Zdravo i fino

Kaštelanska torta od badema i prošeka

Ako ste ljubitelj marcipana i čokolade, onda je Kaštelanska torta pun pogodak za vas jer ona nije ništa drugo do mekanog savršenstva – bez brašna, sa skoro pola kg bajama...

Kaštelanska torta od badema i prošeka
Kaštelanska torta naziva se svečanom jer u nju (ni manje ni više) ide 12 jaja, a radila se tradicionalno za vjenčanja, krštenja, krizme, rođendane, no, shvatili ste – za svaku svečaniju prigodu. Nemojte da vas količina jaja natjera u bijeg, nisu stare dalmatinske none (bake) bile lude :)
 
Mada jest kolesterolska bomba, ona se također sastoji i od badema koji je tradicionalno imala svaka kuća u Dalmaciji. Nemojte da vas ni količina šećera otjera, jer torta uopće nije slatka. Inače ne volim preslatke kolače i uvijek količinu šećera prilagodim sebi, ali ova torta zaista ne treba nikakva prilagođavanja. Ona je jednostavna i u toj svojoj jednostavnosti je savršena!
 
Ako ste ljubitelj marcipana i čokolade, onda je ova torta pun pogodak za vas – jer ona nije ništa drugo do mekanog savršenstva – bez brašna, sa skoro pola kg bajama (badema) ona je pravi pečeni marcipan! Ipak, ono meni najdraže, u nju ide Prošek (slatko desertno vino) kojeg obožavam, mada nije toliko došao do izražaja. Prošek se danas može naći po vrlo povoljnoj cijeni, a ukoliko ipak ne želite kupovati Prošek zbog 1 dl, uzmite bilo koje drugo slatko desertno vino (s naglaskom na slatko!) :)
 
 
Torta od badema i prošeka (Kaštelanska svečana torta)
(za 12 osoba)
 
Kaštelanska torta od badema i prošekaPotrebni sastojci:
Za biskvit:
 
•         12 domaćih jaja
•         240 g fino mljevenih badema
•         160 g grublje sjeckanih badema
•         400 g kristal šećera
•         150 g krušnih mrvica ili mljevenog dvopeka
•         100 ml Prošeka (Dalmatinsko slatko desertno vino)
•         50 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa
 
Za glazuru:
 
•         200 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa
•         50 g maslaca
•         2 žlice neutralnog ulja
 

Priprema:
 
•         Zagrijte pećnicu na 180°C.
•         Kalup za torte (veličine 26 cm) obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
•         U manjoj zdjeli, krušne mrvice prelijte s prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.
•         Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom sa cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.
•         U odvojenoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
•         U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žljicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili.
•         Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu.
•         Pecite na istoj vatri oko 45-50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte da li se ispekla.
•         Izvadite tortu iz pećnice pa ju ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta.
•         U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem ste zavrili vodu, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno dodajte još 1 žlicu ulja.
•         Tortu izvadite iz kalupa pa ju premažite čokoladom. Možete pomoću donje strane žlice čokoladu podizati da vam izgleda „čupavo“, da dobije rustikalniji štih. Možete ju ukrasiti i bademima.
•         Tortu ostavite u hladnjaku preko noći (ne dulje od dva dana).
 
 
Napisala: Maja Matus
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Kaštelanska torta od badema i prošeka- komentira emil emil

    sviđa mi se...

    odli?an recept