Zdravo i fino

Kako napraviti domaću bučnicu?

Ako slijedite ovaj recept, prije no što kažete: bučnica, ona će se već naći na vašem tanjuru!

Kako napraviti domaću bučnicu?
Iskoristite ponudu bundeva na tržnici i napravite ovo starinsko jelo koje predlaže Nena s portala Kuhari.comMožda vam se čini da je priprema tijesta zahtjevan posao, ali uz Nenine savjete – vjerujemo da ćete se lako snaći i da će slasna bučnica začas biti u pećnici. 
 
 
 
Sastojci za 10 osoba
 
Tijesto :
500 g glatkog brašna
3 žlice ulja (velike)
3 dl mlake vode
1 prstohvat soli
 
Nadjev :
50 dag mesa buče
1 žličica soli
50 dag svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
2 kom.jaja
Za premazivanje razvučenog tijesta :
7-8 dag maslaca
 
 
Kako napraviti domaću bučnicu?
 
 
Priprema: 
 
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto pa ga dobro izradite da postane glatko i rastezljivo. Podijelite na dva djela, premažite s nekoliko kapi ulja, pokrijte zdjelom i pustite neka odmara.
 
- Buču očistite od sjemenki, ogulite i naribajte na velika oka ribeža. Posolite, promiješajte i pustite neka pusti vodu.
- U drugu zdjelu stavite svježi sir, usitnite ga vilicom, dodajte kiselo vrhnje i razmućena jaja, promiješajte.
- Ocijedite (ožmikajte rukom) višak vode iz naribane buče pa je sjedinite sa sirom i ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte. Probajte ako vam je dosta slano.
- Na veći ubrus stavite malo oštrog brašna, položite tijesto, razvaljajte ga, a kasnije do kraja dok tijesto ne postane potpuno tanko rastegnite prstima.
- Na otprilike 1/3 tijesta stavite pola količine nadjeva, preostali dio tijesta poškropite rastopljenim maslacem pa zarolajte savijaču. Rukom podijelite na dva dijela, dobro stisnite krajeve da nadjev ne curi tijekom pečenja i položite u namazani lim za pečenje. Isto ponovite s drugom polovinom tijesta i nadjeva. Gotove savijače premažite rastopljenim maslacem.
- Stavite u pećnicu koja je zagrijana na 200 stupnjeva C i pecite 45 minuta.
 
Da biste cijeli postupak skratili možete upotrijebiti gotove kore za savijače. Stavite dvije kore, između poškropite rastopljenim maslacem, a ostali postupak je isti kao i kod svježeg tijesta. 
 
Preporučujem 10 minuta pred kraj pečenja premazati kiselim vrhnjem kako bi kore bile mekane i sočne.
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.