Advertisement
Nutricionizam

Koliko ste vode danas popili?

Čak i slaba dehidracija može uzrokovati emotivne i fizičke probleme

 Koliko ste vode danas popili?

Ako se pitate zašto ste danas loše volje – prije svega razmislite koliko ste vode popili jer čak i slaba dehidracija može utjecati na vaše raspoloženje i koncentraciju. U novoj studiji, provedenoj na 25 zdravih žena, primijećeno je da dehidracija doista utječe na raspoloženje, povećava učestalost vrtoglavica i glavobolja.

Mlade žene (prosjek godina 23), normalne tjelesne građe i fizičke spreme,  sudjelovale su u tri odvojena eksperimenta s vremenskim razmakom od 28 dana. Dehidracija se kod djevojaka inducirala hodanjem na pokretnoj traci ili davanjem diuretika te se, i nakon dehidracije i prije nje, mjerila - koncentracija, memorija i raspoloženje. 
 
Primijećeno je da se mentalne sposobnosti, u dehidriranom i normalnom stanju nisu značajnije razlikovale, ali se smanjila koncentracija i pogoršalo raspoloženje kod žena koje su blago dehidrirale. Uz to, lagano dehidrirane žene, žalile su se na vrtoglavice, bilo da su vježbale ili sjedile za kompjutorom- izjavio je Lawrence E. Armstrong, PhD, istraživač i profesor s University of Connecticut's Human Performance Laboratory. Istraživanje je objavljeno u The Journal of Nutrition.
 
Poruka istraživanja je jasna i podsjetnik je svim mladim ženama koje se iscrpljuju učenjem i u teretanama kako bi stekle zavidnu liniju  – uzimajte dovoljno vode dnevno. Što to točno znači dovoljno vode naći ćete na ovom linku.
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se