Pripravci zelene ljekarne

Kako napraviti sapun? Lako, ako slijediš ovih 10 koraka

Ako se želite osjećati ugodnije u vlastitoj koži i kontrolirati ono što na nju stavljate, izrada domaćeg sapuna dobar je početak za preuzimanje stvari (ili pločice sapuna) u svoje ruke

Kako napraviti sapun? Lako, ako slijediš ovih 10 koraka

Možete li zamisliti tuširanje u bogatoj pjeni koja miriše baš onako kako vi to želite? Ili da vaša koža poslije tuširanja bude osvježena, bez osjećaja zatezanja, ljuskica i sklizavog sloja kakvog ostavlja gel za tuširanje? Svaki dan možete započeti i završiti upravo tako - kupajući se svojim domaće napravljenim sapunom po vašoj mjeri i po vašem ukusu.

Postoji više načina izrade sapuna, no u ovom članku predstavit ćemo hladni postupak za čitatelje koji se ne boje mućkanja s potencijalno opasnim kemikalijama. Ali, bez brige, ako slijedite ove naše savjete, koristite zaštitne naočale i rukavice - opasnost je doista svedena na minimum.

Hladni postupak izrade sapuna

Prije hladnog postupka izrade sapuna, najvažnije je naglasiti da oprez igra ključnu ulogu. S obzirom na to da se u izradi koristi natrijeva lužina, vrlo nagrizajuća kemikalija koja će vam lako ostaviti jače kemijske opekline na koži ili na očima uslijed prskanja, upotreba zaštitnih gumenih rukavica, zaštitnih naočala i zatvorene obuće obavezna je. Također, važno je da pribor koji koristite za izradu sapuna baš nikada ne koristite za pripremu hrane.

Potrebni sastojci:

• zaštitna oprema – rukavice i naočale
• nekoliko zdjela
• kalup
• papir za pečenje
• natrijeva lužina/natrijev hidroksid/kaustična soda
• destilirana voda
• bazna ulja (maslinovo, kokosovo, palmino - po izboru)
• termometar
• digitalna vaga
• mikser (najbolje štapni)

U čemu je kvaka?

Hladni postupak izrade sapuna spoj je umjetnosti i znanosti. Ukratko, cilj je stvoriti određeni omjer natrijeve lužine, vode i masnih kiselina, uslijed čega dolazi do procesa saponifikacije tijekom kojeg ulja i lužina postaju sapun, a cjelokupni proces, uključujući dozrijevanje, traje oko četiri tjedna.

Hladni postupak – korak po korak

Izrada kvalitetnog sapuna uvelike ovisi o izboru i omjeru pravih ulja, vode i natrijeve lužine. Različiti sapuni baziraju se na različitim uljima, a svako ulje ima svoj saponifikacijski faktor o kojem ovisi količina upotrijebljene lužine, odnosno destilirane vode. U donjoj tablici možete proučiti saponifikacijske faktore ovisno o ulju koje koristite u izradi sapuna, vrsti lužine (može se koristiti i kalijeva lužina) te o stabilnosti sapunice sapuna, razini njege kože koju pruža sapun baziran na toj vrsti ulja i tvrdoći same pločice sapuna nakon što sazre.

Kako napraviti sapun? Lako, ako slijediš ovih 10 koraka

Kako biste odredili koliko lužine treba upotrijebiti u odnosu na korišteno ulje, pomnožite količinu ulja u gramima sa saponifikacijskim faktorom ulja. Slijedi malo jednostavne matematike.

Primjerice, za izradu sapuna baziranog na 1000 grama maslinovog ulja, pomnožite 1000 sa 0.1353. Rezultat je 135.30 grama natrijeve lužine na 1000 grama maslinovog ulja. Količina vode koja je potrebna za razrjeđivanje natrijeve lužine dobiva se dijeljenjem količine lužine u gramima sa 0.3. Rezultat jest 451 gram vode. Taj iznos valja umanjiti za količinu lužine (451 – 135.30 grama) pa dobijemo rezultat od 315.7 grama vode. Zaključno, za proizvodnju sapuna baziranog na 1000 g maslinovog ulja potrebno je 135.30 grama natrijeve lužine i 315.7 grama vode. Važno je naglasiti da se u ovom slučaju radi o sapunu u kojem će se ulje i lužina potpuno saponificirati, što znači da neće ostati viška ulja u sapunu.

Budući da je takav višak poželjan zbog njege kože (preporučuje se 3-15% viška), potrebno je još umanjiti količinu lužine za postotak koji želimo. Primjerice, ako želimo 5% viška ulja u sapunu, umanjit ćemo 135.30 grama natrijeve lužine za 5%. Rezultat je 128.53 grama natrijeve lužine za sapun s 5% viška ulja.

Navedeni slučaj odnosio se samo na maslinovo ulje, ali pri izradi sapuna preporučuje se odabrati barem tri ulja, ovisno o njihovim svojstvima – stabilnosti sapunice, razini njege za kožu i tvrdoći pločice sapuna. Svako ulje ističe se u pojedinom od navedenih svojstava. Također, za svako korišteno ulje računa se zasebna količina vode i natrijeve lužine, ovisno o saponifikacijskom faktoru. Primjerice, želimo li sapun koji se dobro pjeni, čvrst je i dobro njeguje upotrijebit ćemo dio kokosovog, maslinovog i bademovog ulja. Kokosovo ulje stvara dobru sapunicu, ali i čvrstu pločicu sapuna, no s ciljem različitosti, dodat ćemo još i maslinovo ulje, koje se odlikuje iznimnim njegujućim svojstvima, boljim od kokosovog ulja, a također stvara čvrstu pločicu sapuna. Za dodatnu njegu dodat ćemo i vrlo luksuzno ulje badema. Mogućnosti su bezbrojne i potrebno je puno eksperimenata prije nego se pronađe ona prava formula koja će odgovarati vašoj koži.

Ovo sve skupa je prekomplicirano za vas? Ne brinite, za čitatelje koji se ne usude sami miješati ulja, dostupni su mnogobrojni online recepti za sapune, ali i online kalkulatori koji će komplicirani matematički izračun učiniti vrlo jednostavnim. Samo unesite parametre i krenite u proizvodnju svojih vlastitih sapuna. Osnovnim uljima mogu se dodati razna eterična ulja (obično nekih 2.5%) za postizanje mirisa i ljekovitih svojstava. Također, mogu se dodavati i suhe biljke, prirodna bojila i sve što "proizvođačeva" mašta može smisliti.

Korak 1:

Pripremite kalupe za gotovi sapun. Ne preporučuje se korištenje metalnih kalupa osim inoxa, no ako niste sigurni, bolje je ne koristiti metal. Primjerice, možete upotrijebiti plastičnu posudu pravokutnog oblika. Kalup valja prekriti papirom ili masnim papirom.

Korak 2:

Vrijeme je za vaganje sastojaka. U skladu s prethodno opisanom formulom i tablicom sapnonifikacijskih faktora, valja izvagati sastojke. Najbolje bi bilo da posude za vaganje budu staklene.

Korak 3:

Kako bi izradili otopinu lužine i vode, dodajte oprezno i polako natrijevu lužinu u destiliranu vodu. U ovom trenutku počet će se razvijati visoka temperatura u otopini, stoga je vrlo bitno biti oprezan i lužinu polako dodavati u vodu (nikada vodu u lužinu!). Ovu otopinu valja ostaviti da se hladi, uz povremeno miješanje, u dobro prozračenoj prostoriji, budući da će se razvijati i štetni plinovi.

Korak 4:

Dok se lužina hladi, vrijeme je za zagrijavanje ulja. Neka će biti tekuća, neka u krutom stanju, općenito je bitno da sva ulja zajedno zagrijete do temperature na kojoj će biti tekuća (oko 40 Celzijevih stupnjeva) i na sličnoj temperaturi kao i otopina lužine. U ovom trenutku valja termometrom provjeriti jesu li ulja i otopina lužine na sličnoj temperaturi. Ako jesu, krećemo na idući korak.

Korak 5:

Sada proces postaje zabavan. Ulijte polako otopinu lužine u posudu s uljem te isključenim štapnim mikserom polako miješajte smjesu. Mikser je još isključen, da lužina ne bi prskala. Nakon što se smjesa zamuti i postane malo gušća, uključite mikser i miksajte oko dvije minute, sve dok ne postignete tzv. "trag". Trag se postiže onda kada je smjesa gustoće pudinga i kada kapljice smjese na površini same smjese ne potonu odmah, već ostave trag poput ovog na slici niže.

Kako napraviti sapun? Lako, ako slijediš ovih 10 koraka

Foto: Flickr

Korak 6:

Ako želite dodavati prirodna bojila ili eterična ulja, sada je vrijeme za to. Pustite mašti na volju i dodajte što god želite.

Korak 7:

Ulijte sapun u kalup, pazeći da bude ravnomjerno raspoređen. Ako po ulijevanju ima neravnina na površini sapuna, izgladite ih špatulom i slobodno lagano lupkajte kalupom o čvrstu podlogu kako biste iz smjese istjerali što više
mjehurića zraka. Kalup sa sapunom pokrijte plastičnom folijom te ga ostavite na toplom mjestu, zamotanog u ručnik, kako bi se održala povišena temperatura potrebna za uspješnu saponifikaciju.

Korak 8:

Vrijeme je za čišćenje upotrijebljenog posuđa i aparata. Bitno je da sve bude dobro oprano te da se pritom još uvijek koristi zaštitna oprema, jer su ostaci smjese i dalje lužnati te mogu uzrokovati opekline.

Korak 9:

Nakon minimalno 24 sata sapun se može izvaditi iz kalupa i rezati u željene oblike. Tako izrezane pločice sapuna valja ostaviti na prozračnom mjestu da zriju još otprilike četiri tjedna.

Korak 10:

Kad je zrenje sapuna dovršeno, vjerujemo da ćete jedva čekati da ih isprobate - ne oklijevajte, uzmite pločicu sapuna i uživajte u njemu svim čulima!

Foto naslovnica: Flickr 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.