Advertisement
Zdravo i fino

Kako napraviti savršenu salatu u staklenci – svaki put?

Lako i praktično – još je lakše uživati u obroku pripremljenom kod kuće ako ga pospremite u staklenke

Kako napraviti savršenu salatu u staklenci – svaki put?
 





Ako želite izvan kuće ili na poslu pojesti obrok koji ste sami pripremili, tada salata u staklenci može biti odlična ideja – lako se priprema, praktična je za nošenje, i pritom vam može uštedjeti novac kad dođe vrijeme za pauzu za ručak.

Ideja je jednostavna – započnite stavljanjem dresinga na dno vaše staklenke, a zatim nanižite različite sastojke kao što su povrće, žitarice i sir prema vrhu. Raspored je ovdje ključan, pogotovo ako salatu pripremate dan unaprijed.

Sloj 1: Prvo dodajte dresing u staklenku. Možete koristiti bilo koju vrstu preljeva. Ako kasnije dodate dresing, sastojci za koje biste radije da ostanu suhi i hrskavi, mogli bi postati gnjecavi. To posebno vrijedi za umake na baci octa, inače bi vaša salata mogla prerano uvenuti.

Sloj 2: Sljedeći sloj neka bude povrće poput rajčice, krastavaca, crvenog luka, šparoga, celera, paprike ili mrkve. Ono će poslužiti kao „zaštita“ za povrće za koje ne želite da se smoči.

Sloj 3: Ova razina rezervirana je za sastojke koji ne moraju nužno plivati u dresingu, ali nije nikakva drama ni ako se to dogodi. Zato ovdje slobodno naslažite gljive, tikvice, grah, leću, grašak, kukuruz, brokulu i tako dalje.

Sloj 4: Vrijeme je da vaša salata dobije još supstancije – stoga ovdje ubacite namirnice poput tjestenine, riže, kvinoje, bulgura ili kus-kusa.

Sloj 5: Dodajte osjetljivije sastojke, kao što su tvrdo kuhano jaje ili sir (feta, kozji sir… što god preferirate).

Sloj 6: Na sam vrh dodajte sastojke koje će biti najmanje privlačni vašim okusnim pupoljcima ako se smoče – zato na vrh salate idu najosjetljiviji sastojci, poput zelene salate, špinata ili rukole.

Kako napraviti savršenu salatu u staklenci – svaki put?

A dok osmišljavate vlastite kombinacije okusa, za početak predlažemo mediteransku salatu sa slanutkom, kvinojom i hrpom povrća. Narežite sastojke, ubacite u staklenke, i salata je gotova.

Mediteranska salata u staklenci


Pokazalo se da slanutak može pomoći kod gubitka kilograma, poboljšanju zdravlja crijeva i zaštiti od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Također je bogat antioksidantima, a ljudi koji ga redovito konzumiraju imaju bolji vitaminski status, što podrazumijeva vitamine A, E i C, folnu kiselinu, magnezij, kalij i željezo.

Sjemenke bundeve vrijedan su izvor biljnih proteina, zdravih masti, antioksidanta i ključnih minerala, uključujući magnezij, željezo i cink. Kvinoja je bezglutenska namirnica koja je pritom bogata vlaknima, vitaminima B kompleksa, kalcijem, vitaminom E i antioksidantima. Sve ove namirnice nalaze se u mediteranskoj salati koju možete pospremiti u staklenke i čuvati u hladnjaku, za trenutke kad vam zatreba brzinski ručak ili međuobrok.

Sastojci
- 1/4 šalice rajčica sušenih na suncu (i njihovog ulja)
- 2 žlice crnog vinskog octa
- 2 žličice meda
- 4 žlice svježeg soka od limuna (od 2 limuna)
- 1 žlica nasjeckanog kopra
- 1 žlica nasjeckanog bosiljka
- prstohvat crvene paprike
- sol i papar po potrebi
- 2 mrkve
- 2 krastavca
- 2 limenke (800 g) slanutka
- 1 i pol šalica kuhane kvinoje
- 1/2 šalice smrvljenog feta sira
- 4 šalice svježe rukole
- 1/3 šalice tostiranih sjemenki suncokreta ili bundeve
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 1 avokado, narezan na kriške
- limeta (po želji)

Priprema

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte sušene rajčice i malo njihovog ulja, crni vinski ocat, med, sok od limuna, kopar, bosiljak, crvenu papriku, sol i papar. Rasporedite umak na 4 staklenke.

U staklenke posložite mrkvu i krastavce. Dodajte slanutak i kvinoju. Zatim posložite feta sir, rukolu i sjemenke. Na vrh svake staklenke dodajte jaje. Zatvorite i čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

Poslužite uz 1/4 avokada i sok od limete (po želji).
 

Pročitaj i ovo:

Topla salata od kvinoje i gljiva
Salata s pikantnom piletinom i avokadom
Bulgur salata

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se