluju u programima (52% u odnosu na 20%).
 
„Djelovanje stresa na umjetnu oplodnju još uvijek pripada u sivu zonu oko koje se spore stručnjaci“, kazala je voditeljica istraživanja dr. gin. Alice Domar iz Beth Israel Deaconess Medical Center i ravnateljica Domar Center for Mind/Body Health, Boston IVF.
 
Još je davne 1987. godine dr. Domar predstavila različite tehnike programa koji ima za cilj naučiti parove učinkovitim tehnikama relaksacije i upravljanja stresom za vrijeme postupka umjetne oplodnje.
 
Kako bi se proučili efekti ovog programa na trudnoću, tim dr. Domar je u istraživanje uključio žene koje su imale 40 godina ili manje s normalnim razinama hormona i niti jedna sudionica istraživanja nije prethodno bila upoznata s ovakvom vrstom tehnika. 
Kontrolna skupina nije bila uključena u program niti je samostalno poduzimala tehnike relaksacije i upravljanja stresom. 
 
U prvom ciklusu nije bilo razlike u postotku zatrudnjivanja između dvije skupine što doktorica Domar objašnjava samim početkom učenja i usvajanja tehnika. Nakon drugog ciklusa već je bila značajna razlika između skupina s tim da su žene koje su koristile tehnike prijavljivale smanjenu razinu stresa i napetosti što je rezultiralo povećanim brojem uspješnih umjetnih oplodnji.
 
Na kraju istraživanja, u skupini koja je koristila tehnike relaksacije i upravljanja stresom postotak trudnoće se nakon umjetne oplodnje popeo na 52%, dok je u kontrolnoj skupini taj postotak iznosio 20%.
 
„U istraživanje je bila uključena relativno mala skupina žena (100 žena) te se, kako bismo donijeli konačne zaključke, istraživanje mora provesti na većem broju pacijentica. No, bez obzira na opseg istraživanja, postoje snažni dokazi da je stres povezan s postotkom zatrudnjivanja umjetnom oplodnjom te da tehnike komplementarne i alternativne medicine mogu pomoći.“, izjavila je dr.gin. Alice Domar.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se