Kakvo božićno drvce odabrati?

Mogućnosti za izbor božićnog drvca je mnogo, no kakvo božićno drvce odabrati da biste bili zadovoljni vi, vaša djeca, ali i Majčica Zemlja?

Ovo je opis
Objavljeno: 20.12.2011.


Jeste li primijetili plastične bijele borove koji se mogu vidjeti po trgovačkim centrima? A ružičasti snijeg po njima? Kakvo ćete drvce ove godine okititi sa svojim voljenima? Naturala vam donosi neke činjenice nad kojima bi se trebali zamisliti prije no što kupite novo drvce. Pokušajte izabrati najzeleniju opciju.


Svježe posječena drvca
 
Danas, za razliku od vremena prije stotinjak godina, imamo uzgajivače božićnih drvaca i može ih se kupiti po relativno povoljnim cijenama na svakom uglu u razdoblju prije Božića. Pošto je drveće obnovljivo, pruža stanište životinjama, apsorbira ugljični dioksid iz zraka i osigurava posao ljudima koji ga uzgajaju, čini se da je to prilično dobra odluka kod kupnje.
 
No, jeste li ikada razmišljali o tome da je potrebno između 6 i 12 godina da bi drvo naraslo i postalo vaše božićno drvce koje će nakon tih petnaestak dana biti bačeno? A to je najmanji problem.
 
U uzgoju se često koriste pesticidi, herbicidi i velike količine vode. Potrebno je mnogo energije da bi se drvce posjeklo i dostavilo do vašeg stana, a erozija tla je neizbježna kao i njegovo osiromašenje.
 
Ako se odlučite kupovati svježe drvce, razmislite o kupnji organski uzgojenog, lokalnog drveta. I reciklirajte ga, a kako biste to mogli učiniti, nemojte ga prskati lažnim snijegom.
 
 
Umjetno drvce
 
Na prvi pogled, plastično drvce je idealna zelena zamjena jer spašava živo drvo. Razmislite još jednom. Za proizvodnju plastičnog drvca koristi se mnogo nafte i otpušta mnogo ugljičnog dioksida. Kao i većina stvari danas, uglavnom se proizvode u Kini, a proizvodi ih eksploatirana radna snaga. Uz to, kod takvih drvaca, može se javiti opasnost od trovanja olovom. Ako to nije dovoljno, uzmimo u obzir činjenicu da se većina drvaca proizvodi od PVC-a (polivinil klorida) koji je opasan po zdravlje, od njegove proizvodnje pa do razgradnje, jer se ispuštaju štetni spojevi kao što su živa, dioksini i ftalati koji mogu izazvati rak i oštetiti reproduktivni i imunološki sustav.
 
 
Živo drvce
 
To je sigurno najzelenija opcija. Samo se morate pripremiti na malo truda oko njenog ostvarivanja. Pošto drveće miruje preko zime, vaše drvce ne smije biti u kući dulje od tjedan dana jer će zbog povišene temperature pomisliti da je ljeto i početi rasti što će uzrokovati njegovu smrt kad ga vratite van na zimu.
 
Prijenos u kuću i iz kuće mora biti postepen. Bilo bi dobro iskopati rupu gdje ćete ga zasaditi prije no što se tlo smrzne tako da sve bude spremno za daljnji život božićnog drvca.
 
A Naturala.hr za vas ima i drugi prijedlog – možete unajmiti božićno drvce. Umjesto da ga kupujete, u posljednje vrijeme su se u Hrvatskoj pojavile tvrtke koje vam iznajme, dovezu na kućnu adresu i odvezu drvce kad blagdani završe.
 
 
Alternativna drvca
 
Postoje i alternative ideji božićnog drvca na koje smo tradicionalno navikli. To su npr. pernato drvce pri čijoj izradi možete iskoristiti stare pernate jastuke, ukrasna drvca koja su ustvari metalni stalci u obliku božićnog drveta koje možete iskoristiti cijele godine (npr. za  vješanje fotografija..), možete okititi i sobnu biljku (kaktusi), grm ružmarina. 
 
Mogućnosti su onolike kolika vam je mašta.
 
Sad kad znate činjenice o kupovini božićnog drvca, pokušajte kupovati imajući na umu izreku da Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka nego smo je posudili od svoje djece. Sjetite se i da božićno drvce ne čini Božić. 
 
 
Naturala.hr vam želi predivne blagdane provedene u toplini doma jer to je ono što je najbitnije.
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Feng shui savjetnik

Što nam donosi 2015.
Piše: Irena Lučić. Energija umiljate, vedre i diplomatski nastrojene Koze, donekle će... više
 
Proljetni detoks na Feng
Prije 461 dana Piše: Irena Lučić. Jedan dio energije u proljeće trebamo usmjeriti raščišćavanju ... više
Na kojoj ste
Prije 477 dana Piše: Irena Lučić. Izračunajte svoj osobni energetski broj i provjerite što kaže... više

Eko proizvodnja

Završeno prvo izdanje međunarodnog
Riječani prepoznali važnost povratka prirodi, zdravlju i brizi o ekologiji!... više
 
Intervju Božica Žeželj:
Prije 89 dana Razgovarali smo s Božicom Žeželj, voditeljicom eko imanja u Bedenici kraj Zeline... više
Intervju Damir Rosipal: Ekološka
Prije 115 dana Jedan od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnik OPG-a Rosipal... više

Ekologija i energija

Projekt Lijepa naša Sava
Program će se odvijati od 28. svibnja do 16. listopada u četirima... više
 
dm green city project
Prije 11 dana dm s građanima obilježio Međunarodnu godinu svjetlosti... više
dm obilježio Dan planeta
Prije 34 dana Gradonačelnik Bandić, poznati sportaši i glazbenici s građanima proslavili Dan planeta Zemlje... više
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?