Advertisement
Nutricionizam

Kancerogena boja karamela u Coca-Coli?

Proizvođači bojila karamela, koji daje boju popularnom napitku, prisiljeni promijeniti način proizvodnje

 Kancerogena boja karamela u Coca-Coli?
Rezultati istraživanja potrošačke skupine, objavljeni početkom ožujka 2012. pokazali su kako popularni napitci– Coca-Cola i Pepsi sadržavaju boju karamela koja uzrokuje karcinome na laboratorijskim životinjama. 
 
Ispitivana molekula je 4-metilimidazol (4-MI) proizvodi se iz prirodnog karamela, ali procesom koji uključuje amonijak. Nije dokazano da je 4-MI karcinogen za ljude i u kojoj količini. Centar za znanost u interesu javnosti (CSPI) u veljači 2011. zatražio je od FDA (Food and drug administration) da zabrani upotrebu te molekule kao bojila i da ga se preimenuje u „kemijski modificirana boja karamela“ ili „ boja karamela dobivena amonijevim sulfitom“ kako bi potrošači mogli informirano odlučiti o konzumaciji namirnice koja sadrži bojilo.
 
CSPI je u svom istraživanju pronašao da limenka Coca-Cole koja teži 340 grama sadrži količinu 4-MI nekoliko puta veću od razine postavljene od California's Office of Environmental Health Hazard Assessment.
 
Proizvođač bojila je promijenio način proizvodnje boje karamela u skladu s ovim naputcima. Bojilo proizvedeno na novi način koristit će se u cijelom SAD-u.
FDA kaže da nema razloga za zabrinutost jer bi korisnik morao popiti tisuću limenki Cole da bi dostigao razinu 4-MI koja je uzrokovala karcinom kod glodavaca, a predstavnici Coca-Cole tvrde kako bojilo uopće ne uzrokuje karcinom. Američka udruga za pića smatra tvrdnje CSPI-a pretjeranima i smatra da znanost ne pokazuje zdravstvenu prijetnju za ljude uzrokovanu upotrebom 4-MI. 
 
Iako 4-MI smatraju prijetnjom, CSPI misli da je ta molekula manja prijetnja ljudskom zdravlju od kukuruznog sirupa s visokim postotkom fruktoze koji se koristi u bezalkoholnim pićima, a koji sadrži mnogo praznih kalorija.
 
Gdje je tu istina, na nama je da procijenimo i za sebe odlučimo je li zdravije popiti čašu vode, svježe iscijeđenog soka od voća i/ili povrća, čaj, šalicu domaćeg mlijeka ili pak - limenku Coca-Cole ili Pepsija ili njihovih inačica.
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se