Zdravo i fino

Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?

Ma tko bi im odolio?

Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?

Možda se nećete pridružiti sutra karnevalskoj povorci, ali vjerujemo da krafne nećete odbiti. Maja Matus , naša vrijedna suradnica i autorica bloga Dalmatiagourmande.blogspot.com napravila nam je ove prekrasne karnevalske krafne - samo treba još odabrati čime ćemo ih napuniti? Čokolada, pekmez od višanja ili borovnica, krema od vanilije...mmm...

 
Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?Potrebni sastojci za krafne (za 20ak komada):
 
250 g glatkog pšeničnog brašna + 200 g za posipanje
250 g oštrog pšeničnog brašna
250 ml mlijeka
100 g margarina za kolače ili maslaca
60 g kristal šećera
20 g morske soli
4 žumanjka
1 cijelo jaje
2 limuna, ribana korica
3 žlice ruma za kolače
4 kapi arome ruže
40 g svježeg kvasca + 1 žličica kristal šećera
1 litra neutralnog ulja, za prženje
kristal šećer, za posipanje
 
 
Priprema:
 
U 1 dl mlakog mlijeka rastopite 1 žličicu šećera pa razmrvite 40 g svježeg kvasca. Ostavite na toplom da se kvasac digne, 10 minuta.
 
Ostatak mlijeka stavite u manju posudu, dodajte margarin ili maslac, šećer i sol pa rastopite na laganoj vatri.
 
Žumanjke izmiješajte s cijelim jajem, ribanom koricom limuna, rumom i ružinim ekstraktom pa sve dobro promiješajte.
 
250 g glatkog brašna pomiješajte s 250 g oštrog brašna. Ostatak brašna ostavite sa strane za posipanje.
 
Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?
 
 
U smjesu s žumanjcima dodajte mlijeko s margarinom ili maslacem pa dobro promiješajte koristeći drvenu žlicu.
 
Dodajte dignuti kvasac pa opet dobro promiješajte.
 
Dodajte obje vrste brašna, malo po malo dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
 
Smjesu istresite na pobrašnjenu radnu podlogu i malo po malo dodajte  200 g brašna.
Umijesite mekano, glatko tijesto.
 
Tijesto premjestite u plastičnu zdjelicu, pokrijte ga toplim kuhinjskim krpama (ja sam koristila i deku) pa stavite dizati 1 sat na toplome, u prostoriju bez otvorenih vrata i prozora (bez propuha!).
 
Kada se tijesto diglo, nemojte ga dirati rukama, već ga direktno iz zdjele istresite na pobrašnjen stoljnjak.
 

Karnevalska povorka je tu, a gdje su krafne?

Tijesto pospite s malo oštrog brašna, te pobrašnjenim valjkom za tijesto prođite preko tijesta samo u 4-5 poteza tek toliko da se tijesto istanji na 1 cm debljine.
 
Pomoću kalupa za krafne ili raznih modlica, izrežite krugove.
 
Ostatak tijesta skupite i od njega napravite malene kuglice kao za fritule.
 
Sve lijepo poklopite s toplom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže još 30 minuta.
 
U manji lončić zagrijte 1 litru običnog ulja. Ulje je spremno za prženje kada počme cvrčati.
 
Krafne nemojte stiskati prstima. Podignite ih od stoljnjaka na slijedeći način: s dva prsta lijeve ruke prebacite ih na dlan desne ruke tako da ona strana koja je bila donja strana na stoljnjaku bude gornja strana na dlanu.
 
Onako kako vam stoje na dlanu, stavite ih pržiti u vruće ulje, 1 minutu sa svake strane.
 
Krafne nemojte stalno preokretati, pustite da se prže 1 minutu sa svake strane.
 
Ako vam je lončić uži, stavljajte 1 po 1 krafnu kako se ne bi zalijepile.
 
Kako se krafne budu pržile, a ulje bude tamnije boje, to će vam se i smanjivati vrijeme prženja (meni je za posljednjih 10ak krafni trebalo samo par sekunda s obje strane, pa pripazite da vam ne bi zagorile).
 
Pržene krafne moraju bite zlatnosmeđe boje.
 
Pržene krafne izvadite šupljom žlicom iz ulja, te ih pospite kristal šećerom.
 
Ohlađene napunite džemom od višanja, kremom od vanilije, rastopljenom čokoladom...
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.