Zdravo i fino

Kokoš na pašticadu

Probajte tradicionalno jelo u novom ruhu

Kokoš na pašticadu

Pašticada se priprema na različite načine a Maja Matus vam preporučuje svoj recept. Ona ovo tradicionalno dalmatinsko jelo priprema uz kokoš, a savjete i komentare o receptu potražite na njenom Dalmatia Gourmande blogu.

 

 

Kokoš na pašticadu
 
(za 4 osobe)
 
 
 
Potrebni sastojci:
 
       
Za marinadu:
 
·         1 kg kokoši, očišćena od iznutrica i kože, narezana (kao za pečenje na grillu)
·         200 ml vinskog octa, domaćeg
·         200 ml obične, hladne vode
·         sol
·         1 žlica papra u zrnu
 
      
Za kuhanje:
 
·         2 mrkve, narezana na kriške
·         1 korijen celera, narezan na kocke
·         1 korijen peršina, narezan na kocke
·         1 glavica luka, narezana na kocke
·         4-5 režnjeva češnjaka, narezan na tanke kriške
·         4 komada sušenih smokava
·         100 ml maslinovog ulja, domaćeg
·         2 klinčića
·         ¼ žličice muškatnog orašćića, u prahu
·         200 ml crnog vina
·         200 ml Prošeka
·         80 ml umaka od rajčica
·         300 ml ili više (po potrebi) vruće vode ili kokošje juhe
·         sol i papar
·         500-600 g njoka od krumpira, za serviranje
 
 
Kokoš na pašticadu
 
 
Priprema:
 
·         Priprema marinade: svaki komad kokoši natrljajte sa solju pa ju stavite u veliku (široku) keramičku zdjelu. Dodajte papar u zrnu pa prelijte s mješavinom octa i vode. Poklopite pa ostavite u hladnjaku da odstoji 24 sata do 36 sati prije kuhanja.  Najbolje da kokoš počnete marinirati u petak kako biste mogli u nedjelju uživati u Pašticadi. Dok se kokoš marinira, okrenite ju par puta u marinadi tako da se fino marinira sa svih strana.
 
·         Na dan pripreme, izvadite meso iz marinade.  Pripremite sve povrće.
 
·         U veću, dublju teču ulijte maslinovo ulje pa na zagrijanom ulju popržite luk dok ne uhvati blijedo žutu boju, a potom dodajte ostalo povrće, te na kraju češnjak. Povrće stalno miješajte kako ne bi zagorjelo, a pržite ga dok ne omekša. Kada je povrće omekšalo, dodajte meso pa ga lagano popržite sa svih strana dok ne uhvati boju.
 
·         Kada je meso uhvatilo zlatnu boju, dodajte vino, prošek i toplu vodu ili kokošju juhu. Meso mora biti pokriveno, u tekućini.
 
·         Kuhajte 30 minuta, a potom dodajte umak od rajčica, suhe smokve, klinčiće i orašćić.
 
·         Pustite da se kokoš kuha još 30-ak minuta ili dok meso ne bude kuhano. Pašticada se kuha polupoklopljena kako tekućina ne bi izvrila, ali ako vam bude malo tekućine, slobodno dodajte još tople vode.
 
·         Kada je meso kuhano, izvadite ga iz umaka, a umak propasirajte ili usitnite blenderom, ali nemojte ga pretvoriti u kašu. Potom meso vratite natrag u lonac, provjerite da li treba dodati soli i papra, a potom kuhajte još 5 minuta.
 
·         Poslužite uz njoke od krumpira.
   

 

Kokoš na pašticadu
  
Kokoš na pašticadu
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.