Nutricionizam

Kako vitamin D može pomoći u prevenciji prehlade i gripe?

Nova studija pruža dosad najsnažniji dokaz da vitamin D donosi prednosti i za imunološki sustav, uz već poznate koristi za kosti i mišiće

Kako vitamin D može pomoći u prevenciji prehlade i gripe?

Vitamin D - "vitamin sunca" - najpoznatiji je po svojoj ulozi u zdravlju kostiju i mozga. No, prema znanstvenoj analizi 25 objavljenih studija, novi dokazi ukazuju da također može zaštititi od prehlade i gripe, piše portal Time Health. Nadalje, ova istraživanja podupiru teoriju kako vitamin D također jača imunitet i pomaže u borbi protiv akutnih respiratornih infekcija.

Nekoliko opservacijskih studija povezalo je nisku razinu vitamina D s većom osjetljivošću na respiratorne infekcije. Međutim, klinička ispitivanja na suplementaciju vitamina D imala su proturječne rezultate, gdje su samo neka od njih pronašla značajne prednosti. Za novu studiju, meta-analizu objavljenu u časopisu The BMJ, istraživači su proučili pojedinačne podatke gotovo 11.000 ljudi koji su sudjelovali u kontroliranim pokusima u desetak zemalja.

Istraživači su otkrili da su osobe koje su uzimale dnevne ili tjedne dodatke vitamina D imale manju vjerojatnost od pojave akutne respiratorne infekcije, poput gripe ili prehlade, od onih koji to nisu činili. Oni koji su imali nisku razinu vitamina D prije nego što su počeli uzimati dodatke prehrani imali su najveću korist – kod osoba s najznačajnijim nedostatkom vitamina D (razina u krvi ispod 10 mg / dl), uzimanje dodataka smanjilo je rizik od infekcije dišnih puteva za 50 %, dok je kod osoba s višim razinama vitamina D rizik smanjen za oko 10 %.

Smatra se da vitamin D štiti od bolesti povećanjem razina prirodnih peptida sličnih antibioticima u plućima. To može biti jedan od razloga zašto su prehlade najčešće zimi, kada je izloženost sunčevoj svjetlosti (a time i prirodna proizvodnja vitamina D u tijelu) najniža, navode istraživači.

Autori istraživanja smatraju kako bi rezultati mogli potaknuti šire napore da se hrana obogati vitaminom D, posebice u zemljama gdje su visoke stope deficijencije – neke države, poput SAD-a, obogaćuju mlijeko, sok od naranče i žitarice, ali druge zemlje, poput Velike Britanije, to ne čine. Budući da su respiratorne infekcije odgovorne za milijune bolničkih posjeta i smrtnih slučajeva svake godine, takva bi aktivnost mogla imati veliki utjecaj na javno zdravstvo, ističu.

Prvi prioritet iz perspektive javnog zdravstva jest osigurati što je moguće manji broj ljudi s nedostatkom vitamina D, navodi Adrian Martineau, jedan od autora studije te profesor respiratornih infekcija i imuniteta na Queen Mary University u Londonu, što se najbolje postiže putem strategija kao što su obogaćivanje hrane vitaminom D. Smatra kako studija pruža dosad najsnažniji dokaz da vitamin D donosi prednosti i za imunološki sustav, uz već poznate koristi za kosti i mišiće.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.