Moja ljepota

Klorogenična kiselina iz zelene kave - pomoć u mršavljenju?

Klorogenična kiselina iz zelene kave smanjuje stvaranje masnih naslaga

Klorogenična kiselina iz zelene kave - pomoć u mršavljenju?

Sudeći prema raznim istraživanjima, zelena je kava odličan saveznik u borbi s viškom kilograma, a pritom je najvažniji njezin glavni sastojak – klorogenična kiselina. O koncentraciji same klorogenične kiseline u nekom pripravku zelene kave ovisi i učinkovitost proizvoda.

Još nije kasno za uskočiti u željeni bikini, a u tome bi vam mogla pomoći zelena kava. Vjerojatno vam je poznato kako kava, kao jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu, sadrži mnoštvo aktivnih spojeva, uključujući i antioksidanse. Već je dokazano kako kava služi kao prevencija pri pojavi depresije, Parkinsove bolesti te raka debelog crijeva i rektuma. Novija su istraživanja pokazala kako kava pomaže čak i pri reguliranju glukoze u krvi tako što usporava oslobađanje šećera u krvotok, ali i pri reduciranju masnih naslaga te kao pomoć pri mršavljenju.

Spoj u kavi zaslužan za pomoć pri mršavljenju je antioksidans poznatiji kao klorogenična kiselina. Klorogenična kiselina usporava apsorpciju glukoze u tanko crijevo, čime se smanjuje i koncentracija glukoze u krvi, a samim time smanjuje i stvaranje masnih naslaga u tijelu.

Klorogenična kiselina iz zelene kave - pomoć u mršavljenju?

No, fermentirana i pržena kava, kakva se obično kupuje u trgovinama, sadrži vrlo malo postotak klorogenične kiseline. Upravo zbog toga važno je konzumirati zelenu kavu koja nije tretirana na taj način pa stoga održava razinu klorogenične kiseline u zrnu kave na najvišoj mogućoj razini. Pritom ne zaboravite kako o koncentraciji same klorogenične kiseline u nekom pripravku zelene kave ovisi i učinkovitost proizvoda. Što viša koncentracija klorogenične kiseline – tim bolje.

Zašto zelena, a ne crna kava kod mršavljenja?


Upravo zbog postotka klorogenične kiseline. Istraživanje obavljeno na University of California pokazalo je da gram zrnca zelene kave sadrži od 34.4 do 41.6 miligrama klorogenične kiseline. Ako se zelena kava prži 12 minuta na 230°C, sadržaj klorogenične kiseline smanjuje se za pola, a ako se pak prži 21 minutu na 250°C, gotovo da je više i ne sadrži. Najčešće gram pržene kave sadrži od 2 do 7 miligrama klorogenične kiseline, što je znatna razlika u odnosu na zelenu kavu.

Francuski časopis Phytoterapie obavio je istraživanje u kojem je grupa volontera dnevno konzumirala 400 miligrama zelene kave, dok je drugoj grupa bila podvrgnuta placebu. Nakon 60 dana istraživanja, prva je grupa volontera izgubila 5.7% svoje  početne težine, dok je placebo grupa izgubila 2.8%. Još jedno od istraživanja koje potkrepljuje pozitivne efekte koje zelena kava donosi pri reduciranju težine objavljeno je u Journal of International Medical Research. To je istraživanje pokazalo kako su osobe iznadprosječne tjelesne težine konzumirale zelenu kavu u periodu od 12 tjedana, a rezultati su bili iznenađujući.

Prilikom kupovine zelene kave obratite pažnju da ekstrakt sadrži minimalno 45% klorogenične kiseline i ne zaboravite – što je ekstrakt jači, to je učinak bolji.

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.