Zdravo i fino

Kako ispeći kestene bez stana punog dima?

Ništa ne dočarava duh jeseni kao miris pečenog kestena

Kako ispeći kestene bez stana punog dima?

Slastan, sladak, punoga okusa... Tko ne voli pečeni kesten? Ono što zasigurno manje volimo od njihova okusa, je peći ih u stanu pa ih stoga radije kupujemo od kestenjara. No, postoji li način na koji možemo uživati u ovim plodovima, a bez stana punog dima ili štednjaka koji poslije pečenja kestena morate dobrano oribati? 

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne kada plod sazre, što jesen čini idealnim dobom za uživanje u pečenim ili kuhanim kestenima. Svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa, kesten nalazi široku primjenu u kulinarstvu i slastičarstvu.

Za razliku od ostalih orašastih plodova, poput oraha, lijeske ili bukve kojima je glavni sastojak masno ulje, kesten se odlikuje nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba. Upravo se zbog visokog sadržaja škroba od kestena može praviti brašno koje je, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno u prehrani djece i starijih osoba. Također je bogat mineralima, vitaminima B grupe te vitaminom A i C. Od minerala, sadrži kalij i fosfor uz dodatak kalcija, magnezija i željeza. Zbog visokog udjela kalija i niske razine natrija, preporučuje se u prehrani bolesnika s bubrežnim i kardiovaskularnim bolestima. Iako zbog svoje gorčine nije jestiv, divlji kesten poznat je po svom ljekovitom djelovanju te se koristi u liječenju venoznih oboljenja, prije svega, proširenih vena i hemoroida.

Pečeni ili kuhani kesteni vrlo su omiljeno i ukusno jelo koje s jesenskim danima možemo sresti na svakom koraku. Za razliku od kuhanog kestena, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti i vitamina te dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Usto sadrži vitamin E i fitokemikalije dok kuhani kesten ima veću količinu mineralnih sastojaka. Osim za izradu brašna, oguljeni se kesteni mogu kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pak pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač, a uz dodatak šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku poslasticu.

Za uvijek ukusne kestene bez opasnosti po vaš stan iskušajte sljedeći recept. Kestene zarežite s obje strane tankim nožićem i ostavite da se namaču u vodi 15 minuta. Zagrijte pećnicu s ventilatorom na 180°. Kestene prebacite u lim za pečenje u koji možete staviti masni papir za pečenje, ulijte toliko vode da prelije polovicu ploda i pustite pećnici da odradi svoje. Kesteni će se prvo lagano skuhati i postati mekani, a zatim kad voda ispari, još će se dodatno zapeći, ali zadržati sočnost. Ovisno o vašoj pećnici, potrebno im je otprilike 35-45 minuta. Kad ih izvadite, zamotajte ih u krpu na desetak minuta i to bi bilo to. Preostaje samo da uživate...

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.