Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Koliko ste plodni?

Doznajte koje su najčešće teškoće i kako ih pobijediti

Koliko ste plodni?

Jedan od sedam parova suočava se s nekim problemom vezanim uz plodnost. Dobra je vijest da svoje šanse možete poboljšati s nekoliko lakih koraka.

1. Imate li redovite cikluse?
 
U normalan ciklus ulazi sve između 21. i 42. dana. Ako su vaše mjesečnice rjeđe od svakih šest tjedana, savjetujte se s liječnikom. To može značiti da ovulacije nisu pouzdane. Ako pokušavate zanijeti, imajte na umu da se ovulacija događa 14 dana prije početka mjesečnice. 
 
Nika (30) uzimala je lijekove protiv zgrušnjavanja krvi i rekli su joj da će to utjecati na njezine šanse da zatrudni. „Ponekad sam imala dvije mjesečnice mjesečno, a ponekad niti jednu“, kaže. Kada su joj liječnici već htjeli promijeniti terapiju, Nika je zatrudnjela i rodila zdravu djevojčicu.
 
2. Koliko ste stari?
 
Nakon 35. godine ženina plodnost opada i vjerojatnost da će zatrudnjeti upola je manja nego kada je bila u dvadesetima. Ako vrijeme nije na vašoj strani, zamolite liječnika da napravi hormonalne testove kojima će provjeriti plodnost.
Nemojte očajavati ako imate više od 35 godina – posljednjih je godina broj starijih majki u svijetu značajno porastao.
 
Silvija (35) rodila je blizance prije deset godina. Kada je ušla u drugi brak, željela je proširiti svoju obitelj. Zabrinjavale su je godine, pogotovo zato što je u kratkom razdoblju doživjela pobačaj i izvanmaterničnu trudnoću. No sve je ispalo dobro i rodila je sina. „Sada kada sam starija, imam puno više samopouzdanja. Željela bih još jedno dijete i godine me neće spriječiti“, kaže.
 
3. Pušite li ili pijete?
 
Prema rezultatima jednog istraživanja, žene koje puše smanjuju svoje šanse da će zatrudnjeti čak za 40%. Pušenje utječe na kvalitetu jajašaca i pokretnost spermija. No umjereno piće može pomoći. Neki stručnjaci savjetuju ženama da ponekad popiju čašu vina koja će ih opustiti ako su pokušaji da zatrudne postali stresni. Želja za djetetom dobar je motiv za prestanak pušenja. Sada je pravo vrijeme da se riješite te loše navike.
 
4. Koliko težite?
 
Prekomjerni kilogrami mogu poremetiti ovulaciju. Ako vam je indeks tjelesne mase veći od 30, gubitak kilograma trebao bi povećati vaše šanse za začećem.
Premala tjelesna težina također može porazno utjecati na plodnost. Indeks tjelesne mase manji od 19 općenito znači gubitak mjesečnica. No vratit će se kada se udebljate. Vrijeme potrebno za povratak ciklusa varira od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o osobi.
 
Ivana (31) pet je godina patila od anoreksije. Oporavila se u dobi od 23 godine i sada ima 18-mjesečnu bebu i ponovo je trudna. „Nevjerojatno je kako tijelo može zaliječiti samo sebe“, kaže.
 
5. Što ako imate endometriozu?
 
Endometrioza uzrokuje svaki dvadeseti problem s plodnošću. To je bolest kada se endometralno tkivo iz maternice proširi u zdjelicu ili druge dijelove tijela. Ako imate bolne ili neredovite mjesečnice, osjećate bol tijekom seksa, bolove u crijevima ili umor, posjetite liječnika.
 
Lidija (31) bila je neutješna kada su joj dijagnosticirali endometriozu. Nakon tri godine liječenja i operacije rekli su joj da su šanse da zatrudni vrlo male, no to se ipak dogodilo i sada ima jednogodišnjeg sina. „Endometrioza ne mora značiti neplodnost i možete se boriti protiv nje“, kaže.
 
6. Kakva je vaša seksualna prošlost?
 
Infekcije maternice i jajovoda mogu ostaviti oštećenja i ožiljke te smanjiti vjerojatnost začeća. Uz endometriozu, ova je vrsta oštećenja odgovorna za 25% slučajeva neplodnosti. Klamidija je jedan od glavnih uzročnika upala u zdjelici, no može biti riječ i o gonoreji.
 
Premda svaka dvadeseta žena ima klamidiju, 80% njih nema nikakve simptome. Ako ste zabrinuti, otiđite na pregled. Svaka žena koja primijeti simptome poput neuobičajenog iscjetka trebala bi posjetiti ginekologa.
 
7. Imate li sindrom policističnih jajnika?
 
Ako se borite s težinom i mjesečnice su vam neredovite, možda ste jedna od 6-7% žena koje pate od sindroma policističnih jajnika. U tom ćete slučaju teže zatrudnjeti, no ima načina da povećate svoju plodnost.
 
Diana (32) pati od policističnih jajnika od svoje 15. godine i rekli su joj da nikada neće moći imati djecu. Sada ima sina od tri godine. „Izgubila sam nekoliko kilograma i uzimala lijekove koji su poticali ovulaciju. Kako ni tada nisam zatrudnjela, pokušali smo s hormonskim injekcijama i unutarmaterničnom oplodnjom. Postoje stvari koje mogu pomoći“, kaže.
 
8. Jeste li imali izvanmateričnu trudnoću?
 
Kod izvanmaternične trudnoće embrij se ugradi izvan maternice, obično u jajovod. Ako su vam morali odstraniti jajovod, smanjile su vam se šanse da ćete zatrudnjeti. No otprilike 65% žena koje su imale izvanmaterničnu trudnoću ponovo zatrudni unutar 18 mjeseci.
 
Mirna je zatrudnjela samo mjesec dana nakon izvanmaternične trudnoće i sada ima kćer od godinu dana. „Ljudi misle da se šanse za trudnoćom smanjuju i do 50%, no to nije točno“, kaže.
 
 
Pitaj Mamu? – dom magazina Mama&Beba

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se