Advertisement
Eko dom

Kakvo božićno drvce odabrati?

Mogućnosti za izbor božićnog drvca je mnogo, no kakvo božićno drvce odabrati da biste bili zadovoljni vi, vaša djeca, ali i Majčica Zemlja?

Kakvo božićno drvce odabrati?

Jeste li primijetili plastične bijele borove koji se mogu vidjeti po trgovačkim centrima? A ružičasti snijeg po njima? Kakvo ćete drvce ove godine okititi sa svojim voljenima? Naturala vam donosi neke činjenice nad kojima bi se trebali zamisliti prije no što kupite novo drvce. Pokušajte izabrati najzeleniju opciju.

Svježe posječena drvca
 
Danas, za razliku od vremena prije stotinjak godina, imamo uzgajivače božićnih drvaca i može ih se kupiti po relativno povoljnim cijenama na svakom uglu u razdoblju prije Božića. Pošto je drveće obnovljivo, pruža stanište životinjama, apsorbira ugljični dioksid iz zraka i osigurava posao ljudima koji ga uzgajaju, čini se da je to prilično dobra odluka kod kupnje.
 
No, jeste li ikada razmišljali o tome da je potrebno između 6 i 12 godina da bi drvo naraslo i postalo vaše božićno drvce koje će nakon tih petnaestak dana biti bačeno? A to je najmanji problem.
 
U uzgoju se često koriste pesticidi, herbicidi i velike količine vode. Potrebno je mnogo energije da bi se drvce posjeklo i dostavilo do vašeg stana, a erozija tla je neizbježna kao i njegovo osiromašenje.
 
Ako se odlučite kupovati svježe drvce, razmislite o kupnji organski uzgojenog, lokalnog drveta. I reciklirajte ga, a kako biste to mogli učiniti, nemojte ga prskati lažnim snijegom. 
 
Umjetno drvce
 
Na prvi pogled, plastično drvce je idealna zelena zamjena jer spašava živo drvo. Razmislite još jednom. Za proizvodnju plastičnog drvca koristi se mnogo nafte i otpušta mnogo ugljičnog dioksida. Kao i većina stvari danas, uglavnom se proizvode u Kini, a proizvodi ih eksploatirana radna snaga. Uz to, kod takvih drvaca, može se javiti opasnost od trovanja olovom. Ako to nije dovoljno, uzmimo u obzir činjenicu da se većina drvaca proizvodi od PVC-a (polivinil klorida) koji je opasan po zdravlje, od njegove proizvodnje pa do razgradnje, jer se ispuštaju štetni spojevi kao što su živa, dioksini i ftalati koji mogu izazvati rak i oštetiti reproduktivni i imunološki sustav. 
 
Živo drvce
 
To je sigurno najzelenija opcija. Samo se morate pripremiti na malo truda oko njenog ostvarivanja. Pošto drveće miruje preko zime, vaše drvce ne smije biti u kući dulje od tjedan dana jer će zbog povišene temperature pomisliti da je ljeto i početi rasti što će uzrokovati njegovu smrt kad ga vratite van na zimu.
 
Prijenos u kuću i iz kuće mora biti postepen. Bilo bi dobro iskopati rupu gdje ćete ga zasaditi prije no što se tlo smrzne tako da sve bude spremno za daljnji život božićnog drvca.
 
A Naturala.hr za vas ima i drugi prijedlog – možete unajmiti božićno drvce. Umjesto da ga kupujete, u posljednje vrijeme su se u Hrvatskoj pojavile tvrtke koje vam iznajme, dovezu na kućnu adresu i odvezu drvce kad blagdani završe. 
 
Alternativna drvca
 
Postoje i alternative ideji božićnog drvca na koje smo tradicionalno navikli. To su npr. pernato drvce pri čijoj izradi možete iskoristiti stare pernate jastuke, ukrasna drvca koja su ustvari metalni stalci u obliku božićnog drveta koje možete iskoristiti cijele godine (npr. za  vješanje fotografija..), možete okititi i sobnu biljku (kaktusi), grm ružmarina. 
 
Mogućnosti su onolike kolika vam je mašta.
 
Sad kad znate činjenice o kupovini božićnog drvca, pokušajte kupovati imajući na umu izreku da Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka nego smo je posudili od svoje djece. Sjetite se i da božićno drvce ne čini Božić.  
 
Naturala.hr vam želi predivne blagdane provedene u toplini doma jer to je ono što je najbitnije.
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se