Nutricionizam

Koje su najčešće alergije na hranu?

Kikiriki je namirnica koja kod odraslih izaziva najjači imunološki odgovor od svih prehrambenih namirnica. Pogledajte koje su ostale namirnice potencijalno opasne za alergičare

Koje su najčešće alergije na hranu?

Alergija na hranu se javlja kada imunološki sustav tijela reagira na inače bezazlene tvari koje sadrže određene namirnice. Postoji velika razlika između alergije i intolerancije na hranu jer alergija na hranu uključuje imunološki odgovor. Na primjer, postoji velika razlika između alergije na mlijeko i nemogućnosti pravilnog probavljanja mlijeka zbog laktoza intolerancije. Alergijske reakcije na hranu mogu biti vrlo neugodne,a  simptomi se mogu protezati od blagih pa sve do onih po život opasnih. 

Namirnice koje najčešće izazivaju alergije kod odraslih su:
 
1. kikiriki- namirnica koja izaziva neke od najsnažnijih alergijskih reakcija, uključujući i vrlo ozbiljan anafilaktički šok koji može završiti fatalno
2. orašasti plodovi (lješnjaci, bademi)
3. rakovi i školjke
4. mlijeko
5. jaja
6. soja
 
Kod djece je ipak stanje malo drugačije jer se kao najopasniji alergen redoslijedom pojavljuju jaja, mlijeko i tek onda kikiriki. Česta je pojava da djeca koja imaju alergiju na određenu namirnicu u mlađoj dobi u tinejdžerskim godinama ili kasnije prestanu biti alergični.
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.