Advertisement
Medicina i farmacija

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Pravilnim vađenjem krpelja izbjegnite rizik od bolesti koje mogu prenositi

 Kako pravilno izvaditi krpelja?

Većina krpelja ne prenosi bolesti i njihovi ugrizi ne uzrokuju nikakve zdravstvene probleme. Međutim, vrlo je bitno da uklonite krpelja čim ga uočite. Potpunim uklanjanjem krpelja možete izbjeći razne bolesti poput borelioze i meningitisa te kožne infekcije na mjestu ugriza krpelja. 

Nakon provođenja vremena na područjima gdje mogu obitavati krpelji, detaljno pregledajte svoje tijelo, uključujući i glavu. Isto učinite i sa svojim kućnim ljubimcima. 
 
Kako izvaditi krpelja
 
Prilikom vađenja krpelja koristite pincetu, ukoliko ju nemate kod sebe, navucite rukavice i koristite se prstima. Nipošto nemojte držati krpelja golim rukama.
 
• Uhvatite krpelja što bliže njegovim ustima (dio tijela koji se nalazi ispod kože). Tijelo krpelja nalazi se iznad površine kože. 
• Nemojte uhvatiti krpelja za trbuh (dio tijela iznad površine kože koji se puni krvlju). Na taj način biste mogli istisnuti njegove infektivne tekućine u svoj krvotok. 
• Nježno povucite krpelja van prvo ravnim potezom, sve dok se njegova usta ne otkače od vaše kože. Nemojte vrtjeti pincetu dok ga vadite, jer to često završava otkidanjem njegove glave koja tada ostaje u vašoj koži. 
• Spremite izvađenog krpelja u suhu staklenku ili plastičnu vrećicu te ga stavite u zamrzivač, za slučaj da bude potrebna njegova identifikacija. 
 
Nakon što je krpelj izvađen, operite područje oko ugriza toplom vodom i sapunom. Za pranje kože možete koristiti i nježniji detergent za pranje suđa. Nakon svega, još jednom dobro operite i ruke. 
 
UPOZORENJE: Ako ne možete ukloniti krpelja, potražite liječničku pomoć. 
Možete koristiti i mast na bazi antibiotika te ju nanijeti u malim količinama na ranu. Mast će onemogućiti da se predio rane zalijepi za zavoj. Ukoliko dobijete osip ili osjećate jaku svrbež ispod zavoja, prestanite koristiti mast. Ovakva reakcija može biti posljedica alergije.  
 
Pojedini krpelji mogu biti toliko sitni da su jedva uočljivi. To dodatno otežava provjeru jeste li doista u potpunosti uklonili krpelja i njegovu glavu. Ako ne vidite niti jedan očiti dio krpeljeve glave na mjestu ugriza, možete pretpostaviti da ste ga u potpunosti uspješno uklonili. 
 
U tom slučaju morate pripaziti na simptome infekcije poput: 
 
• boli, oteknuća, crvenila ili upaljenosti područja oko ugriza
• crvenih linija koje počinju na tom dijelu tijela
• gnojenja mjesta oko ugriza
• otečenih limfnih čvorova u vratu, pazuhu ili preponama
• groznice
Ako imate osip, glavobolju, bol u zglobovima, povišenu temperaturu ili simptome prehlade, to znači da ste možda oboljeli od posljedica ugriza krpelja. Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma, obavezno posjetite liječnika. 
 
Što treba izbjegavati: 
 
• Premazivanje krpelja na vašoj koži benzinom, lakom za nokte ili alkoholom
• paljenje krpelja dok je još prihvaćen za vas
 
Ovi načini rješavanja problema s krpeljima mogu ih natjerati da ispuste svoje tjelesne tekućine u vas zbog šoka koji ste im prouzrokovali. To bi značilo da ukoliko je krpelj prenosioc bolesti, veliki je rizik da uzročnik bolesti završi u vašem krvotoku i dođe do infekcije.
 
Na tržištu se mogu kupiti razni proizvodi koji pomažu u uklanjanju krpelja. Ukoliko se često krećete po prirodi gdje ste izloženi ugrizima krpelja, razmislite o kupovini jednoga od njih.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se