Advertisement
Medicina i farmacija

Kakva nas gripa očekuje ove godine?

INTERVJU: Doc.dr. Mladen Smoljanović, ugledni epidemiolog, donosi svoju procjenu vezanu uz ovogodišnji virus gripe

Kakva nas gripa očekuje ove godine?

Zanimalo nas je, vezano uz najavu da je u Hrvatskoj prije nekoliko dana započelo cijepljenje protiv gripe, koliko je opravdano cijepljenje djece i odraslih osoba koje ne spadaju u skupinu rizičnih bolesnika te kakva nas gripa očekuje ove godine.

Obratili smo se uglednom epidemiologu, doc.dr.Mladenu Smoljanoviću, čija su se predviđanja i procjene vezane uz virus gripe H1N1 (tzv. svinjsku gripu) od samog njenog pojavljivanja pokazala najpouzdanijima.
 
Da podsjetimo, 2009. godine se u velikoj panici koja je vladala vezano uz pojavljivanje virusa tzv. svinjske gripe (H1N1) u Hrvatskoj izdvojilo ime doc.dr. Mladena Smoljanovića, epidemiologa iz Splita, koji za sebe voli istaknuti da je „epidemiolog u službi naroda, a ne propagandist u službi proizvođača cjepiva ili lijekova“
 
Te 2009. godine, kada je vladala prava svjetska histerija vezana uz virus koji je prozvan pandemijskim, kada su svi pogledi bili usmjereni prema WHO – Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je svako malo povisivala stupnjeve svoje pripravnosti, a mediji su dodatno podgrijavali paniku građana – dr. Smoljanović je pozvao na smirivanje panike. Uz to je bio jedan od rijetkih stručnjaka koji su se usudili jasno i glasno izjaviti da neće cijepiti niti sebe niti svoju obitelj u vrijeme kada je pandemija već započela, što je bilo u priličnoj suprotnosti s preporukama koje su dolazile iz Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.
 
Procjene epidemiologa Mladena Smoljanovića i za prošlu godinu ponovno su se pokazale pouzdanima, te smo ga i ove godine zamolili za izjavu, budući je upravo ovih dana objavljen početak cijepljenja od gripe.  
 
 
„Po onoj narodnoj svakog čuda za tri dana, pokazalo se da je epidemija gripe iz 2009. godine bila kao i svaka druga epidemija gripe izazvana novim virusom, a ne nikakva smrtonosna „pandemija“.

Iz svega onoga što su svjetski moćnici iskonstruirali i zastrašivali cijeli svijet proizašla je velika korist za znanost, još veća za operativni stručni rad na praćenju gripe.“ – na početku razgovora nam je rekao doc.dr. Smoljanović
 
N: Nedavno je otkriven podatak objavljen u medicinskom časopisu Lancet  kako je cjepivo protiv sezonske gripe učinkovito samo kod 59% odraslih osoba. Koja je Vaša reakcija na tu procjenu?
 
Doc.dr. Smoljanović: Zahvaljujući praćenju gripe putem laboratorijski potvrđenih dijagnoza gripe dobili smo pouzdane rezultate o veličini i načinu širenja gripe. Zahvaljujući njima, mnogo toga što se prije pod „viškom smrtnosti“ u vrijeme sezone gripe i drugih respiratornih infekcija pripisivalo gripi ispostavilo se da je vrlo malo od toga bilo posljedica infekcije virusom gripe, a mnogo toga više drugim uzročnicima koji nemaju povezanosti s gripom. Stoga se pogrešno procjenjivala i uspješnost cjepiva protiv gripe. Ona se preuveličavala. Govorilo se o zaštiti od 80% i više.
 
Stoga me ovi rezultati iz Lanceta ne iznenađuju. Mislim da je i ovaj postotak od 59 % optimističan.
Japanci su ustvrdili da stari ljudi u domovima za stare cijepljeni protiv gripe dva tjedna iza cijepljenja imaju značajno veću ukupnu smrtnost od druge necijepljene populacije iste dobi!
 
N: Prošle ste godine dosta pisali o aktivnoj prokuženosti virusom gripe te o različitoj vrsti imunizacije koja se stekne nakon što osoba preboli gripu i onoj koju osoba stekne cijepljenjem. Budući u Hrvatskoj upravo počinje cijepljenje protiv gripe, kome biste ga preporučili?
 
Doc.dr.Smoljanović: Praćenjem gripe došli smo do spoznaje da svatko od nas prirodno kroz svoj životni vijek od 60 do 70 godina preboli tri do četiri gripe. Ostale infekcije koje su nalik na gripu nisu gripa i za njihovu prevenciju ne pomaže cjepivo protiv gripe.
Mnogo je važniji prirodni stečeni imunitet aktivnim prokuživanjem. Za razliku od cijepnog koji traje do osam mjeseci, ovaj je doživotan i prema drugim antigenski srodnim virusima. Stoga cijepiti mlađe dobne skupine nije uputno. 
 
Gledajući na nacionalnoj razini, ono je i štetno. Cijepljenje treba ostaviti samo rizičnim skupinama, a to nisu isključivo stariji od 60 godina, tek po njihovom dragovoljnom pristanku, a nikako i nikada masovno cijepljenje populacije, pogotovo ne dječji uzrast.
 
Dr. Smoljanović o cijepljenju i učinkovitosti cjepiva protiv gripe u Hrvatskoj: 

"2009. godine nitko se nije cijepio protiv gripe A H1N1 09. Te sezone od gripe umrlo je 32 ljudi.
2010. godine cijepljeno je preko 500.000 građana Hrvatske. Umrlo je 28 ljudi.
Kolika je uspješnost provedenog cijepljenja 2010. godine?
 Toliko o gripi!"
 
 
N: Kakva se gripa očekuje ove godine u Hrvatskoj?
Doc.dr. Smoljanović: Moram reći da ove godine gripe uopće neće biti!
 
N: Sada ste nam ostavili upitnike nad glavom!
Doc.dr. Smoljanović: Ovo je šala jer - ove zime bit će gripe kao i svake godine, ali tek iza Nove godine!
 
Prema iskustvima iz tek završenih epidemija gripe 2011/12. zemalja južne hemisfere koje su imale vrlo blagu epidemiju, ni mi na sjevernoj hemisferi ne možemo očekivati ništa drugo nego jednu blagu epidemiju izazvanu različitim virusima gripe koji su zajedno s virusom gripe A H1N1 09 već godinama u cirkulaciji. Dakle, veći dio populacije je već prokužen tim virusima. Australija je ove godine imala svega 14 umrlih od gripe (10 od virusa A H1N1 09). (Australija je 2009. imala oko 130 umrlih, 2010. 20 umrlih od gripe A H1N1 09.). Novi Zeland ne objavljuje broj umrlih, ali krivulja oboljelih s simptomima nalik na gripu jedva da je prešla bazalnu crtu iznad uobičajenih godišnjih prosjeka. Štura priopćenja iz Argentine, Čilea i Južne Afrike također govore o običnoj sezonskoj pojavnosti gripe.
 
N: Što biste preporučili našim građanima?
Doc.dr. Smoljanović: Uputa je, kao i svake zime, gripi pristupiti i postupiti uobičajenim metodama poznatim iz višestoljetnih iskustava. Nadam se da smo svi svoj organizam već dobro opskrbili dovoljnom količinom C-vitamina, šetamo po svježem zraku, izbjegavamo prenapučene prostore slabe provjetrenosti, redovito smo fizički aktivni, imamo dobru i toplu odjeću i ugodno nam je u našim toplim domovima. 
Ako pored svega toga dobijemo i koju crticu povišene temperature, tada treba mirovati, uzeti antipiretike, tople napitke i pričekati ozdravljenje. Samo ako ozdravljenje ne uslijedi, stanje se pogorša, obratiti se svom liječniku. On nas dobro poznaje i zna što je za nas najbolje.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Kakva nas gripa očekuje ove godine?- komentira malimedo malimedo
    Poštovanje dr. Smoljanovići, baš ste me nasmijali s ovim "gripe neće biti" - na trenutak sam stvarno povjerovao.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se